Fullt hus med Stickan & Classe i Storfors

17 apr

stickanclass-vst1601

Det är alltid kul att upptäcka nya orkestrar och band live. Nu är denna orkester inte på något sätt ny och medlemmarna är definitivt inga nybörjare när det gäller musik. Bandet jag snackar om och som jag sett live för första gången är Stickan & Classe. Denna trevliga orkester består av två medlemmar. Stig Jarlhed spelar klaviatur, sax och klarinett och även svarar för en del av sången. Claes-Ove Fyhr spelar gitarr och svar för en hel del av sången. Innan Classe kom med i bandet hade Stickan Stefan vid sin sida och då blev namnet SoS givet. Idag profilerar man sig mest som Stickan & Classe även som namnet Sos återfinns i bandets logotyp.

stickanclass-vst1602

stickanclass-vst1603

stickanclass-vst1604

stickanclass-vst1605

Spelställena är allt från bygdegårdar, folkets hus och parker. Båda är riktiga ”dansbandsrävar” och har rutin så det räcker och bli över. Stig har tidigare varit med i Svennes orkester från Falköping där han var medlem i mer än 40 år. ”Classe” har bland annat varit med i bandet Bröderna Fyhr som liksom Svennes hade Falköping som utgångskort. Och det är från denna västgötaort som bandet utgår från idag. Stickan & Classe är mycket populära och flitigt uppbokade på speljobb i hela mellan och södra Sverige.

Och efter allt gott jag hört om denna duo var det självklart att åka till Storfors när dom skulle komma dit och spela. Möttes som vanligt av Sven och Kerstin som satt i entrén och tog betalt. Antalet bilar på parkeringen skvallrade om att det skulle bli mycket folk i Storfors. Kanske inte så konstigt med tanke på vilka som stod på scenen.

stickanclass-vst1606

stickanclass-vst1607

stickanclass-vst1608

stickanclass-vst1609

Så slog klockan fem och två välklädda herrar äntrade scenen och spelade upp till aftonens första dans som bestod av låtarna ”Walk on by” och ”Sju ensamma kvällar”. Likt en getingsvärm fylldes dansgolvet med dansglada personer från när och fjärran. Spelar Stickan & Classe kan man åka några mil extra säger ett danspar som jag fick mig en pratstund med innan dansens början. Det hela lät mycket bra. En del duos har en tendens att använda bakgrunder som låter väldigt datoriserat, men det märkte jag inte alls var här. Classe har en väldigt behaglig röst att lyssna till. Lägg där till Stickans saxspel så förstår ni hur bra detta är.

stickanclass-vst1610

stickanclass-vst1611

stickanclass-vst1612

stickanclass-vst1613

”Varje gång jag ser dig” som Glenn Endys spelat in följt av Drifters ”Kärlekens låga” . Lite lugnare och kramigare på dansgolvet. Låtvalet är varierat, dansbandsklassiker, evergreens blandat med nyare alster. Mycket lättdansad dansmusik. Inga konstigheter. Bra danslåtar kort och gott. Svårare än så behöver det inte vara. Dags att dra upp tempot innan det var dags att bjuda på kvällens första gammaldans. Vikingarnas välkända ”Blue Hawaii” tillsammans med Mats Bergmans ”Kan du hålla dom orden”. När jag efter några danser tagit mig tid att lyssna in mig på grabbarna så förstår jag att dom är populära och drar mycket folk var dom än drar fram.

stickanclass-vst1614

stickanclass-vst1615

stickanclass-vst1616

stickanclass-vst1617

Pariserpolka blev kvällens första gammaldans. Dansparen gör sig redo medans Stickan byter ut saxofonen mot klarinett. Taktfast rör sig dansarna på golvet när dom snurrar runt. Mycket applåder vittnar om att publiken gillar det dom hörde. Här kommer en till säger Classe. Ja lika bra att bjuda på en till när man ändå är i farten. I Storfors är det fyra ”moderna” danser som gäller varvat med en gammaldans. Innan paus blev det traditionsenligt ”Kaffevals” I pausen blev det lite mackor och läsk för min del. För orkestern blev det kaffe och mackor. Jag tror nästan att logen i Storfors Kulturhus kvalar in till en av sveriges mest glamorösa. Ni som varit där och sett den vet jag talar om. Men det sägs att det är inne med det som är lite rufft.

stickanclass-vst1618

stickanclass-vst1619

stickanclass-vst1620

stickanclass-vst1621

Efter pausen är dansen i gång igen och det dansas som aldrig förr. Flera danspar som går ut för att få en nypa risk luft och lite vatten mellan låtarna. Det är varmt men härligt i Storfors Kulturhus. Dags Stickan att hänga på sig saxen för lite sköna saxofontoner. Dags att spela en låt av Bert Månsson, Sanna Nielsens genombrottslåt ”Till en fågel”. Så himla vackert spelat. Grabbarna växlar bugg och foxtrot.

stickanclass-vst1622

stickanclass-vst1623

stickanclass-vst1624

stickanclass-vst1625

”Nyckeln till ditt hjärta” av Bob Stevens följt av ”Tårar från himlen” från Lasse Stefanz repertoar. Man vet precis vilka låtar som skall spelas för att fylla dansgolvet. Flera i publiken sjunger med när den ena goa dansmelodin avlöser den andra. Lite bättre fart på det här. ”Seacruise” följt av ”Jag vill se dig när du vaknar” . Den sistnämnda en Olivia Newton-Johnlåt i som i original heter ”Let Me Be There”.

stickanclass-vst1626

stickanclass-vst1627

stickanclass-vst1628

stickanclass-vst1629

Tyvärr är det så att tiden går fort när man har kul och det var så dags för grabbarna att bjuda oss på sista dansen. Efter det blev det lite snack med bandet och lite gruppfotografering. Fler bilder från kvällen hittar ni så klart på danslogen.se Tack Stickan & Classe för en riktigt trevlig danskväll Det var som sagt första men absolut inte sista gången jag dansade till er. Tack även till min vän Kicki som fick mig att åka på dessa härliga grabbar.

stickanclass-vst1630

stickanclass-vst1631

stickanclass-vst1632

stickanclass-vst1633

stickanclass-vst1634

stickanclass-vst1635

Publicerad: 2016-04-17 23:14:14

admin