Gideons i Storfors

11 jan

Varje söndag arrangerar Korpen Karlskoga trivseldanser i Storfors Folkets Hus. Sven och Kerstin är nu inne på sitt 32:a år som arrangörer för dessa danser. Först höll man till i Karskoga Folkets Hus. Men när gamla ”Saga Bio” brann ner så beslöt man att bygga bio av danslokalen. Danserna flyttades då till Degerfors. Där var man kvar i några år tills man där tog lokalen i anspråk för biblioteket. Lokalen i källaren var för liten för dessa danser och man beslöt sig då för att flytta. Denna gången till Storfors som ligger mellan Kristinehamn och Filipstad.

Snöfager på väg till Storfors
Snöfager på väg till Storfors

Denna söndag skulle Eskilstunaorkestern Gideons stå för musiken. Så då var det bara att pallra sig dit. Det var inte så jättekallt denna söndag men det räckte till. minus 15 grodor på termometern var ju sommar jämfört med dom 30 vi haft dom senaste dagarna. Men det var friskt väder ute ändå. Dock hade en del stammisar ringt och sagt att dom stannar hemma i hemmets lugna vrå.

Efter en snabblunch på Odengrillen och baguettköp på Statoil styr vi så kosan mot Storfors och landar där runt 15.45. Gideons är redan i full gång med att packa upp alla sakerna på scen. Det är fullt med case i hela lokalen. Ser ut som ordnat oordning. Men efter ett tag är alla saker uppriggade och dags för soundcheck. Har man pysslat med detta i över 40 år så går detta på rutin för dessa gossar.

Peter spelar bas i Gideons
Peter spelar bas i Gideons

Kl 17.00 börjar så dansen och dansgolvet fylls med dansglada personer. Här är folk på G redan från start och efter en kvart är det full bana. Foxtrot och bugg blandas med en och annan gammaldans. Här spelar orkestern enligt schemat ”tre moderna och en gammal”. Schottis, Vals, Hambo, Polika och Mazurka avverkas under kvällen. Det är riktigt kul att se på folk som verkligen kan dansa.

Runt 18.30 är det så dags för paus. Mackor, dricka och kaffe skall intagas i logen. Publiken har med sig fika då man på detta ställe inte har någon caféservering. Dock kan man köpa dricka under kvällens dans i fall man blir törstig. DetRunt 1 är riktigt kul att snacka med Gideons för man får höra massor av roliga anekdoter från diverse spelningar som dom varit med om. Dessa grabbar har ju massor med rutin och erfarenhet från andra band. Så man skulle nog kunna fylla en hel historiebok.

Jag körar med Gideons
Jag körar med Gideons

Runt 19.00 är det så dags att dra igång det hela igen. Ingen rast ingen ro som dansbandsmusiker. Den som trodde att dansbandslivet är fyllt av glamour tar helt fel. Jag har massor med vänner som spelar i dansband som kan dementera detta att det skulle va glamouröst. Dansen fortsätter och runt 20.20 är det så dags att påannonsera sista låtsetet.

Gideons roddar i Storfors Folkets Hus
Gideons roddar i Storfors Folkets Hus

Efter detta var det så att leka igen. Leken som orkestern har för sig är att packa ner allt dom som dom packa upp. På fackspråk kallas det att rodda. När det mesta var nerpackat begav sig brorsan och jag hemåt i natten. Vi tog det väldigt lugnt med tanke på väglaget.

Bjuder er här på två smakprov:

Publicerad: 2010-01-11 23:36:25

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.