Internationella Funktionshinderdagen 3 december

7 dec

Den 3 december hölls det på flera platser i Sverige att hålla manifestationer med temat: Rädda LSS. FUB och flera andra organisationer kämpar för LSS och personlig assistans. RBU startade uppropet ”Assistans är frihet! Rädda LSS!” och självklart är FUB med på tåget. För er som inte vet vad FUB står för kan jag berätta att det står för Riksförbundet för barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning/utvecklingsstörning, förkortat FUB. Det är en svensk funktionhinderorganisation som bildades i april 1956.

Jag är själv involverad i lokalföreningen Karlstad med omnejd samt länsförbundet. Där är jag ansvarig för vår medlemstidning som jag är med och producerar.

I fredags den 3/12 medverkade vi på den Internationella Funktionshinderdagen tillsammans med föreningen JAG. Vi manifesterar för LSS. LSS tänker du, vad är det? LSS står för ”Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade”. LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med omfattande och varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor, att de får den hjälp de behöver i det dagliga livet och att de kan påverka vilket stöd och vilken service de får. Målet är att den enskilde får möjlighet att leva som andra.

Detta kan ju låta enkelt. Men det är långt i från enkelt. Många kommuner drar ner på bland annat assistanstimmar och gör det svårare för de som behöver hjälp att få den hjälp de har rätt till enligt lagen. Så det finns enormt mycket att göra på detta området.

Vi samlades vid vårt kansli där vi sedan marscherade till Soltorget i Karlstad. Där möttes vi av journalister och privatpersoner som var nyfikna på vad det skulle bli. Det blev tal av olika personer. Besökarna bjöds på glögg och pepparkakor. Sveriges radio fanns på plats för att sända live. Vi fick även besök av Marléne Lund Kopparklint som är moderat ledamot av Sveriges riksdags som höll tal. Jag skulle kunna skriva spaltmeter om LSS. Men rekommenderar att ni googlar om ni vill veta mera.

Publicerad: 2021-12-07 00:44:55

admin