Intervju med dansbandet Allianz

24 jan

Nu har jag tagit mig tid för en intervju igen. Denna gång med Lars Domino och Mats Palats från dansbandet Allianz.

Hur startades bandet?
Vi har varit aktiva i olika musikaliska sammanhang, och har rätt starka samhällskritiska åsikter. En dag hörde vi ett försök till vänster-dansband och tänkte att — ”Det där kan vi göra bättre!”. Så vi skrev två låtar och la ut på nätet. Det var runt 2006. Låtarna blev hyfsat populära och vi fick förfrågan om spelningar. Så då skrev vi ett helt album och gav oss ut för att spela. Vi fick förstärkning av Åsa Paljett och Kristian Kristall på sång och gitarr. Höjdpunkten var en spelning på Urkult 2010.

Beskriv er stil för de som inte känner till er.
Vår första skiva döpte vi till ”Vänstersväng”. Det beskriver rätt bra vad vi gör. Vänsterpolitisk dansbandsmusik som en både kan dansa och lyssna till. Och så har det varit roligt att göra musik tillsammans. Vår speciella mix har varit väldigt uppskattad av publiken när vi varit ute och spelat. Folk blir glada, och det är skoj att sprida glädje!

Hur kom ni på ert namn?
De fyra borgerliga partierna hade 2006 slagit sig samman som Alliansen och vann valet till riksdagen. Det gav oss ett självklart namn på vårt band, givetvis med ett z på slutet.

Vilka medlemmar ingår i bandet?
Vi är fyra i bandet. Lars Domino på sång och keyboard, Mats Palats på sång och gitarr, Åsa Paljett på sång och gitarr och Kristian Kristall, också han på sång och gitarr.

Vad har ni för framtidsplaner?
På grund av att vi bor i skilda städer, så har vi inte spelar live på länge. Så det går verkligen på sparlåga. Men vi försöker göra åtminstone en julsingel varje år. Och när vi sätter oss med den så har vi jäkligt skoj!

Har ni några förebilder inom dansbanden?
Vi gillar det nya bandet Folketz, de verkar ha samma ideer som vi! Men vi gillar också många av de äldre 70-talsbanden som till exempel Cool Candys. Björn Afzelius har också inspirerat även om hans musik inte alltid är helt trogen genren.

En kul anekdot bandet kan berätta är att de spelade i Stockholm. Där så såg vi att dåvarande statsministern Fredrik Reinfeldt gick förbi med ett par livvakter. De sprang fram
till honom och överlämnade ett ex av deras skiva. Förhoppningsvis har han kvar den!

På Allianz sida på Jamendo går det att se att de fått 8285 lyssningar och 4190 nedladdningar av sin musik. Vill du också lyssna eller ladda ner deras musik?
Besök då https://www.jamendo.com/artist/366506/allianz

På spotify finns även deras senaste julsingel ”Tomma paket till dig”. som släpptes innan jul
De har även en kanal på youtube där deras musik finns för den som önskar att lyssna där.
https://www.youtube.com/playlist?list=PLkncOj8OBYS9oB0-g8MhWwKj_tTMn6W9t

Publicerad: 2022-01-24 19:32:18

admin