Intervju med dansbandet Bagatelle

27 apr

I dag har jag tagit mig en intervju med Meta och Gert Fagerström. De utgör dansbandet Bagatelle. En genommusikalisk duo som utgår från Odensbacken, Örebro.

Hej hur är läget?
Tjenare, tjenare! Jo, men tack, det är bara fint.

Ni utgör ju duon Bagatelle. Hur kom ni på det namnet?
Det är ju ett litet skojigt namn och dessutom utan ett Z på slutet :)
Svar: När jag (Meta) startade Bagatelle behövde vi snabbt ett namn, för jag blev tillfrågad att åka iväg till Teneriffa och underhålla med kort varsel. Så jag hade en musik-ordbok framför mig och slog upp en sida. Det första ordet mina ögon föll på var just ”Bagatelle” som hade betydelsen – Musik utan djupare intentioner. Hi-hi, nej, just det, inget Z på slutet! Men det hade ju varit väldigt snyggt. Bagatellez.

Nämn några dansband som ni spelat med innan?
Gert: Jerrys, Jan-Olovs, Gert-Åkes, Nya Christers, Davix, Torgny Melins
Meta: Curt-Göran’s, Dansers, Torgny Melins

Har ni några speciella minnesvärda spelningar med Bagatelle?
Ja, alla spelningar utomlands har ju varit minnesvärda, dels för att det är roligt att se nya omgivningar, men också för att det går att kombinera med sol och bad och god mat. Man skulle kunna säga samma sak om spelningar man haft på kryssningsbåtar. Det är något visst. Sen kommer man ju alltid ihåg alla speltillfällen som är speciella, som t.ex. Ransäter ”Bälgspel vid landsvägskanten”, Fryksdalsdansen osv.

Hur har pandemin påverkat er inspiration till att skriva, eller spela in och ge ut ny musik?
Eftersom vi, precis som alla andra, blivit av med alla speljobb, så har vi fokuserat lite mer på att utveckla Bagatelle. Bytt aggregator, mastrat om äldre inspelningar, arbetar på att bygga upp en starkare målgrupp inför öppningen (när pandemin avtagit).

På tal om att ge ut ny musik så har ni fastnat för kupletter. Berätta lite om det.
När pandemin slog klorna i vår värld, bestämde vi oss för att dra igång ett projekt med kupletter för att hylla den svenska folkhumorn, som vi står mycket nära i och med att vi arbetat och arbetar en hel del i revysammanhang. Vi vill bjuda på kupletter i dansbandstappning – alltså, i vår egen version och tanken är att vi ska släppa en kuplett i månaden under ett helt år och avsluta med att ha ett hejdundrande releaseparty i slutet på oktober. Då kommer du väl?

Du Meta är ju med och leder en kör Blended Voices. Vad är det som är så kul med att sjunga i kör?
Gemenskapen! Glädjen i att sjunga tillsammans med andra! Kärleken till musiken!

2019 startade ni dansprogrammet ”De var dans bort i vägen” som även är en podd. Hur kom ni på denna idén?
Vi har alltid varit väldigt ”pratiga” och ofta har det blivit så att vi sitter och pratar minnen här hemma. Så slog oss tanken att det kanske kunde vara roligt för ”vanligt” folk att ta del av våra anekdoter och få lite insyn i hur livet som dansbandsmusiker kan te sig. Där föddes fröet till att spela in en podd. Och när tanken väl grott in sig så kontaktade jag vår lokala radiostation och frågade om de skulle vara intresserade av att sända våra avsnitt.
De blev eld och lågor!

NI är på väg mot 100 avsnitt. Trodde ni att det skulle bli så många program när ni startade?
Åh, nej! Vi hade planerat 10 avsnitt och tänkte att efter så många avsnitt, så skulle det inte finnas något mer att prata om, men oj, vad fel vi hade…

Hur ofta kommer ni ut med nya avsnitt?
Varje måndag. Men nu efter avsnitt 100, så ska vi ta lite sommaruppehåll och återkommer med avsnitt 101 efter semestern.

Allt verkar så spontant när ni sänder. Hur mycket förbereder ni er?
Oftast tar vi fram musiken först, så kommer pratet och minnena under tiden. Så ja, det är väldigt spontant. Ibland kan vi ha något tema, då vi skrivit upp lite staplar, men vi tror att det är just spontaniteten som gör att det är lättsamt att lyssna på.

Har ni några egna favoriter bland dansbanden?
Gerts favoriter: Curt-Haagers, Scotts
Metas favoriter: Perikles, Larz-Kristerz, Fernandoz

Är det några dansband eller sångare/sångerskor som ni har som förebilder?
Gert: Jerry Williams, Michael Bolton, min morfar Karl Larsson som var dragspelare
Meta: Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Thorleif Thorstensson, Ingmar Nordströms

Kanske en omöjlig fråga. Men vilken är den bästa dansbandslåten?
Oj, oj, oj – det var ingen lätt fråga, det finns så många, så vi får helt enkelt välja varsin favorit av alla härliga låtar som finns.
Gert: Karl Johann – Lotta Engbergs
Meta: Mycket, mycket mer – Chips

Har det hänt något knasigt i någon sändning nån gång som ni vill tala om?
Det är oftast ganska lugnt när vi sänder radio, men att glömma stänga av headsetet när man går på toaletten är väl ganska knasigt. Hi-hi-hi….

För den som eventuellt inte känner till ert program. Varför skall man lyssna på er?
Precis som vårt bandnamn, så känner vi att det ska vara ett program utan djupare intentioner och vi försöker bjuda på minnen och en härlig blandning av gammal och ny dansbandsmusik.

Hur kan man ta del av era program?
Vi sänder varje måndag klockan 15.00 och varje torsdag klockan 21.00 på Radio 94,3 (finns även på webben) men enklaste vägen till vår podd är att söka efter oss ”Det var dans bort i vägen med Bagatelle” där man lyssnar på andra poddar, t.ex. Spotify, Itunes, Podbean m.fl.

Vad har ni på gång framöver med Bagatelle samt radioprogrammet.?
Med Bagatelle är det just nu profilering och att färdigställa albumet med kupletterna. Radioprogrammet laddar inför det 100:e programmet som kommer bli 2 timmar långt.

Tack så mycket för intervju och lycka till framöver med vad ni än tar er till med.
Tusen tack för att vi fick vara med. <3

Bjuder er här på ett smakprov med Bagatelle. Den gula paviljongen av John Redland och Emil Norlander.

Publicerad: 2021-04-27 23:03:38

admin