Ja vi elsker dette landet

17 maj

I dag är det Norges nationaldag. Jag var med och firade den här i stan tillsammans med andra norrmän. Tyvärr blev det inget tåg eftersom vädrets makter inte var på vår sida. Vi firade den inomhus på ett köpcentrum. Men det fick gå det med.

För er som inte vet kan jag berätta varför man firar 17 maj. Norges nationaldag den 17 maj firas med anledning av att det var den dagen år 1814 som Norge genom sin nya grundlov (grundlag) återfick självständigheten efter närmare 300 år av danskt styre. Så nu vet i det.

Det är lite pinsamt, eftersom jag inte riktigt vet varför vi firar Sveriges nationaldag. Men jag ber att få återkomma i ärendet.

Även om detta firande inte alls på långa vägar kan jämföras med det som dom har i Norge var det trevligt ändå. Man lär sig nya saker hela tiden. I dag lärde jag mig att Norges nationalsång ”Ja vi elsker dette landet” består av 3 verser.

När jag kom hem tog jag ut låten lite på gehör och spelade låten på synten. Det lät ju inte lika proffsigt som när Kristinehamns Musikkår spelade den, men man hörde i alla fall vilken låt jag spelade.

Drömmen man har är ju att någon gång åka till Norge och kika in hur en nationaldag ska firas. Men det hinns väl med det med

Publicerad: 2006-05-17 13:40:07

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.