Junix i Storfors

11 mar
Kulturhuset i Storfors
Kulturhuset i Storfors

Almanackan visar att vi redan är inne i mars månad. Och vad passar bättre än att börja mars månad med lite dans. Denna söndag var det dans på Storfors Kulturhus som stod på menyn. Eskilstunabandet Junix stod på för musiken. Jag tog bussen upp till Storfors där jag landade strax efter halv fyra. Jag knatade runt och tog lite kort innan jag styrde mot Kulturhuset där Junix var i full färd med att få upp dom sista sakerna.

Sen jag sist hörde Junix har det skett en förändring i bandet. Nisse Udin som slutade i bandet för några år sedan är tillbaka bakom trummorna efter en utflykt till Gideons orkester. Conny Eriksson som spelade trummor i Junix har återgått till Gideons igen. En smidig lösning antar jag då man utgår från samma stad.

Soundcheck
Soundcheck

Det är lite smått fantastiskt när man tänker på dessa söndagsdanser som Korpen Karlskoga arrangerar med Sven och Kerstin Karlsson. Dom är inne på sitt 36:e år som dansarrangörer. Jag tror inte det är många som man mäta sig med det. Först höll man till i Karlskoga Folkets Hus. Men när Saga biografen i Karlskoga brann 2003 byggde man om danslokalen till biograf.. Man bestämde sig då för att flytta i Degerfors Folkets Hus.. När man några år senare restaurerade dessa lokaler så tog man danslokalen i anspråk till annan verksamhet. Den danslokal som då fanns i Folkets Hus var för lite. Då flyttade man ännu en gång till nuvarande lokal i Kulturhuset i Storfors mer känt som Folkets Hus eller Galejan.

Göran in action
Göran in action

Kvällens orkester var alltså Junix orkester. Bandet består idag av fyra grabbar med följande sättning. Först ut är Gunnar Renvall som var med i bandet sen det startades. Han är kapellmästaren som spelar klaviaturer, dragspel och även sjunger. Göran Johansson med sitt glada humör står för basen, gitarrspelet och en del av sången. Gunnar ”PG” Einarsson som kryddar spelningarna med diverse trevliga anekdoter från tidigare musicerande är även han en glad saxofonist som även spelar gitarr, dragspel och sjunger. Sist men absolut inte minst har vi den taktfaste mannen i bandet. Nisse Udin som spelar trummor och även står för en del av sången. Här har du Junix laguppställning anno 2014. En styrka i bandet som jag tycker är att samtliga medlemmar sjunger.

Nisse Uddin bakom sina trummor
Nisse Uddin bakom sina trummor

När bandet soundcheck är gjort var det dags för lite fika innan kvällen skulle ta sin början. Bakom scenen har man en väldigt glamorös loge som mer liknar ett förråd än en mysig loge.
Utanför hördes prat och glada skratt. Jag tog mig en tur ut för att kolla av läget. Att döma av den välfyllda parkeringen skulle det bli mycket folk. Lika punktligt som att rapport på tv alltid börjar 19.30 räknade Nisse in till kvällens första dans som började kl 17.00
Peter Grundströms Livet har varit gott mot mig fick inleda danskvällen. Göran hälsar sedan publiken välkomman och man fortsätter med ”Tiden den går”.

junixstorfvar1408

Det är välfyllt på golvet i stort sett hela kvällen. Till Storfors kommer folk för att dansa och trivas med trevlig musik. Många är stamgäster som kommer varje söndag. En som också nästan är lite stamgäst är trummisen Nisse Udin. Han var nämligen på plats söndagen innan då han gjorde sitt sista jobb med Gideons. Han skojade och sa att inte kunde lova att han inte dök upp nästa söndag med då Nils-Birgers svarar för dansmusiken.

Gunnar med sitt dragpspel
Gunnar med sitt dragpspel

Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag varit ute och dansat till Junix. Men jag har för mig att det var på Upperudslogen i Molkom som jag såg dem första gången. Dom hade ju under många år en tradition att spela upp till dans där på midsommardagen. Riktigt trist att arrangören slutade med denna tradition. För det var riktigt trevliga kvällar. Lika trevlig som denna i Storfors.

Jag får mig en pratsund med två dansare som kommer från Karlskoga. Dom är ofta här och dansar och tycker det är ett riktigt trevligt ställe med trevliga orkestrar och en fin danspublik. Dom saknar dock dans på hemmaplan. Och jag kan hålla med. Lite synd att man i Karlskoga inte har ett ställe där man kan arrangera denna typ av dans. Men det kanske blir så att politikerna i Karlskoga som arbetar med kultur någon dag får upp ögonen för denna kulturform. Jag tackar för en trevlig danskväll och paret ger sig ut på golvet igen. För nu vankas det schottis och det är något dom absolut inte vill missa.

PG med sin sax
PG med sin sax

Så är det dags för kaffevalsen. Det är kul att se på folk som verkligen kan dansa vals. Att se folk som kan dansa gammaldans över lag är fint att titta på. När orkestern ”valsat” klart är det dags för lite paus. Dags för goda mackor, kaffe och dricka. Själv hade med goda leverpastejmackor.

20.30 är dansen slut och då har publiken fått dansat till Junix glada toner i ungefär 3 timmars tid. Själv dröjer jag mig kvar för att ta lite kort på bandet. Dom ville ha lite nya gruppfoton nu när dom fått tillbaka Nisse. Bussen hem skulle ju inte gå förens fem minuter över halv tio så tid fanns det att slå hål på. Men nu blev det ju inte som så att jag åkte bussen hem. Det blev i stället bil. Nu kanske nu undrar hur eftersom jag saknar körkort. PG Einarsson skulle natta över några mil söder om min hemstad Kristinehamn så jag åkte med honom i stället. Jösses vad trevligt det var. Mycket dansbandsprat blev det om en del orkestrar som han varit med i. Riktigt intressant att höra.

junixstorfvar1416

Här nedan följer lite fler bilder från kvällen.

junixstorfvar1402

junixstorfvar1404

junixstorfvar1405

junixstorfvar1406

junixstorfvar1412

junixstorfvar1413

junixstorfvar1414

junixstorfvar1418

junixstorfvar1407

junixstorfvar1417

Publicerad: 2014-03-11 22:10:45

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.