Magisk kväll med Haaks på Scalateatern

13 okt

Oj oj oj vilken oslagbar kväll det med bästa Haaks på Scalateatern i Karlstad. För er som inte vet vilka Haaks är kan jag kort sagt säga att det är Sveriges bästa cover/liveband. När pandenmin slog till så blev det precis som för många andra band och artister tvärstopp och turnéplanen tömdes över en natt. Bandet började då som många andra band att börja livestreama sina spelningar. På ett kick blev succén ett faktum. Idag är Haaks lika säkert som Tacos. Tusentals fans följer deras livestream vecka efter vecka. Denna stream från Scalateatern är deras 61:a stream. Inte illa. Det uniks med Haaks är att de gör en ny show varje fredag. De har alltså inte spelat en låt mer än en gång i en stream. Det innebär att de spelat över 400 olika låtar i sina streams.

Jag var och såg denna stream på plats med goda arbetskamrater. Vi började med lite drickbart på tacobar som ligger mitt emot Scalateatern. Sedan tog vi plats för att bli uppvärmda innan själva streamen började kl 18.00 Det blev ett öronbedövande jubel när grabbarna äntrade scenen. De inledde med Oslagbara av Niklas Strömstedt följt av En dag med Tommy Nilsson och Jag skiter av Magnus Uggla. Inte en enda dålig låt på hela kvällen bjöd grabbarna på. Det var en blandning utan dess like. Och det är just det som är bandets styrka.

Ett stående inslag i deras stram är ”Jonas blockflöjt”. Denna vecka skapade han magi genom att blåsa ”Värmlandsvisan”. Man fick lite ståpäls där hela publiken reste sig upp och stämde upp i allsång. Även Jonas själv blev nog lite tagen av det hela tror jag.

Blandad kompott av låtar var det minst sagt. Och det är det som är Haaks styrka. Jag tror alla fick med sig något som de gillade. Det gick inte att ta miste på publiken. Snacka om gensvar och publiktryck. Att efter ett och ett halvt år inte upplevt några livekonserter. Och så får man uppleva Haaks. Jag skulle kunna skriva hur många superlativ som helst om denna underbara kväll och det skulle ändå inte räcka.

Är man i Värmland och framförallt i Karlstad kommer man ju inte därifrån levande med hedern i behåll om man inte bjuder på en Sven Ingvars låt. Detta hade ju så klart Haaks tagit fasta på när de brände av Jag ringer från fredag. Publiken ställde sig upp och det blev en riktig allsång. När de sista tonerna av Ingvar Hellbergs klassiker klingat ut brände de av ett nära sex minuter långt hårdrocksmedley som heter duga. Lägg där på Haaksvulkanen. Ni som vet vad Haaksvulkanen är vet vad det är liksom. I just detta avseende är de glada för att de har ett kort och koncist namn som Haaks och inget långt namn som Flamingokvintetten eller något liknande.

När klockan slagit halv åtta och livestreamen på facebook tagit slut skanderade publiken en fullsatt salong en gång till. Och så klart fick några fler låtar innan de tackade för sig. Jag vill från hela mitt hjärta tacka Haaks för en fantasttisk kväll. Detta kommer man leva på längre.

Efter konserten var det dags för lite matintag. Vi hade bokat tid på en ny restaurang i Karlstad. Ja eller nygammal kanske man skall säga. Det är härliga Magnus och Sandra Warnqvist från Kristinehamn om driver denna restaurang på Järnvägsgatan 9. De har tillsammans som par drivit restaurang sedan 2008. Två restauranger i hemstaden Kristinehamn ha de drivit innan de 2019 byggde Taco Bar i Karlstad som fortfarande har kvar i deras ägo. Tidigt 2021 fick de förfrågan om att köpa Vero mat & kaffebar i Karlstad. Vero hade fram till dess varit en väldigt omtyckt lunchrestaurang i 20 års tid. Magnus och Sandra tackade ja men kände att Vero hade en stor potential för kvällsverksamhet med den mysiga källarlokal som det är. Och att det är mysigt kan jag verkligen skriva under på. De har länge haft en vision om att få möjlighet att driva en Trattoria med mat inspirerad av Italien och Kroatien. De är mycket i norra Kroatien då Sandra har halva sin släkt nära Opatija med mormor, morbröder, kusiner m.m Hur smakade maten då? Jag kan inte ge den något annat än högsta betyg. Till förrätt fick vi in en bricka med lite blandat; ost, korv, skinka och bläckfisk samt lite grönsaker. Så jag kan stolt säga att jag har testat bläckfisk. Ingen större hit men jag har testat i alla fall. Huvudrätten blev en pasta som smakade gudomligt gott. Kan rekommendera detta ställe till 100%. Ni kommer inte att bli besvikna.

Kvällen avslutades på Pitcher´s på Kungsgatan 12. Där blev det lite öl och cider. Där var även Hakks så vi fick oss en pratstund med både Johan och Jonas.

Publicerad: 2021-10-13 00:26:23

admin