Med Bergmans på Brunnsparken i Örebro

27 sep

Dans står på menyn även denna lördag. I dag (läs 8 september) styr vi kosan mot Sveriges sjunde största kommun med 137 389 invånare. Staden är belägen vid Hjälmarens västra strand. Några kända personer man förknippar med staden är bland andra; Peter Flack, Thomas Nordahl, Martin Stenmark, Thory Bernhard och Pia Sundhage. Ni som är allmänbildade har väl säkert listat ut att staden jag pratar om är Örebro.

När man pratar om dans och Örebro så tänker nog de flesta på Brunnsparken. Men på 70 och 80-talet så var Club 700 i centrala Örebro ett stort dansställe där flera av våra kända dansband spelat upp till dans.

Brunnsparken Örebro
Brunnsparken Örebro

Brunnsparkens historia sträcker sig tillbaka till 1700-talet och till Adolfsbergs Hälsobrunn. Omkring år 1760 byggde man en åttkantig brunnspaviljong och ett brunnshotell i två våningar. Under 1800-talet tillkom ytterligare byggnader och villor. År 1900 byggdes restaurangen. Brunnen hade sin storhetstid under 1800-talet och tidiga 1900-talet. Brunnsrörelsen las ner år 1934. Samma år flyttade folkparksverksamheten hit från stadsdelen Rynninge. I och med detta tillkom ett flertal byggnader på platsen.

Dansgolvet i Brunnsparken Örebro
Dansgolvet i Brunnsparken Örebro

Under 1950-talet hade Brunnsparken sin guldålder då det anordnades dans som lockade folk från hela Mellansverige. Under denna tid tillkom Parkteatern, som bland annat länge huserade Peter Flacks revyer, liksom den spektakulära restaurangen Svalan, samt dansställena Regnbågen och Globen. 962 fick parken sitt officiella namn Brunnsparken och den utnämndes 1973 till Årets Folkpark
Idag är en stor del av verksamheten nedlagd och själva parken är i stort renoveringsbehov, men dansverksamheten fortsätter i Regnbågen, liksom teater- och restaurangverksamheten. På området finns även en större utescen som fortfarande används för framträdanden.
Till Brunnsparken åker man mer än gärna långt för att dansa. Denna kväll var det besökare från Luleå, Skåne och Uddevalla på plats för att dansa till just Mats Bergmans orkester.

Linus Lindholm i Mats Bergmans
Linus Lindholm i Mats Bergmans

Vi anlände till parken strax efter halv nio och möttes av en lång kö av glada dansare som förväntansfullt väntade på att bli insläppta. I dag skulle även våra trevliga vänner från Uddevalla komma till parken vilket vi såg fram emot brorsan och jag. Lika punktligt som vanligt räknade Tobbe in till första dansen kl 21.00. Det är alltid en fröjd att se dansgolvet fyllas av idel glada dansgäster.

Dansgolvet i Brunnsparken Örebro
Dansgolvet i Brunnsparken Örebro

Mats Bergmans gjorde denna kväll ett strålande jobb. Det tror jag alla kan skriva under på. Det syns verkligen på scenen att man gillar att spela. Ungefär 550 personer hade denna dag styrt kosan mot parken i Örebro.

Strax innan elva var det så dags för kvällens paus. Men innan dess tog man och spelade upp till lite gammaldans. Det var kul att se min broder för första gången dansa gammalt med Jessica. Jag tror det gick skapligt. Man tittar på ur andra gör och gör likadant sa brorsan.

Tobbe & Gullmar
Tobbe & Gullmar

Som jag skrivit i ett tidigare inlägg så har man på Brunnsparken mycket gott fika.. Det fanns massor med smarriga smörgåsar och bakverk att ta del utav. Allt i cafét på parken är givetvis hembakat och denna kväll var inget undantag. En köttbullemacka med rosad lök och grönsaker blev kvällens byte. Mums!!! Trots två försäljningsställen blev det lite köande.

Micke & Magnus
Micke & Magnus

Dansen fortsatte sedan fram till kl 01.00 då orkestern efter diverse extranummer tackade för sig. Det är alltid lika kul att se orkestern bjuda på sig själva så som Mats Bergmans gör.

Nu återstod det bara för bandet att packa ihop sin utrustning och bege sig hemåt. Jag stannade kvar och kikade under bandets nerpackning och kan konstatera att det är väldigt mycket prylar som varje kväll skall plockas upp och ner. Efter ungefär drygt 1½ timma var utrustningen inpackad i bussen. Då var det dags att säga hej då till orkestern och våra vänner från Uddevalla. Nöjda och glada satte vi oss i bilen och styrde hemåt Värmland.

Roddning
Roddning

En film från mig och brorsan.

Publicerad: 2012-09-27 22:14:50

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.