Med Deléns i Danshallen Karlskoga

3 mar

delensdanshkga0201

Det är alltid roligt med unga band som värnar om den lite mer mognare dansmusiken och inte hoppar på spåret med den poppiga dansmusiken. Ett av dessa banden är Deléns från Marieholm i Skåne. Deléns bildades 2006 men bestämde sig för att satsa på allvar sommaren 2008.

Christoffer Delén sång och gitarr bildade bandet tillsammans med sin bror Philip på trummor och grannen Pierre Nilsson på bas. Något år sedan hittade man Martin Johnsson som förstärkte med klaviatur och dragspel. Sedan dess har man bytt ut några få medlemmar och idag består bandet av Christoffer Delén på Bas & Sång, Philip Delén på trummor, David Percan klaviatur och sång samt Casper Bjerkehagen som trakterar gitarr.

delensdanshkga0202

delensdanshkga0203

delensdanshkga0206

delensdanshkga0207

Den 12 februari hade bandet värmlandspremiär med spelning i Danshallen Karlskoga. Det var ingen tvekan att jag skulle åka dit och uppleva detta band som jag tidigare bara hört på skiva. Danshallen Karlskoga och är ett mycket fint dansställ. Jag och min broder har besökt detta ställe två gånger tidigare och kan varmt rekommendera detta. Adressen är Hangarväggen 20 i Karlskoga. Här arrangerar de danskurser av olika slag och en massa annat trevligt förutom danskvällar till liveband. Surfa gärna in på deras hemsida www.danshallenkarlskoga.se

delensdanshkga0208

delensdanshkga0209

delensdanshkga0210

delensdanshkga0211

delensdanshkga0212

Och just denna kvällen var det som sagt Deléns som svarade för dansmusiken. Sveriges yngsta mogen dansband. Det dök upp ett par vi känner som blev så glada att se mig och min broder där. Grabbarna i Deléns blev jätteglada äntligen att äntligen få träffa mig och broder. Christoffer hälsade alla välkomna till Danshallen i Karlskoga. Vi heter Deléns och ska inleda denna danskväll med ”Den tid vi behöver” följd av Sven Ingvars ”Du ska tro på mig.” Det var en tapper skara människor som tagit sig till Danshallen denna kväll men vart efter kvällen led droppade det in lite fler dansare. Efter den lugna inledningen hakade man således på tempot med två låtar, ”Förbannad” och ”En dag i sänder”.

delensdanshkga0213

delensdanshkga0214

delensdanshkga0216

delensdanshkga0217

delensdanshkga0218

Det är alltid kul när man hör lite oväntade låtar med band. Alla känner väl till den välkända låten ”Living next door to alice”. Denna spelade Deléns fast efter några verser så spelade man faktiskt den lite smått humoristiska svenska versionen av låten. Sten och Krister har nämligen gjort en svensk text och då heter låten ”Blända av till halvljus”. Underbart att höra denna versionen Deléns.

Det finns en dansbandsmusiker som myntade ett uttryck. Har man inte spelat Främling har man inte spelat i dansband. Och detta verkade Deléns ha tagit fasta på. Det var dags för Främling följt utav Änglasjäl. ”Främling, släck alla ljus och led mig, nånstans där mörkret öppnar sig” sjunger Christoffer och det är nu jag slås av vilken härlig och otroligt bra röst han besitter. En mycket trivsam röst att lyssna till. Han har verkligen profilerat bandet. Man hör direkt att det är Deléns som man lyssnar på när han hör honom.

delensdanshkga0219

delensdanshkga0220

delensdanshkga0221

delensdanshkga0222

Så var det så dags för kvällens paus. Jag kalasade på goda smörgåsar och läst medans broder tog sig en kaffe till mackan. Flera danspar som jag snackade med var överväldiga över kvällens band och hoppades att dom snart skulle återvända till Danshallen. Och visst är det så. Den 13 maj är dom åter på danshallen. En halvtimme senare var grabbarna redo att åter bjuda upp till dans. De började med en av de finaste danslåtar som skrivits. Johan Fransson som var med i dansbandet Date har komponerat låten ”Österäng ” som man framförde tillsammans med ”Finns det nån annan”.

delensdanshkga0223

delensdanshkga0224

delensdanshkga0225

delensdanshkga0226

Grabbarna har en bra mix mellan covers och egna låtar. En av deras egna låtar är ”Flyg min fjäril” av Kent Mattson och Eva-Lena Carlqvist. En otroligt vacker låt som blev bandets genombrottslåt och deras andra singel. En låt som fastade direkt i huvudet då jag hörde den för första gången.

Alla dansade och trivdes så mycket. Det var en fröjd att se hur alla trivdes till denna underbara musik. Till slut så var man framme vid kvällens sista dans. ”Vem får följa med dig hem” följd av fina ”Varje natt” fick avsluta denna magiska kväll. När de sista tonerna klingat ut stod publiken och klappade och skanderade ”en gång till en gång till”. Det blev förstås ett extranummer innan kvällen var över. Jag bara säger detta. Vilka fina grabbar att spela. Detta är framtiden vad gäller dansband. Det behövs yngre människor som satsar på dansband. Nu får man bara hoppas på att fler folk åker till Danshallen i Karlskoga. Vi stannade kvar och snackade lite med grabbarna innan vi rullade hemåt. Detta var absolut inte sista gången som vi upplevde detta fenomenala band live.

delensdanshkga0227

delensdanshkga0228

delensdanshkga0229

delensdanshkga0230

Publicerad: 2016-03-03 00:01:23

admin