Med Gideons i Degerforsparken

10 sep
Degerforsbilder
Degerforsbilder

Den lilla bruksorten Degerfors med sina 7160 invånare, är nog mest kända för järnverket och fotbollen. Men orten har mer än fotboll och stål. Här finns en folkpark som är välbesökt under onsdagarna då Manfred ”Manne” Sundholm med personal arrangerar trivseldans på onsdagarna.
Jag har varit i parken flera gånger under sommaren då orkestrar som Holidays, Sandins, Perry band, Holéns och Rose-Maries svarat för dansmusiken

Degerforsparken
Degerforsparken

Just denna kväll då jag besöker parken är det med lite vemod. Det är för egen del i alla fall den sista utedansen för året. För dagen står en eminent orkester på scen i form av Gideons från Eskilstuna.

Gideons på Cinderella
Gideons på Cinderella

En orkester som jag hade nöjet att träffa första gången på Viking Line Cinderella där jag gjorde en julbordskryssning med jobbet. Nu har de gått en massa år sen dess och jag har allt sedan dess fått uppleva Gideons flera gånger.

Parken i Degerfors har haft tur vädermässigt då solen visat sig framme dom flesta onsdagarna då det arrangerats dans här. Så jag tror varken publik eller arrangören kan vara missnöjda med sommarens danser.

Jag och Gideonsaffischen
Jag och Gideonsaffischen

Till Degerfors kommer troget ungefär 200 dansare varje onsdag för att dansa bugg, foxtrot och en och annan gammaldans. Här spelar orkestrarna 4 moderna och 1 gammaldans.
Danserna är mycket omtyckta. Det är inte bara folk från grannkommunerna som kommer. Många åker långt för att komma hit, just för att det är en sådan trevlig och gemytlig stämning.
Förutom kringkommunerna kommer man från bland annat Köping, Nora, Grums och Hällefors för att dansa i den mysiga parken som i år firade 100 år som folkpark.

Peter och arrangören Manne
Peter och arrangören Manne

En kvart innan dansen början börjar det fyllas på med bilar inne i parken. Här tar man med sig bilen in genom entrén och ställer sig lite fint på gräsmattan. Något som fungerar riktigt bra.
Dansbiljett köper man vid den nedre dansbanan där dansen arrangeras.

Gideons in action
Gideons in action

Just danser är det som parken är mest kända för. Man arrangerar även bingo tillsammans med en idrottsförening på söndagar. På sommaren håller man även ibland barnprogram och tipspromenader. Två tjejer arrangerar varje år familjefesten Golden Times som lockar tusentals besökare till parken.

Robban & Peter
Robban & Peter

Åter till folkparken där Manne är i full med att sälja dansbiljetter. Inne i rotundan är Gideons klara och trummisen Nisse räknar in till första dansen Dansgolvet fylls på en gång av dansglada människor. Medelåldern på dansarna är 50+ men det händer ibland att ungdomar kommer hit och dansar vilket är enormt kul för dansernas fortlevnad.

Hans och Nisse
Hans och Nisse

Gideons är ett känt namn bland dansarna och många lovordar dem med applåder mellan låtarna. En man jag pratar med säger att Gideons är bland de bästa orkestrarna som spelar i Degerfors på sommaren, men tillägger snabbt att man egentligen inte har några dåliga band i parken. Och orkestervalet är man noga med. Det ska vara välspelande mogendansband som skall kunna hantera gammeldans. Sen skall dom även vara snyggt klädda. Det ska de fint ut på scenen.
Och välklädda är just vad Gideons är med sina röda byxor, vita skjortor och svara västar.

En styrka i Gideons orkester är att man har tre sångare. Detta tillsammans med en och annan instrumental låt gör att det blir variation på danskvällen. Gideons är ett band som verkligen har rutin. Man startade sin bana redan 1968. I början fick man söka dispens från myndigheter för att få vara ute och spela på kvällstid. Sen starten har orkestern spelat in ett antal skivor, varit med i en hel del radio- och TV-sammanhang och deltagit i en del dansbandstävlingar. Men framförallt har man som i Degerforsparken spelat och spridit en massa dansglädje.

Nisse & Robban
Nisse & Robban

Gideons består av Peter Berg som står för Basen och en del av sången. Hans Östlund trakterar både Klaviatur, Gitarr och så körar han. Nisse Uddin håller takten bakom trummorna och har hand om en hel del av sången. Slutligen så har vi Robert Hallblad som spelar Saxofon, Gitarr och Dragspel, dock inte samtidigt. Som om inte detta vore nog så sjunger han även en del. Där har du Gideons laguppställning anno 2012.

Publiken i Degerforsparken
Publiken i Degerforsparken

Dansen i Degerforsparken ångar på och man har så kommit fram till avdelningen ”Kaffevalsen”. Innan paus bjuder man nämligen danspubliken på lite vals. Drömmen om Elin spelas upp och många i publiken sjunger med i låten. Andra har redan gått i väg för att fika.
Här i parken man kan antingen fika i serveringen eller ha med sig fika. Man har till och med avsedda utrymmen där man kan äta sitt medhavda fika.

Fikapaus
Fikapaus

I serveringen är der full kommers. Hembakat bröd och hemlagade goda smörgåsar bjuds det på. Att fikat är gott råder det inget tvivel om då de flesta av faten gapar tomma när pausen lider mot sitt slut. En kul grej i serveringen är den lilla tavla med orkesterkorten på några av de band som besökt parken de senaste säsongerna.

Klockan närmar sig 21.00 och det är så dags att börja spela igen. Skymningen har börjat lägga sig över parken och en fin rodnad på himlen uppenbarar sig. Trots att det är sista onsdagen i augusti är det tämligen varmt ute. Gideons tuffar på med sin fina dansmusik. Man har spelat här många gånger förr och vet precis vad publiken vill ha. Kvällens publiksiffra hamnar på 186 personer som får anses som ett bra publiktal så här i slutet av augusti.

Dansgolvet i Degerforsparken
Dansgolvet i Degerforsparken
Degerforsparken
Degerforsparken

När dom sista tonerna i kvällens sista dans ebbat ut är det så dags att bege sig hemåt. For Gideons del återstår det att packa ner all utrustning. Men innan dess en sedvanlig korv med bröd som smakar gudomligt efter en trevlig dansafton i ”lilla” Degerfors.

Korvätarligan
Korvätarligan
Publicerad: 2012-09-10 23:12:25

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.