Melodifestivalfrossa del 1

10 okt

I kväll är det cider och frossa i melodifestivalen/eurovisionsfestivalen som gäller. Jisses vad mycket kul det finnas att kika på. Man kan ju bli nostalgisk för mindre. Så mycket minnen som kommer upp. Tänkte dela med mig av en del som jag gillar.

1. Börjar med min favorit från Norge. Året är 1990 och Kjetil Stokkan går ut och sjunger Brandenburger Tor. Låten hamnade på en hedrande (?) 21:a plats med blott åtta poäng. Stackars Norge. Men jag gillar låten. Som kuriosa kan nämnas att jag var på skolresa i Norge då låten var som mest poppis i Norge. Italien vann med Insieme 1992 / Toto Cutugno och Sverige hamnade på en 16:e plats med Som en vind med Edin-Ådahl.

2. 1982 var året då hon slog igenom med dunder och brak och tog hela Europa med storm. Tjejen jag snackar om heter Nicole Seibert. Blott 18 år vann hon hela festivalen då hon tävlade för Tyskland och framförde melodin ”Ein bißchen Frieden”. Efter vinsten sjöng Nicole den på fyra olika språk: tyska, engelska, franska och nederländska och släppte inspelningar på ytterligare fem språk i Europa: danska, italienska, tyska och kombinationer: tyska-engelska-nederländska och tyska-engelska-italienska. På svenska heter låten ”En liten fågel” och är skriven av Monica Forsberg. Men här ärade schlagervänner får ni originalet.

3. Kanske dags för en svensk låt. Och en tjej som tog mig med storm. En tjej som jag inte hört så mycket om innan hon deltog 1998 och sopade banan med övriga deltagare och vann. Denna numera countrybrutta från Ängelholm. Jill placerade sig på en 10:e plats 53 poäng.

4. Jag är svag för ballader. Och 1996 hade Norge en i mitt tycke storslagen Ballad. ”Bettan” tävlade då med ”I Evighet”. Mycket stark låt som påminner lite om Norge.

Dessa fyra bidrag får räcka för denna gången. Jag återkommer i mer schalagerfrossa någon annan gång.

Publicerad: 2009-10-10 01:38:52

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.