Mogengodis med Matz Rogers

29 nov

Matz Rogers

Det finns mogenband och så finns det Matz Rogers. Kavaljererna från Fryksdalen som dom skyltade med på sin förra buss. Tre av fem medlemmar bor i Fryksdalen så den slogan gäller ju än anser jag. Det var dessa herrar som besökte Storfors samtidigt som mig denna lördag. Vi var där i olika syften kan man säga. Dom för att lira dansmusik, jag för att lyssna ta lite kor och slå en och annan sula på parketten

Dansen i full gång

Denna kväll var hela familjen med, mycket trevligt. Vägen upp till Storfors var mycket fin. Ingen snö, halka eller andra orosmoln fanns där. Med lite god dansmusik i bilstereon flöt det på fint. När vi landade i metropolen Storfors höll grabbarna på med det sista av soundchecken. Det en del folk inte förstår är att man under soundcheck brukar ha lite högre volym när man ställer in ljudet. Sen när man är nöjd brukar man skruva ner ljudet. Det var en äldre herre som demonstrativt gick fram och ställde sig en halvmeter från orkester med båda fingrarna i öronen. Sedan sa att ni måste sänka fattar ni väl. Vi är alla bra på olika saker.

Ulf och Roger blåser sax

Klockan 17.00 räknar Janne in till aftonens första dans. Dansbandsklassikern ”Gå inte nu” följt av ”Natten tänder sina ljus” får inleda denna kväll. Mycket folk denna afton bådar gott. Jag vandrar ute i foajén och ser att det fortfarande är kö för att betala in sig. Detta kan bli en mycket trevlig kväll. Efter första dansen fortsätter man lugnt med låtarna ”Låt en morgon vakna” och ”Kärleken skall vinna”: Den sistnämnda en Thorleifsmelodi. Lite kul när band tar upp låtar från andra band som inte är superkända. Att inleda med fyra lugna låtar är väl inte så vanligt. Men det funkar här och publiken gillar det. Efter detta blir det bättre fart och man spelar resten av kvällen växelvis foxtrott med var femte dans som gammaldans.

Janne showar

Att det är mycket folk kan arrangörerna skriva under på. Det är så pass mycket folk att det blev ett publikrekord. Alltid lika trevligt när det sker. Ni som inte varit på söndagsdansen i Storfors bör åka hit för att se den glädje och värme som infinner sig här. Hit kommer folk för att dansa och ha kul. Dans, det sociala och fika tillsammans är dom tre delarna som är pusslet för dessa trevliga kvällar. Allt detta ser orkestrarna tillsammans med arrangörerna att skapa.

Kalle med gitarren

Pratar med några dansare och frågar dom vad det är som gör att dom åker till Storfors på dans. Och jag får det svaret som jag förväntade mig. Det är trevlig publik, bra dansmusik och härligstämning. Dessutom är det en bra danstid med så man kommer inte hem så jättesent. Jag har i stort sett slutat åka ut på helgerna eftersom danserna slutar så sent. Åker bara om det är någon riktig bra orkester säger en annan jag pratar med och han får medhåll av en annan dansare.

Danspublik

Inne i Galejan som danslokalen heter är det full fart på dansen där det snart är dags för kaffevalsen. Men innan dess lite bättre fart i låtarna ”Har jag sagt till dig idag” och ”Hem igen”. Janne upplyser publiken om att det i dansen efter kommer bli gammaldans. Det dansar foxtrot på kanterna och några buggat i mitten. Precis som det skall vara. En del som inte dansar gammalt och går reda och fikar.

Roger sjunger

Programmet för våren är klart och pressenterades för besökarna. I stort sett samma band som spelar på hösten. Men en del nyheter finns med. Man startar upp den 11 januari med skåningarna i Hedins och kör fram till sista söndagen i april då Nordbergs avrundar. När vi ändå pratar om vårens danser kan jag ju lika gärna här delge er vårens program.

11/1 Hedins, 18/1 Gideons, 25/1 Samzons, 1/2 Sandins. 8/2 Edvings. 15/2 Stickan & Classe. 22/2 Matz Rogers, 1/3 Hilltons, 8/3 Junix, 15/3 Leif Hermanssons, 22/3 Jontez, 29/3 Jonnys, 6/4 Holidays (Annandag påsk), 12/4 Svantes, 19/4 Holens och 26/4 Nordbergs

Danspublik

Efter pausen är det dags igen att spela upp till dans för Matz Rogers. Och spelat upp till dans har dessa gossar gjort sedan 1975 för det var då som orkestern såg dagens ljus. Men delar av dagens besättning började spela redan på 60-talet. Då spelades det Rock´n Roll & Popmusik. och orkestern åkte runt och spelade i mellansverige och i Norge. Sedan dess har det hänt en del. Medlemmar har bytts ut genom åren. Dagens sättning har spelat sen 2012 men har minst 200 års erfarenhet tillsammans och ändå är ingen över 40 bast. Lustig ekvation men så är det.

Lennart bakom klaviaturen

Det märks i alla fall att grabbarna har roligt på scenen. Janne som sköter mellansnacket påannonserar två låtar av Vikingarna med bättre fart. ”Blue Hawaii” och ”Höga berg djupa hav”: ”Varje natt hörs klockor ringa” av Mats Bergmans och ”Kan man älska nån på avstånd” i följande dans. Matz Rogers spelar låtarna som publiken vill höra. En del covers blandat med egna låtar. Precis som det skall vara på en danskväll i Storfors.

Ulf med sin gitarr

Så börjar klockan närma sig hlv nio. Tiden är alltså inte för att avrunda av denna trevliga söndagsdans i Storfors. Orkestern tackar publiken för en fantastisk kväll. Jag kan bara hålla med. Det blev en fantasisk kväll med publikrekord och allt man kan tänka sig. ”Vår kärlek är som havet” en gammal Tommy Bergs låt och Bengt Hennings ”Alla dessa underbara år” fick avsluta denna trevliga kväll. Efter våldsamma ovationer så grabbarna kliva upp på scenen igen för ett extranummer. Efter lite eftersnack med orkestern bar det sakta men säkert hemåt.

 

Matz Rogers orkesterbuss
Matz Rogers orkesterbuss
Danspublik
Danspublik
Danspublik
Danspublik
Kulturhuset Storfors
Kulturhuset Storfors
Publicerad: 2014-11-29 03:55:45

admin