Nästan lika uselt i Kristinehamn

10 sep
Nästan lika uselt i Kristinehamn
Nästan lika uselt i Kristinehamn

Efter rundvandringen i Karlstad (se inlägget nedan) så bestämde jag mig för att kolla läget hur det ser ut i min hemkommun. Hade man här tagit fram material på lättläst svenska.

Jag ska börja med att berätta att här i Kristinehamn har man (tyvärr måste jag säga) inga valstugor så som på torget i Karlstad. Utan man är lite utspridda i diverse lokaler i stan. Men det funkade med. Lyckades lokalisera samtliga partier förutom två.

Lättläst material
Lättläst material

Jag hade inga stora eller höga förväntningar på att dom skulle vara bättre här i stan. Flera politiker jag pratade visst knappt vad lättläst var. En del plockade fram en folder och sa att här har vi skrivit i punktform och det är ju lättläst.

Men vad är då lättläst? Är det samma sak som att skriva begripligt? Nej, en lättläst text är ännu lättare att läsa än en ”vanlig” begriplig text. Du som vill skriva lättläst kan till exempel tänka på att använda enklare ord, kortare meningar och till och med kortare rader än annars. Lättlästa texter behöver ha mer luft omkring sig än andra och du kan inte utgå från att läsarna har de förkunskaper som du kanske tycker är självklara.

Socialdemokraternas Röda rummet
Socialdemokraternas Röda rummet

Så hade jag gjort mitt första besök hos ett rött parti. Här kan ja säga att dom flesta inte verkade veta någonting vad jag sökte. Dom plockade fram material som absolut inte var lättläst Till slut tackade jag för mig. Jag funderade på eventuellt återkomma några dagar senare då det fanns någon mer kunnig person att fråga. Lite kusligt att ett av våra största riksdagspartier agerar så här. Nog måste dom väl ha en folder?

Vänsterpartiets lokal på norra Kungsgatan
Vänsterpartiets lokal på norra Kungsgatan

Jag stövlade vidare till nästa lokal där jag fick träffa min brors fröken som han hade när han gick på fritids Nå väl. Jag presenterade mitt ärende och raskt drog hon fram en folder. ”Vänsterpartiet på lätt svenska och 16 andra språk”. Härligt tänkte jag. Men varför hade inte Vänsterpartiet i Karlstad denna folder? Men tyvärr hade dom inte sin kommunala handlingsplan på lättläst.

Moderaterna campar på torget
Moderaterna campar på torget

Nästan anhalt blev en blå husvagn på torget som inte var blåfärgad men hade blått innehåll om ni förstår vad jag menar. Förklarade som vanligt mitt ärende. Och fick blickar som jag inte vet hur jag ska beskriva den. Det blev tyst en kort stund och sen sa dom att dom skämdes och att jag gav dem dåligt samvete. Efter ytterligare några minuter och ett telefonsamtal så fick jag beskedet att återkomma och några dagar. Det fanns en folder. Men av någon anledning hade dom den inte där. Men nu har jag varit där och hämtat en folder. Till slut så….

Kristdemokraternas valstuga i Kristinehamn
Kristdemokraternas valstuga i Kristinehamn

Mitt nästa stopp skulle bli hos Kristdemokraterna. Men det var stängt. Dom hade tydligen inte råd eller inte personal till mer än fyra dagar i veckan. Men jag var där här om dagen för att förse mig med material. En före detta granne tog emot mig. Även här kammade jag noll vad gäller material. Skämsmössa på!!! Det finns på internet. Jo tack. Det är inte alls diskriminerande att man ska behöva öppna upp sin dator och själv skriva ut informationen. Glömde ta en bild när det var öppet. Men tycker denna bild får vara talande för KD.

Folkpartiet är på Lyran
Folkpartiet är på Lyran

Sista stoppet på denna tripp blev inte heller det någon större hit till en början när det gällde material på lättläst svenska. Flera i partiets lokal blev lite tagna på sängen tror jag av mitt besök och de siffror som jag beskrev för dom. Jag hade stora förhoppningar på den. Har man en utbildningsminister som partiledare som så fint i tv värnar om alls rätt till lärande så trodde jag faktiskt man hade något. Men icke! Jag fick i alla svar att det fanns något lättläst på deras hemsida och efter en koll på nätet så stämde ju det. Dom var snälla nog att skriva ut några exemplar åt mig som jag kunde hämta några dagar senare. Såg även till min lilla glädje att dom nu hade några exemplar liggande av sitt partiprogram lättläst.

Efter mina besök slog jag mig ner på ett café och tog mig en fika för att där försöka lista ut vart Miljöpartiet och centerpartiet här i stan skulle tänkas ha sina valstugor. Surfade in på deras hemsidor via mobilen men blev inte alls mycket klokare. Tog en runda till på stan innan jag gav upp.

Glömde tyvärr ta kort på Centerpartiets monter i Filipstad så jag bjuder er på en bild från Karlstad
Glömde tyvärr ta kort på Centerpartiets monter i Filipstad så jag bjuder er på en bild från Karlstad

Men så besökte jag Oxhäljamarken i Filipstad där Centerpartiet presenterade sig med ett tält. Passade då på att fråga vart deras valstuga i Kristinehamn var någonstans. Fick då till svar att dom inte har någon. Man lägger inte ner dom pengarna som det kostar i att ha en valstuga. I stället för att väljarna kommer till dom, åker dom ut till väljarna och presenterar sig på bland annat evenemang som detta. Kom just då på att man i Kristinehamn har två listor. Så då kanske man skulle ha haft två valstugor och det blev väl lite väl kostsamt. Nåväl. Jag frågade efter material på lättläst. Men som vanligt höll jag på att säga så fick jag inget. Dock var det positivt att kvinnan jag pratade med intresserade sig för lättläst. Hon sa att dom i Centerpartiet absolut måste bli bättre på detta och frågade mig om kurser m,m m,m Så jag ska ge henne lite tips inom detta område. Det var en liten ljusglimt i alla fall.

Miljövänlig valstuga? Ett enkelt paraply
Miljövänlig valstuga? Ett enkelt paraply

Miljöpartiet då? Fick jag aldrig tag på dom? Jo då. Jag hade planer på att besöka deras partikansli här i stan för att få information. Men så idag var ett ärende på stan- Då fick jag se ett uppfält grönt paraply i en lyktstolpe. på marken stod en liten ställning med en lite banderoll på. Vid sidan av stod en tjej med Miljöpartiet jacka på sig. Gick som vanligt fram och presenterade mitt ärende. Hon hade inte med sig något material eller viste inte om det fanns något material. Till förra valrörelsen fanns det. Men till den nu pågående hade hon inte sett något. Hon fick mitt nummer och sa att hon skulle kolla upp detta och höra av sig om hon eventuellt hade något på lättläst svenska.

Men det är fortfarande tummen ner för att INGET av partierna har sitt lokala program på lättläst svenska. En stor grupp som har svårt att göra sin röst hörd gör ni politiker det ännu svårare för. Ni diskriminerar och stänger ute en stor grupp människor från er politik. Och detta år 2014.
Så frågan är vad som sker om 4 år då det är val igen. Hur många har faktiskt tagit till sig av min/vår kritik inför detta valet?

Publicerad: 2014-09-10 23:46:47

admin