Ny färsk dansradio har sett dagens ljus

23 jun

Sedan några veckor tillbaka finns det en helt ny dansbandsradio på nätet. Kanalen heter Radio DB1. Det som skiljer denna radio åt är att man har en rad olika programpunkter som gör det hela mycket varierat.
Jag tycker detta är enormt kul med folk som satsar så i dessa tider på något nytt. De har en otroligt snygg webbplats vilket ger pluspoäng. Stilrent och cleant. Det gillar jag.

» Svensktoppen denna vecka (för 40-år sedan)
» En halv special (ett eko från 60- och 70-talet med engelsk pop)
» ABBA-mania (10 min med gruppens musik varje dag)
» Beatlesmania (10 minute rmed gruppens musik varje dag)
» Jukebox (svensk 60-talspop som sänds varje kväll under 35 min)
» Sommarspecial (vi sänder från sommarbryggan musik att inspirera för en skön sommardag)

Radion drivs av två verkligen entusiaster Thomas Engström och Joakim Jalin som har har stor och lång erfarenhet av detta med dansband.

Thomas Engström är hårdrockaren som har ett genuint dansbandshjärta och en enorm respekt och beundran för denna bransch och musikart. Thomas har verkat i musikbranschen i snart 50 år och driver idag konsertbolaget European Concerts Scandinavia med över 1 000 konserter i hela världen de senaste tio åren och skivbolaget Roaddust Records. 2003 gav han ut den 500 sidor tunga ”Stora Dansbandsboken 1963-2003”, producerat flera andra dokumentationsböcker inom både idrott och musik. Gav 2005 tillsammans med Joakim Jalin ut den i dag kultförklarade ”45 år i en box” om Flamingokvintettens första 45 år som innehöll CD, DVD och en bok om gruppen. Därefter producerade Jalin och Engström ”På scen live” där flera dansband spelades in, filmades och dokumenterades i en DVD. Man gav också tillsammans ut en CD-box med 4 st skivor, 80 låtar med 80 olika dansband. Dessa tre utgåvor belönades samtliga med högsta betyg hos Aftonbladets recensent. Därutöver har Thomas producerat DVD´n ”The Final Tour” med Flamingokvintetten. Dessutom arrangerat konserter med Flamingokvintetten (snart över 200 st), Streaplers, Larz-Kristerz med flera. Som artist har han varit leadsångare i flera rockband och showgrupper och gav förra året ut hela fyra fullängdsalbum som sitt ”alterego” Joshua af Saga. Dessutom skrivit låtar till bl.a. Barbados och Fame Factory. Samarbetet och vänskapen med kollegan Joakim har varat i över 20 år och renderar nu i ytterligare ett projekt – Radio DB1 – sicken glädje!

Joakim Jalin är filmfotograf i över 15 dokumentärfilmer visade på biografer och TV (varav en blev Guldbaggebelönad). Regissör på biofilmen ”Får Jag Lov – till den sista dansen?” som sågs av en miljonpublik i Norden. Förutom produktionerna som nämnts ovan med kollegan Thomas Engström har han gjort mängder av filmproduktioner med Flamingokvintetten, Streaplers, Lars-Kristerz, Bengt Hennings m.fl. Driver ett flertal Podcasts varav ”Turnéliv Talkshow” på YouTube som ju i allra högsta grad dokumenterar artisters minnen i just dansbandsbranschen. Dessutom – nog så viktigt – dansbandstrummis under det intensiva 80-talet i orkestrar som Mats-Henriks, Boleros och Alladin. Detta startade dock i och med starten av rockbandet Bakery…så det kan gå.

Publicerad: 2021-06-23 11:42:07

admin