På äkta logdans i värmländska Väse

26 jul

riosvase1501

Den 11 juli fick jag äran att få följa med mina vänner i Rios på en spelning på Arnöns Loge. Denna loge ligger vackert belägen som namnet antyder på Arnön i det värmländska samhället Väse. Mitt ute på landet kan man säga. Här har man varje år en privat ”gårdsfest” med knytis och dans. De senaste åren har det varit Mariestadsbandet Rios som svarat för dansbandsmusiken.

Det hela började med att bandets basist Håkan Nordgren som till vardags kör taxi körde några ungdomar som gillade dansmusik. Deras vetskap om att Håkan var dansbandsmusiker ledde fram till att Rios senare kontaktades för ett speljobb på Arnöns Loge. Här hade man dans ofta förr. Men sedan lades verksamheten ner. Det var en av grabbarnas föräldrar som hållt logdansen levande. Så nu tyckte dom det var deras plikt att föra traditionen vidare. Och på den vägen är det. Så en gång varje år arrangerar man en dans här och bjuder in folk i området.

riosvase1505

riosvase1511

Dagen började med att grabbarna runt klockan tre hämtade upp mig på Strandvägen där jag stod med packad väska. Nu skke jag ut på en liten dansbandsturné. jag behövde inte vänta särskilt länge innan den blåa bussen stannade till. Sedan kryssade vi via Östervik ut på E-18 och satte kurs mot Väse. Bengt styrde med van hand bussen ut på kringelvägarna i Väse efter ungefär 40 minuters bussåkande parkerade vi bussen utanför logen. Vi hälsades välkomna av arrangören Daniel. Sedan var det bara att börja rodda. Alla lådor och instrument skulle kånkas uppför en smal trapp. Med ett utmärkt teamwork gick det perfekt. Det var inte i går som man konkade på utrustning kan jag säga. Lite mer gröt i armarna skulle inte ha skadat.

riosvase1502

När allt var uppburet på andra våningen återstod det att koppla samman alltsammans. Detta överlät jag till grabbarna som har lite mer rutin på detta. Hjälpte i alla fall till att koppla in ljuset. En nog så viktig uppgift. Sedan var det dags för soundcheck. Det blev lite skruvande och pillande innan dom var nöjda med ljudet. Det är viktigt att det låter bra och att instrumenten hörs lagom mycket ut utan att något blir för dominerande. När grabbarna var tillfreds med ljudet gick vi iväg till ett stuga som vi fick ha som loge. Där gjorde vi oss så fina vi kunde med dom förutsättningar som fanns. Sedan anlöt vi oss till festen och tog del av lite god mat. En riktigt god sallad blev det. Mums! Arrangörerna hade engagerat en duo som agerade allsångsledare. Det var inga mindre än Bengt Alsterlind knd från Hajk och Ingvar Karlsson från Sven Ingvars som på ett humoristiskt sätt svarade för detta.

riosvase1503

Innan spelningen gick vi tillbaka till stugan för att softa lite och titta på tv innan kvällens dans skulle dra i gång. Man hade bestämt sig för att spela fyra st 45 minuters pass vilket fungerade fint denna varma sommardag. I början var det lite tunnsått på golvet då dom flesta fortfarande satt kvar vid borden där ute och hade det trevligt. Men efter en stund anslät sig fler till dansen när de hörde musiken som sipprade ut ur lagårdsfönstret. Rios är ett härligt mogengäng som spelar taktfast dansmusik. Bandet består av Henry ”Kalle” Nilsson som sjunger, spelar dragspel och klaviatur. Bengt Karlsson lirar sax, gitarr och står för en del av sången. Håkan Nordgren spelar bas och sjunger. Trummis för dagen var Per Johasson som även sjunger en del. Han har tidigare varit medlem i bandet men trummar numera med Dreams. Bandets ordinarie trummis Shiam Dhokia jobbade denna kvällen.

riosvase1504

I bandets andra paus var det dags för lite korvgrillning. Det var riktigt mysigt att käka korv och se elden i den ljumma sommarnatten samtidigt som solen gick ner över ängarna. Det är vid sådana här tillfällen man tänker på hur bra man har det. Jag vill passa på att tacka arrangören Daniel för trevligt bemötande och orkestern Rios för att jag fick följa med. Alltid lika trevligt att vara med er ute på turné.

Det som var glädjande denna dag var att det var så blandad publik på dansgolvet. Ung och gammal dansade tillsammans på golvet och verkade trivas så där förträffligt bra.

Själva stället där dansen och logen huserade var på andra våningen i en fin lada som man smakfullt inrett med björkris och kulörta lyktor. Detta med kulörta lyktor har ju blivit lite synonymt med dans, folkparker och logar.

riosvase1506

Den ena bra danslåten avlöser den andra och publiken dansar på fram tills klockan är 01.00 då det är dags att börja tänka på refrängen. När Rios spelat klart ställdes det till med disco på logen. Nu återstod bara arbetet med att packa ner alla instrumenten samt utrustning i respektive låda. Med är man många som hjälps åt så går det lätt och smidigt. Sedan tackade vi arrangören och styrde sakta hemmåt i natten.

riosvase1507

riosvase1508

riosvase1509

riosvase1510

riosvase1513

riosvase1514

riosvase1515

riosvase1516

riosvase1512
Gruppbilden ovan är lånad från Skövde Nyheter med Rolf Larsson som fotograf.

Publicerad: 2015-07-26 13:59:52

admin