På Ålandskryss med Jontez och Claes Lövgrens

10 feb

birkakryssjan1601

birkakryssjan1602

birkakryssjan1603

birkakryssjan1604

birkakryssjan1605

Ibland kan det vara skönt att komma bort från vardagens alla måsten och rutiner. Så vad kan passa bättre än en kryssning med till exempel Birka Stockholm. Vi hade ett presentbrev broder och jag som vi tänkte utnyttja. Spanade in spelplanen för Birka och hittade en kryss där Jontez och Claes Lövgrens spelade. Så det blev att ansöka om ledighet på våra jobb och sedan boka in oss. I mitten av januari så for vi väg mot Stadsgårdskajen. Efter en matpaus med underbar buffé på Rasta i Arboga kom vi fram i mycket god tid till terminalen.

birkakryssjan1606

birkakryssjan1607

birkakryssjan1608

birkakryssjan1609

birkakryssjan1610

Vi passade på att besöka ”Fotografiska” eftersom det var en stund kvar tills båten skulle avgå. Vi såg bland annat fotoutställningar med bilder av bland annat ”Martin Schoeller” med Up Close, Magnus Wennman / Aftonbladet Där barnen sover och Guy Bourdin med utställningen Avant-Garde. Samtliga utställningar var mycket sevärda och ett besök rekommenderas.

Strax efter halv hem var det ombordstigning på båten. Vi steg ombord och gick ut på däck för att försöka få några fina Stockholmsvyer i kvällsskrud. Med facit i hand blev det en del bra bilder som ni kan se här i bloggen. Stockholm är riktigt fint och det finns massor att fotografera.

birkakryssjan1611

birkakryssjan1612

birkakryssjan1613

birkakryssjan1614

birkakryssjan1615

När vi kändes oss färdiga installerade vi oss i vår fina hytt på våning nio. En mycket fin och fräsch utsideshtytt med tillfällig utsikt över Söders höjder. Det är något visst med söder på Stockholm tycker jag. Vi passade på att ta lite bilder innan vi hoppade in duschen och sedan svidade om till finstassen. Vi hade boka en middagsbuffé direkt efter avgång. Jag tycker det är bra att äta på en gång så har man kvällen fri sen för andra aktiviteter. Personligen tycker jag att maten på Birka har blivit mycket bättre mot vad den var för några år sedan. Det blev först en tallrik med lite kalla rätter och sen en med varma. Skönt att bara koppla av med god mat och bara vara. På desertbordet fann jag lite glass som jag med god aptit tog mig för utav. Kul när det fanns något för en allergiker som mig. Tack för det Birka.

birkakryssjan1616

birkakryssjan1617

birkakryssjan1618

birkakryssjan1619

birkakryssjan1620

Efter att vi smällt ner allt mat och kände oss belåtna drog vi oss i sakta mak mot Club Maritim. Här finner du Birkas största bar, scen och casino. Söndag till torsdag är det en danssalong med dansband som spelar och inbjuder till svängom. Fredagar och lördagar finns både partyband och dj på plats. På Birka har man dessvärre dragit ner på dansbandens medverkan på båten. Lite trist då jag vet många som reser just för att det är dansband ombord. Men det är ju deras beslut. Nu var vi alla fall ombord och skulle njuta av trevlig dansmusik till tonern av Jontez och Claes Lövgrens. Två band som passar perfekt tillsammans. Dom kompletterar varandra riktigt bra.

birkakryssjan1621

birkakryssjan1622

birkakryssjan1623

birkakryssjan1624

birkakryssjan1625

Först ut på banan var Claes med tillhörande Lövgren som efternamn tillsammans med sina spelkamrater. Det blev en sista koll innan Classes hängde på sig med dragspelet. Vipps så var det igång med den fina dragspelssmyckade låten ”Marseille”. Kul att se så många glada ansikten på golvet. Som vanligt var det toppenstämning och bättre skulle det bli. Efter ett tag så kom killarna i Jontez upp på scenen med sångare Ole Hansen i spetsen. Jonathan satte sig nöjd till rätta bakom trummorna och räknade in till deras första dans. Håkan stod tryggt med basen medans Conny Ohlson satte sig ner bakom sin pedal steel och spelade så vackert. Jösses vilken musiker han är.
Härligt återseende av båda banden som växlade och spelade nonstop fram till klockan två på natten.

birkakryssjan1626

birkakryssjan1627

birkakryssjan1628

birkakryssjan1629

birkakryssjan1630

Vi gick runt lite och lyssnade på lite annan musik som det bjöds på båten. Vi fann Birkas nöjesteam som bestod av Anna-Klara Folin, Patrik Grönlund och Jesper Andersson. Dom hade ”På Begäran” där de framförde publikens önskelåtar. Man fick skriva ner på en lapp lägga i en låda. Sen drog dom en lapp och kunde dom spelade dom låten på lappen. Och kan ni tänka er att sista låten ut i deras program var just den låt som broder och jag önskade. ”Himlen är oskyldigt blå” av Ted Gärdestad. Oj grabbar vilken låt sade Jesper då han drog vår lapp. Kanske blev han lit överraskad över att två relativt unga grabbar önskade en så låt. Men jag tycker det är så himla fin, Det räcker med att bara lyssna på den fina texten.

birkakryssjan1631

birkakryssjan1632

birkakryssjan1633

birkakryssjan1634

birkakryssjan1635

Åter i danshallen var det ful fart på dansgolvet till de lövgrenska tonerna. Calle var i full färd med att berätta musikaliskt att ”Gammal kärlek rostar aldrig”. Och jag tror han har väldigt rätt i detta. Så var det dags för att för sista gången i kväll lämna lämna över till Norrköpingsbandet Jontez med stående ovationer och jubel. Härligt att se så många som orkade distansen ut till klockan två. När dom sista tonerna ebbat ut applåderade vi in dem till en extralåt. Och blev inte något extranummer? Nä. Tycker det var lite sniket. Här har broder och jag åkt över 35 mil enkel resa och inte ens ett extranummer. Skämt å sido. Jag hoppas ni förstår att jag skojar. Båda banden som spelat har varit enorma och jag beundrar dem verkligen som orkar hålla i gång som dom gör på scenen och dessutom flera dagar i rad. Innan vi gick och lade oss blev det lite småprat med bandet om musik, branschen och lite av varje. Jag tror inte vi löste några världsproblem men roligt hade vi i alla fall. Efter ett tag så pockade klockan på uppmärksamheten.

birkakryssjan1636

birkakryssjan1637

birkakryssjan1638

birkakryssjan1639

birkakryssjan1640

Pigga och fräscha efter en morgondusch steg vi upp för att käka lite sjöfrukost och ta del av dagens program som bestod av musikquiz, shopping, dans och en del andra trevligheter. Vi högg in direkt på ägg bacon och korv köttbullar, rostat bröd, ostar och diverse andra läckerheter. Man bara bjöd av det fina vinterlandskapet utanför fönster. Sedan bar det ner till Taxfree för att handla lite med hem. Jag är inte så mycket för godis men köpt ändå lite med mig hem. Jag avstod från att köpa alkoholhaltiga drycker då jag avsåg att det prismässigt inte var värt att slita och släpa med detta hem även om det var lite smått frestande.

birkakryssjan1641

birkakryssjan1642

birkakryssjan1643

Efter shoppingen bar det av till musikquizen. Och med facit i hand gick det gick bra för oss bröder. Vi körde lite teamwork och lyckades var och en at skrapa ihop 9 poäng av 10 möjliga. Det vi lärde oss var att Agnetha Fältskog är från Jönköping. Det kommer jag aldrig att glömma. Du kan väcka mig mitt i natten och svaret kommer lika blixtsnabbt som om ni skulle fråga efter mitt personnummer. Annars var det en lagom svårighetsgrad på frågorna.

birkakryssjan1644

birkakryssjan1645

birkakryssjan1646

När quizen var avklarad gick vi upp på däck igen för att fota lite mer bilder. När man kryssar till Åland är Stockholmsskärgård så fantastiskt vacker att kryssa igenom. Och även fast det var vinter så fick vi en del fina bilder. Vinterskärgården har sin charm den med. Sedan började dansen igen. Först ut var Claes Lövgrens som inledde med mycket fina”Ljus och värme”. Grabbarna var glada att se oss igen. Andy sjöng ”Tänd ett ljus i fönstret”. Med sån känsla som alltid. Lövgrens var framme vid sin sista låt. De bjöd på ett bejublat rockmedley där Jontez inte var sena att haka på. Fräckt att se båda banden spela samtidigt.

birkakryssjan1647

birkakryssjan1648

birkakryssjan1649

Vi satte och sen och kikade på den fina utsikten till tonerna av den fina och underbara musiken. Jontez började smyga igång med en fin låt som jag tror det flesta dansband spelar eller någon gång spelat. Det var den välkända låten Främling. Allt medan båten sakta kryssade mot Stockholm. Tiden den gick och vi började så sakta närma oss Stockholm igen efter ett mycket trevligt dygn ute på Ålandshav. Vi tackade både Jontez och Claes Lövgrens ordentligt innan vi gick ner till hytten för att plocka ihop våra saker. Sedan väntade bara en lång bussresa hem till Värmland igen.

Publicerad: 2016-02-10 20:07:18

admin