På dans med Gideons i Storfors Kulturhus

8 feb
Storfors Kulturhus
Storfors Kulturhus

I dag tänkte jag ta er med till den värmländska orten Storfors. Orten där Inlandsbanan och riksväg 26 går förbi.

I entrén till Folkets Hus eller Storfors Kulturhus som man bytt namn till för några år sedan sitter Kerstin och Sven Karlsson. Dom är för Korpen Karlskoga arrangör för söndagsdansen Tidigare höll man till i Karlskoga och Degerfors. Men efter att dessa lokaler byggts om och förändrats har man i snart 10 års tid dansat i Storfors Folkets Hus. Hit kommer det dansant folk på en radie av c:a 80-90 mil. Man har ett ungefärligt publiksnitt på 160 personer vilket är riktigt bra för motionsdans i dag.

Sven och Kerstin är riktiga veteraner när det gäller att arrangera dans. De är inne på sitt 36:e år som arrangörer. Det är inte många som man mäta sig med det. Efter alla dessa år har dom verkligen koll på vilka orkester man ska boka in för att publiken skall trivas. Dansband som spelar mogen dansmusik. Dom skall även kunna spela det är viktigt. När vi började arrangera dans spelades det tre gamla och en modern, sedan blev det tre moderna och en gammal och nu är vi väldigt moderna av oss banden spelar fyra moderna och en gammal berättar Sven. .

Kerstin och Sven
Kerstin och Sven

Just denna söndag som danslogen är på besök är det Gideons orkester från Eskilstuna som står på scenen. Detta mycket väletablerad orkester som har existerat enda sedan 1968. Det märks på att applåderna när bandet entrar scenen att dom är populära hos publiken. ”I mitt innersta hjärta” och ”Än i dag” får inleda dansen. Sångaren Peter Berg tar till orda och hälsar publiken välkomna och talar samtidigt om att han skadade sitt finger under uppackningen men att det trots det ska gå bra ändå att genomföra kvällen.

Det är fullpackat på dansgolvet och det är inte många som står och väntar på att få dansa. De som står efter ena väggen är mest damer som väntar på att ta chansen att bjuda upp eller bli uppbjudna i nästa dans. Det är ett litet underskott på herrar denna afton Trots detta är dom glada ändå. Jag får mig en pratstund med en av damerna som kommer från Karlstad. Det är ett toppenställe att dansa på. Alltid så trevlig publik, fina orkestrar och helnykter publik.

Full fart på dansen
Full fart på dansen

I danssalongen är det full fart på golvet. Robert Hallblad svänger till det med saxen i när han inte spelar gitarr, dragspel och sjunger. Övriga medlemmar i Gideons är Conny Eriksson på trummor och sång. Hans Östlund trakterar klaviaturen och gitarren. Peter Berg står för bas, sång och kapellmästeriet. Något han gjort sedan starten 68. Bandet är riktiga publikfavoriter och ett säkert kort här i Storfors. Dom är inbokade varje säsong. Man har i stort sett band vår och höst. Sen försöker man alltid boka in ett eller två nya band för att få lite variation på det hela.

Vi har kommit fram till pausen. Men innan dess skall spelas något som i folkmun kallas ”kaffevals”. Orkestrarna brukar allt som oftast att spela gammaldanslåtarna i en viss ordning och då brukar det falla sig bra med lite vals innan pausvilan. I ett intilliggande rum står kaffekorgar uppradade på varje bord. Någon saft och vattenflaska skymtas också. Här har man ingen servering utan folk tar med sig sitt eget fika, vilket fungerar mycket bra. Detta är inget unikt för Storfors utan så här är det på fler ställen runt om i Sverige

Fikapaus
Fikapaus

Efter paus bjuds det upp igen. Gideons drar igång musiken, och likt en getingsvärm fylls golvet i Galejan av danssugna mogendansare. Till Storfors är alla välkomna för att dansa. Man behöver inte vara medlem i Korpen eller något annan förening. Det är bara att styra kosan mot Storfors på söndagarna för det är då det dansas i kulturhuset. Förr hade PRO Storfors danser på fredagarna men på grund av sval publiktillströmning fick man lägga ner dessa. Även Kulturhusets egna danser är få. Det brukar arrangeras ungefär två till tre gånger per år. Då till lite mer modernare dansband och öppen pub i samband med knallemarknaden i september och på juldagen.

Sven och Kerstin Karlsson avslutar med att hälsa alla välkomna till Storfors Folkets Hus som dom fortfarande kallar stället. Även om det är mycket folk på söndagarna finns det plats för fler. Så glöm inte bort söndagar och Storfors. Klockan 17.00 är starttiden och vi dansar fram till 20.30

Gideons på scenen
Gideons på scenen

Våren är fylld med topporkestrar. 8/2 Björn Edwings, 15/2 SoS Stickan & Classe, 22/2 Matz Rogers, 1/3 Hiltons, 8/3 Junix, 15/3 Leif Hermanssons, 22/3 Junix, 29/3 Jonnys orkester, 6/4 Holidays, 12/4 Svantes, 19/4 Holens och slutligen Nordbergs den 28 april.

Publicerad: 2015-02-08 02:11:48

admin