På trevlig dansbandskryssning med Martinez och Bengt Hennings

19 feb
Birka Stockholm
Birka Stockholm

Så var det då dags för en kryssning igen. Varje år när det är stora Folkparksdansen i Mariestad arrangeras ”Dansband på stan”. Det är några av dom medverkande banden som uppträder gratis på stora torget i Mariestad. Där framför dom lite låtar. Konferencier är Henric Sethson från Casanovas. Här arrangerar man lite tävlingar där man kan vinna finfina kryssningar. Det gjorde broder och jag. Vi slog till och vann oss en varsin Birkakryssning. Och nu hade så dagen kommit då vi skulle utnyttja vinsten och fara på kryss. För underhållningen ombord skulle Martinez och Bengt Hennings svara för.

Lunch i Arboga
Lunch i Arboga
Utanför Rasta i Arboga
Utanför Rasta i Arboga

Vi startade resan kvart över tio från Kristinehamn upp mot Birkaterminalen. Bengt-Göran heter chauffören som med den äran körde birkabussen denna dagen.. Vi hämtade upp folk i Karlskoga, Örebro, Köping och Strängnäs. I Arboga stannade vi till för att äta lunch. Jösses vilken lunchbuffé man har på Rasta. Den gick inte av för hackor. Vågar nog påstå att dom har Sveriges absolut godaste pytt i panna. Mätta och belåtna fortsatte vi upp mot huvudstaden och stadsgårdskajen där Birkaterminalen ligger.

Birka bussen med Bengt-Göran
Birka bussen med Bengt-Göran

På Birka har man ”early boarding”. Early Boarding börjar kl 16:30. Vad är då detta? Jo det är så att man släpper på 200 personer som får gå ombord lite tidigare än andra. Man får inte tillgång till några hytter men man får besöka barer och handla dricka. Kanske detta är ett sätt för Birka att tjäna mera pengar? Jag blev irriterad över att inte kunna ta sig ut på däck för att ta lite fina stockholmsbilder. Men så är det. En timme senare kom vi så upp på däck och kunde ta några bilder. Men tyvärr hade det mörknat lite väl mycket då. Men det blev några bilder i alla fall, bättre än inga alls.

Stockholm- Slussen
Stockholm- Slussen
Stockholm- Söders Höjder
Stockholm- Söders Höjder
Stockholm
Stockholm

Klockan 18.00 lade kaptenen ut från Stadsgårdskajen för att i sakta mak ta oss till Mariehamn.
Jag och Mikael (brorsan) som delade hytt gick dit för att fräscha till oss och göra oss så fina vi kunde inför middagen halv sju. Vi blev klara precis i rättan tid. Vi hade tidigare varit uppe på däck och tagit några otroligt fina kvällsvyer över Stockholm. Vad fint det är att blicka ut över gröna Lund, Söders höjer och Slussen. Mycket liv och rörelse som illustreras av lampor från bilar, tunnelbanan och bussar. Man ser att alla är på väg någonstans. Alla har ett mål liksom vi.

God mat på Birka
God mat på Birka
Kalltätt (Mobilbild)
Kalltätt (Mobilbild)

Stunden senare var vi på plats i bufférestaurangen ”Sjösalen”. Det var fler än vi som hade tänkt samma tanke att ta den första sittningen. Jag tycker det är perfekt eftersom man då har hela kvällen framför sig att spendera tiden med alla nöjen som är ombord på båten. Maten smakade fantastiskt underbart. Bättre än förra gången som vi kryssade. Kanske hade man bytt ut kockarna sen sist? Jag vet inte men smakupplevelsen var mycket trevligare än vad jag sist mindes den. Problemet med buffé är att man alltid brukar ta för sig alldeles för mycket. Men denna gång tog jag små portioner och gick flera gånger i stället. Först lite kallt, lite varmt för att göra ett avslut med dessért samt kakor med ost. Smakade riktigt bra.

Varmtätt (Mobilbild)
Varmtätt (Mobilbild)

Efter att ha smällt ner maten var det dags att överraska lite folk ombord på båten. Vanligt vis när broder och jag åker på dans så brukar vi på facebook göra reklam för dansen och därmed berätta lite att vi drar i väg. Denna gång hade vi valt att inte säga ett ord till någon att vi skulle fara på kryss. Så vi begav oss Club Maritim där dansen hålls på båten. Som jag avslöjade tidigare i bloggen så var det våra vänner i Martinez och Bengt Hennings som skulle svara för kvällens musik. Gissa om dom blev överraskade av att se oss ombord. Det är alltid lika kul att överraska. Sen finns det ju andra skäl till att man på facebook inte skall berätta att man reser hemifrån i några dagar.

Nöjesutbudet på Birka
Nöjesutbudet på Birka
Kjell Malmborg sjunger i Bengt Hennings
Kjell Malmborg sjunger i Bengt Hennings

Bengt Hennings orkester var först ut denna kväll. Ett riktigt fint och kompetent mogenband som bantats ner till fyra medlemmar sedan Mats Grönberg valt att sluta i bandet efter 35 år. Så hur lät dom utan ”Grönis” undrar ni? Dom lät minst lika bra nu som förut då ”Grönis” var med. Man har löst det som så att Peter Mjörnestrand som tidigare spelade bas i bandet tagit plats bakom tangenterna. Inte en enda dålig låt på hela kvällen. En stor eloge till Kjell Malmborg som sjunger i detta kapell. Han var lite förkyld och sjöng lite mindre än vanligt. I stället var det Roland Ask som klev fram och sjöng lite mer än vanligt. Men det funkade minst lika bra det. Även Robert Muhrer bakom trummorna tog sig ton lite då och då.

Sandra Estberg i Martinez
Sandra Estberg i Martinez
En glad Danne Strandberg i Martinez
En glad Danne Strandberg i Martinez
Jag på däck
Jag på däck

Efter dryga speltimmen var det så dags för Martinez med härliga sångerskan Sandra Estberg att entra scenen. Jag räknade ut att är exakt 20 år sedan jag för första gången upplevde Martinez. Det var i Filipstad och sångerskan hette Elisabet Söderlund. En del har hänt sedan dess. Idag heter sångerskan Sandra Estberg. En härlig tjej från Linköping, Östergötland som faktiskt fyllde år dagen innan vi kryssade. Martinez bjöd på en härlig mix av ”gamla” och nya Martinezlåtar samt andra evergreens. ”Lotta” från Arboga var så klart på plats. Jag törst nog påstå att hon är ett av Martinez absolut största fans. ”Gittan” var också så klart på plats plus en del andra kända ansikten. Med andra ord så förstår ni vilken musikalisk publik som var på plats just denna kryssning. G & L var inne på sin tredje kryssning. Inte illa!! Även Martinez hade för kvällen ett nytt ansikte bakom klaviaturerna. Jag minns tyvärr ej hans namn men tror han heter Tony eller något sådant

Tony på klaviatur vikarierade denna kryssning
Tony på klaviatur vikarierade denna kryssning
Schlagershowen
Schlagershowen

Dansbanden turas om att spela fram till klockan tio då det var dags för en välkomstshow som skulle gå i schlagerns tecken. Det var Birkas duktiga Nöjesteam som bjöd oss på en show utan dess like. Inez, Pettersson Patrik Grönlund, Daniel Wiland tog oss med på en schalagerresa från 1958 års vinnare Alice Babs med ”Lilla stjärna” till Robin Stjernbergs ”You”. Dom växlade mellan oförglömliga vinnare till klassiker som inte vann men som ändå blivit otroligt uppskattade eller kända för att dom just vara originella. Det var längesedan jag upplevde en sådana bra som show som denna. Måste berömma för ett lysande bra framförande både sångmässigt och koreografimässigt. Man förstår att dom övat mycket och länge för att få detta att sitta. Man är stum att förundran. Inte så konstigt att dom nog rev ner kvällens största applåd på Östersjön.

Dansen i full gång
Dansen i full gång
Robban i Bengt Hennings
Robban i Bengt Hennings

När showen var över fortsatte dansen med Bengt Hennings och Martinez fram till klockan 02.00 Det var rätt soft att sitta med en cider umgås och uppleva så bra dansmusik. Detta var en perfekt kombination. Jag tror dom inte spelade en enda låt lika förutom ”måstelåten” Främling. Det ät glädje på dansgolvet och det märks att publiken gillar att stuffa runt till dessa band. Klockan närmat sig så sakteliga 02.00 och det är dags för Martinez att spela kvällens sista dans. Vi stannade kvar lite och snackade med både Martinez och Bengt Hennings innan vi tog beslutet att bryta upp för att nanna kudden. Dom har väldigt fina hytter på Birka tycker jag. Man sover riktigt gött här.

Jag och Sandra Estberg i Martinez
Jag och Sandra Estberg i Martinez
Frukost
Frukost

Frukost var planerad till halv tio. Om det var åländsk eller svensk tid vette tusan. Min mobil hade fått fnatt. Enligt den var klockan redan halv elva. Men vi gjorde oss i alla fall klara och gick till frukostrestaurangen och väntade in mor och far. Tittade ut genom fönstret och såg härliga Mariehamn. Lite grådaskigt väder var det. Frukostbuffén var lika bra som gårdagens middagsbuffé. Det som jag stör mig på är att man nästan alltid har så små glas som man tar juice i. Pyttesmå glas är det ju. Men som tur var hittade jag större glas. Det smakade i alla fall gott med lite frukost när vi nu lämnat Åland och var på väg mot Stockholm igen.

Lite Allsång är aldrig fel
Lite Allsång är aldrig fel
Allsångsledaren Inez
Allsångsledaren Inez

Allsång och melodier vi minns tillsammans med Birkas Nöjesteam stod på programmet här näst. Vi tog plats i Club Maritim och fick våra allsångshäften. Många klassiska kända allsångslåtar fanns med i häftet. Vissa låtar är ju obligatoriska att sjunga när det är allsång tycker jag. Det blev en härlig sång och musikstund på förmiddagen. Lagom lättsam underhållning medans vi passerar kobbar och skär. Cornelis och Lasse Berghagen går ju alltid hem i stugorna.

Taxfreeshopen
Taxfreeshopen
Jag på lunch
Jag på lunch

Efter den trevliga musikstunden med allsång var det dags för lite shopping. Jag hade inte tänkt handla något speciellt mer än lite godis. Jag kollade på lite drickbart men insåg att priserna på det jag tänkt köpa inte skilde sig speciellt mycket mot dom priser som systembolaget har. Dom skryter så med att det är billigare än i land och visst kan det vara så. Men det gäller nog inte alla varor utan bara en del. Då jag är allergisk mot mandel, nötter och choklad är mitt sortiment lite begränsat. Det blev lite saltlakrits och winegum i vanlig ordning. Efter shoppingen var det dags för lite lunch som intågs i Sjösalen. Det fanns mycket gott på den buffén. För mig blev det lite gott kött tillsammans med potatisgratäng.

Sandra Estberg i Martinez
Sandra Estberg i Martinez
Eftermiddagsdansen i full gång.
Eftermiddagsdansen i full gång.
Tommy Bengtsson i Martinez
Tommy Bengtsson i Martinez
Musikquiz
Musikquiz

När maten var uppäten gick vi till danssalongen där det vankades eftermiddagsdans. Först ut var Bengt Hennings som skulle spela ett pass för att sedan lämna över till Martinez. Det var många som satt och lyssnade på den fina dansmusiken. På golvet var det något färre än gårdagen. En del kanske var trötta efter allt dansande dagen innan. Jag tycker det är starkt jobbat av dansbanden som oftast spelar flera dagar i sträck på båtarna. Då gäller det att vila när båten är i land. Det tar på krafterna och framförallt på rösten. Det är ju en annan sorts luft ombord än vad det är i land. Så det gäller att vårda rösten rätt på böljan blå.

Roland i Bengt Hennings
Roland i Bengt Hennings
Peter bakom klaviaturen
Peter bakom klaviaturen

Musikquiz var något som hade på båten. Tyvärr missade vi tiden på detta så vi kom lite för sen för att vara med. Men vi gissade lite ändå på de frågor som återstod. Och jag kunde svaren på en hel del frågor. Men efter att senare fått höra vad dom tidigare frågorna varit som jag missade så förstod jag att jag inte skulle ha haft någon chans att vara med i toppen. Men det ät ju alltid kul att få testa sina kunskaper.

Avslutningsshowen
Avslutningsshowen
Avslutningsshowen gick i Folkparkens tecken
Avslutningsshowen gick i Folkparkens tecken

Båten gled sakta genom Stockholms skärgård medans Bengt Hennings bjöd på sin sista låt för den är gången. ”Jag trodde änglarna fanns” fick det bli innan dom med varm hand lämnade över till Martinez som skulle spela den återstående tiden innan det var dags för nöjesteamets avslutningsshow som skulle gå i Folkparkens tecken. Jag säger bara det. Jisses vilken show det blev. Snäppet bättre än schlagershowen skulle jag kunna säga. Här fick man verkligen följa med på en resa i folkparken. Här var det bara en massa härliga låtar från svunna tider. Även om jag inte var med på den tiden har man ju någon sorts relation till låtarna. Och det tror jag alla har. Flera av låtarna har ju dansbanden lånat och gjort lite mer dansanta. När jag såg showen kom jag och tänka på Wizex och deras framträdanden Efteråt blev det stående ovationer. Jag ville ju ha mera, men tyvärr var det slut.

Stockholm
Stockholm
Hammarby Sjöstad - Stockholm
Hammarby Sjöstad – Stockholm

Vi tuffar på in mot Stockholm där vi skulle stiga av båten. Jag och broder gick ner snabbt och plockade ihop våra saker för att sedan vandra ut på däck för att åter igen plåta lite vackra Stockholmsvyer. Denna gång var det i dagsljus. Stockholm har sin tjusning året om tycker jag. Det gick ganska lugnt till väga att ta sig i land. Lugnt och stilla vandrade folket av båten och ingen knuffades för att hinna före någon annan. Vi hittade snabbt vår buss som skulle ta oss hemåt Värmland igen. Med van hand kryssade Bengt-Göran ut från terminalen och Stockholm. Ni var man lite lagom mör i kroppen och ville bara hem. Ett stop i Arboga blev det för inköp av köttbullemacka med läsk. Landade i Lusasken strax efter klockan nio på kvällen.

Birka Stockolm vid kaj
Birka Stockolm vid kaj

Summa summarum så var det ett riktigt trevlig kryssning med förstklassig musikunderhållning rakt igenom. Stort tack till Martinez och Bengt Hennings för mycket bra musik. Hoppas det inte dröjer allt för länge tills vi ses igen. Kram på er allesammans!!

Här kommer lite fler bilder från kryssen.

Kjell Malmborg och Sandra Estberg
Kjell Malmborg och Sandra Estberg
Bara jag
Bara jag
Hyttkorridor
Hyttkorridor
Jag på däck
Jag på däck
Publicerad: 2015-02-19 22:40:46

admin