På en tur till Västra Värmland

6 aug
Grums
Grums

Varje sommar brukar jag och min broder ge oss ut på en egen dagstur. I år gick turen till västra Värmland. Vi tog sikte på Årjäng och Töcksfors. Men som vanligt när vii är ute och kör så blev det inte raka spåret dit. Vi startade runt 08.30 från Lusasken. Vädret var toppenfint. Med lite härlig dansmusik i Streaplers såg vi fram emot en trevlig dag.

Första stoppet gjorde vi i Vålberg. Där skulle ivi försöka leta oss till Älvenäsparken för att fotografera lite. Älvenäs är ett tidigare brukssamhälle i Karlstads kommun, beläget vid Norsälvens mynning i norra delen av Vänern. Det räknas in i tätorten Vålberg. Samhället är beläget cirka 20 kilometer väster om Karlstad och cirka fem kilometer öster om Grums.

Älvenäsparken
Älvenäsparken

Efter att lite planlöst kryssat runt i samhället beslöt vi oss för att åka in till centrum och kika. Där stötte vi på Robert. En kille som är tokig i dansmusik och en hejare på dansgolvet. Han visste precis hur vi skulle åka. Så efter lite dansprat med honom styrde vi i väg och hittade till slut parken som var dålig skyltad. Det var en trevig liten park.

Efter detta stopp for vi sedan vidare mot Årjäng. Men innan dess så fann vi skylten till Liljedal där jag föreslog vi kunde åka ner och kika. Och det gjorde vi. På vägen dit passerade vi Eds kyrka som vi så klart stannade vid och fotograferade. Min broder gillar Kyrkor.

Liljedal
Liljedal

Väl framme i Liljedal så tog vi en fika vid festplatsen och båthamnen. Riktigt mysigt att fika där vid sjön. Det fläktade riktigt gott från sjön. Vi tog så klart lite fina kort här med.

Nu så var inne i bilen igen och sa att nu åker vi till Årjäng. Och vi kom nästan fram. För innan så upptäckte brorsan Långseruds Kyrka. Det blev ett stopp här med. På utvägen såg vi en mysig lanthandel som skulle få besök av oss. Vi har lite sugna på glass och dricka. ICA Nära Hillerströms visade sig vara en riktigt lite mysig butik. Det är viktigt att stödja desa små butiker så att dom överlever. Om an så bara köper en glasstrut och en sprite.

Årjängstravet blev nästa stopp på vår tripp. Här finns en välbesökt travmuseum för den intresserade. Vi nöjde oss med att ta lite kort på omgivningarna, entrén och travbanan. Kan vara kul att nån gång gå på trav. Men jag är inte alls så insatt som vissa andra är.

Årjäng
Årjäng

Till slut så styrde vi in mot Årjängs centrum. Där knallade vi runt och kikade i de olika butikerna som dom har. Det blev en mar här. En rackarns trevlig restaurang som bjöd på Pasta med fläskfilé. Det smakade mycket bra.

Där vi parkerade bilen såg vi det klassiska ”Årjängstrollet”. Det är en staty/byggnad som stod klar 7 maj 1972. Skapades efter en modell av konstnär Erik Hermansson. . Erik var också illustratör i Tore Skogmans bok Årjängstroll. Träarbetet är utfört av Gunnar Andersson. Detta speciella troll är 8 meter högt och har 3,5 meter i skonummer. Trollet stod mitt i Årjängs centrum, Sin nuvarande placering vid stora torg intill hotellet fick Trollet i samband med ombyggnation av Årjängs centrum 2008.

Jag i Kyrkan
Jag i Kyrkan

Vi travar vidare och går förbi Årjäng folkets hus och något skola för att besöka den fina kyrkan som jag hört skall finnas här. Det var öppen för besök så vi klev och kikade. Det var riktigt fin. Det infinner sig alltid en speciell stämning i kyrkor tycker jag.

Töcksfors Shoppingcenter
Töcksfors Shoppingcenter

Efter att vi traskat runt en hel del kände vi oss nöjda med Årjäng. Då kom vi på idén med att kika till Töcksfors och deras shoppingcenter. Det ligger ju inte allt för långt bort. Sagt och gjort i kärran och så puttrade vi ännu mera väster ut. Här spenderade vi någon timme genom att kryssa runt i dom butiker som fanns här. Vi fastnade på sportshopen som hade halva priset i hela butiken inte illa. Jag tänkte shoppa lite mer än vad jag gjorde men kom snabbt fram till att behov inte bar lika stort som jag önskade så det blev en t-shirt från DC, en trackjacket från solid och ett par pumashorts. Shortsen kostade bara 50 lappen och passade perfekt eftersom vi bestämt oss för att bada och mina badkläder fanns hemmavid.

Sportshopen
Sportshopen

Innan vi for från Töcksfors så hittade ju brorsan så klart kyrkan i Töcksfors. En fin träkyrka som inte ligger så långt från Dalslands kanal. Plåtade den och lite kring kanalen.
När vi badat klart så for vi sedan mot Årjäng igen. Vi fick för oss att spana efter Holmedalsparken som inte alls ligger i samhället Holmedal som vi trodde. Efter lite vägledning så fann vi så på denna mysiga park belägen efter gamla Arvikavägen uppe i skogen.

Holmedalsparken
Holmedalsparken

Efter att ha legat i dvala i många ur väcktes Holmedalsparken till liv igen 1999. I år har parken funnits i 14 år. Holmedalsparken har anor från 30-talet och myllrade av liv en bit in på femtiotalet då intresset helt plötsligt dog. Det är ingen som riktigt vet varför.
Här blev det lite kort tagna. Gamla Folkparker ska man värna om.

Efter detta var vi tvungna bada innan det blev allt för sent. Vi hittade Järnsjöns camping där vi tog oss ett dopp. En riktigt mysig lite camping och badplats visade det sig vara. Kändes gott med ett dopp. Resan fortsatte mot Kristinehamn. Vi beräknande att vara hemma strax innan 21.00. Men det blev inte riktigt så.

ICA Sillerud
ICA Sillerud

Det gick lite snett när vi besökte Sillerud. Först stannade vi och tog kort vid ICA Sillerud.. Vi träffade även där butiksägaren Rikard Ohlin som vi pratade med. Riktigt trevligt. Sen besökte vi kyrkan på höjden och såg en underbart fin utsikt.

Efter detta åkte vi från kyrkan mot vad vi trodde var E18. Men i stället gled vi sakta med säkert allt söder över långt in i skogen. Vi tyckte till slut det var skumt att vi inte kom fram till E-18. Där jag kikade på karten hade vi kört helt åt skogen. Det började skymma mer och mer. Vi kollade kartan och skulle ta sikte på Svanskog.

Soledgång
Soledgång

Men det verkade var en evighet dit. Till slut mitt ute i skogen såg vi en skylt med Åmål Bengtsfors. Vi tog då sikte på Åmål. Till slut hamnade vi utanför Vårviks bygdegård. Vart har vi hamnat nu tänkte vi. Efter mer körning kom vi till slut äntligen fram en bit nedanför Säffle. Och när vi sedan styrde kosan vidare och när vi såg skyltarna med Karlstad blev vi lättade. Strax innan midnatt parkerade vi kärran här i Kristinehamn.

Publicerad: 2013-08-06 01:29:39

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.