På Hindersmässan i Örebro

1 feb

Som vanligt i slutet av januari arraneras Hindersmässan i Örebro.

Hindersmässan hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmännen från Bergslagen sålde sitt järn. Järnet släpades ner vintertid från de talrika hyttorna i Bergslagen. Örebro hade en viktig hamn varifrån järnet fördes vidare. Det skedde dock ingen försäljning år 1446 då marknaden förbjudits av Kristofer av Bayern. Nu är järnförsäljningen ett minne blott men Hindersmässan lever kvar.

Namnet ”Hinder” kommer från biskop Henrik i Gamla Uppsala (Sankt Henrik). Helgonet firades i gamla almanackan den 19 januari − ”Hindersmässa”. I samband med helgdagen hölls marknad i Örebro.

Nu är järnförsäljningen ett minne som tillhör historien men den populära mässan lever kvar.

Så det blev några skivor med hem och en snygg tröja. Alltid lika trevligt att besöka denna marknad.

Vi tog oss en fika på anrika Hälls Konditori som ligger en stenkast från Örebro Slott.
Hälls Bageri grundades redan 1920 då Enar Häll tog över verksamheten. Denne var en mycket duglig konditor som skapade finesser och nymodigheter som väldigt elegant bjödslut till försäljning under blankpolerade glasdiskar.– Hit kom stadens societet, stamkunder som skulle tituleras rätt. Så det kännes rätt att liksom ta en fika här. Och jag tror serverades den största kanelbulle jag sett på mycket länge.

Det var lite kyligt men det gäller att klä sig rätt för att inte frysa. Och det hade jag bevisligen gjort eftersom jag inte frös en enda gång.

Gillar man som mig skivor så kan kan inte låta bli att besöka Bananamoon i Örebro vid Järntorget. De har öppet Måndag-Fredag 10.00-18.00 Lördag 11.00-15.00. Under dessa öppettider erbjuder de ett brett utbud av kvalitetsmusik och filmer på Vinyl / Lp / Cd och Dvd. Det blev några få cd med hem. Skivor för 10 kr stycket gillar jag.

Dagens lunch intogs på hemvägen vid Lekhyttans vägkrog. Det fanns en gång en kiosk som kallades Lekhyttekiosken. En klassisk kiosk som vi nu bara drömmer om att finna någonstans på Sveriges vägar och samhällen. Mer åren har man byggt om och byggt till och serverar nu även underbar mat. Så nar ni vägarna förbi så kan jag varmt rekommendera ett stopp här.

Publicerad: 2019-02-01 14:30:52

admin