PÅ Hindersmässan i Örebro

30 jan
Vy mot Järntorget
Vy mot Järntorget

I lördags besökte jag den anrika Hindermässan i Örebro.

Hindersmässan hölls för första gången på 1300-talet som en marknad där bergsmännen från Bergslagen sålde sitt järn. Järnet släpades ner vintertid från de talrika hyttorna i Bergslagen. Örebro hade en viktig hamn varifrån järnet fördes vidare. Det skedde dock ingen försäljning år 1446 då marknaden förbjudits av Kristofer av Bayern. Nu är järnförsäljningen ett minne blott men Hindersmässan lever kvar.

Med ett besökarantal på cirka 80 000 är den ett av Örebros mest omfattande och återkommande evenemang. Marknadens huvuddel hålls på Stortorget. Marknaden breder också ut sig utefter Drottninggatan, Storgatan och Järntorget.

Bo-Göran Svensson på plats
Bo-Göran Svensson på plats

Flera återkommande säljare besöker Örebro. En av dem är bland andra denna trevliga man. Bo-Göran Svensson som säljer sina egna skivor med härlig country på svenska. Jag har alla hans plattor och det är finurliga texter har knåpat ihop. Riktigt bra musik som jag rekommenderar.

Godis? Nej tack inte för mig
Godis? Nej tack inte för mig

Det var ett friskt vinterväder som Örebro bjöd på. Blev det något shoppat då? Jo då jag börjande med att besöka Bananamoon och deras butik där jag handlade på mig en massa cd-skivor av allehanda slag. Dom hade total utförsäljning i en lokal vid sidan av sin ordinarie.

Jag hade även tänkt köpa nya skor som jag kan ha när jag åker ut på dans. Har tittat runt på diverse skobutiker men inte hittat några som passade mig och min plånbok. Efter ett tag så fann jag ett par fräcka skor på Deichmann.

Stannade även till på MQ där jag handlade en snygg skjorta på rea. Man får passa på när priserna sänks. De gånger jag handlar på MQ är just när dom har sin rea.

En massa cd-skivor
En massa cd-skivor

Det blev lite mer cd-skivor hos en marknadsknalle som har massor med okända dansband. Jag tycker det är roligare att köpa sådana skivor i stället för dom mer kända som man lika gärna kan handa på sig från Ginza Musik.

Smarrig lunch på "Fabriken"
Smarrig lunch på ”Fabriken”

Dagens lucn intogs på Restaurang ”Fabriken” som tidigare heter ”Central Park”. Men det ligger kvar i köpcentrumet Oscar C och har minst lika god som sist vi var där.

Vild-Hasse var så klart på plats
Vild-Hasse var så klart på plats

En annan som alltid lika pålitlig står på Hindersmässan är Vild-hasse som säljer sina populära charkprodukter. Han är ju en marknadsikon. Efter ytterligare ett köp av en väska styrde vi kosan hemåt Kristinehamn.

Örebro slott i Vinterskrud
Örebro slott i Vinterskrud
Publicerad: 2014-01-30 09:28:37

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.