Premiär för Cedrix i Degerforsparken

27 jun

Kommer detta inlägg bli historiskt? Nja kanske inte. Men skall börja det lite tråkigt och berätta att det faktiskt tro det eller ej regnade denna kvällen då vi styrde kosan till Degerforsparken för lite dans. Men lite regn har aldrig stoppat mig från att åka på dans. En stor anledningen till mitt besök i parken stavas Cedrix. En orkester som jag fler gånger velat uppleva live men som jag aldrig fått tillfälle till. Men nu skulle det äntligen bli dags.

På sin hemsidan skriver bandet att de spelar i huvudsak dansmusik men även musik från andligt till rock’n’roll. Låtar från 50-talet och framåt, mogendans, gammeldans, motionsdans, trivseldans, PRO, SPF-dans, födelsedagsfester, underhållning. Kort sagt så är detta en mycket allsidig duo. Bandet startade som enmansband den 7 augusti 1997. Den 18 maj 2001 kom Maria med. Cedrix är ett av de dansband som turnerar mest i Sverige.

Denna kväll hade jag sett fram emot länge. ”En vän du kan väcka mitt i natten” och
”Ljus och värme” fick inleda kvällens dans följt av ”Varje natt varje dag” och
”Kan du hålla dom orden”. Jag har tidigare bara hört de på skiva. Men kan säga att de låter minst lika bra live. Behaglig ljudvolym dessutom. Ett plus för att de frågade oss i publiken om det var bra. Det är inte många band som gör. Härligt med orkestrar som värnar om danspublikens hörsel.

Det märks vilken rutin bandet har. Men så har det ju närmare 50 års branchvana så det vore konstigt om det inte skulle låta bra dom dem. Kent började spela dragspel som 4-åring. Men det blev snabbt gitarr som blev huvudinstrumentet. I orkestern som han spelade i som ung behövdes en saxofon, det blev starten för Kent. Och saxlåtar är något som det bjöd på under kvällen till min stora förtjusning. Och det är så härligt att lyssna på någon som verkligen kan hantera en saxofon till fullo. Sen blir det mer variation på kvällen när det bryter in med dessa härliga instrumentalgodingar.

Det är full fart på golvet. Att regnar lite ute tycks ingen bry sig om när det bjuds på så sådan härlig dansmusik från scenen. Maria sjunger mjukt och behagligt. Hon har ett förflutet bland stekpannor och kastruller som kock i 12 år. Men ödet ville annat och nu har hon varit med i Cedrix i över 17 år. Maria är dessutom mycket duktig med att baka goda kakor när hon inte står på scenen. Detta är en duo som jag gärna ser fler gånger.

Så var vi till slut framme vid kvällens sista dans. Jag kunde då summera ett riktigt trevlig danskväll med mycket bra låtar hela kvällen rakt igenom. Många härliga evergreens blandat med en och annan egen låt. ”När drömmarna slår in” en egen låt skriven till bandet av Patrik Larsson är en mycket fin låt som jag fastnade för från första lyssningen.

Avslutningsvis vill jag tacka Kent och Maria för en mycket trivsam kväll i Degerfors. Tack även till Degerforsparkens som bokade in denna duo. Hoppas de får komma tillbaka nästa år. Och till er som inte dansat till Cedrix jag kan varmt rekommendera detta.

Publicerad: 2018-06-27 23:09:05

admin