Premiär med Mats Bergmans kvartett

12 nov
Mats Bergmans 2014
Mats Bergmans 2014

Premiärer är alltid trevliga. Att gå på premiärer är alltid något alldeles extra. Just denna lördag i mitten av september skulle det bli premiär för mig och broder. Det skulle visa sig att det inte var vilken premiär som helst utan en dubbel premiär. Dels så var det premiär för Forshaga Folkets Hus danssäsong hösten 2014, och sen var det premiär för mig och broder att få uppleva Mats Bergmans eminenta orkester nu som kvartett. Det hade innan tisslats och tasslats en del om att Nyköpingsgrabbarna skött sig exemplariskt på fyra man så vi var inte ett dugg oroliga när vi puttrade i väg i den blå faran mot Forshaga.

Forhaga Folkets Hus
Forhaga Folkets Hus

Dansen i Forshaga skulle ta sin början 21.00 så vi åkte som alltid i god tid dit. När man närmar sig Karlstad finns det lite olika vägar att ta sig till Forshaga. Man kan antingen åka via Färjestad och Skived, eller så väljer man Kroppkärr och Skived. Då vi hade lite tid på oss bestämde vi oss för att ta vägen förbi Färjestad. Jag tror det var för att brorsan ville se den fina ishallen dom har där. Eller hockeytemplet som det kallas. Vi stannade utanför och gjorde en liten videoblogg innan vi for vidare genom vackert landskap längs Klarälven.

Danspublik i Forshaga
Danspublik i Forshaga

Anlände Forshaga en kvart innan dansens början. Möttes av den alltid så trevliga vakten Patrik Ellström som hälsade oss välkomna. För er som inte vet kan jag avslöja att han är ”gammal” dansbandsmusiker i ett Värmlandsband som hette Dansers orkester. Mycket bra och kompetent band på sin tid. Det är inte än att man saknar dom lite på dansbanorna.

Micke och Gullmar
Micke och Gullmar

Vi lade även märkte till att man bytt ut skyltarna vid Folkets Hus. Mycket trevligt såg det ut.
Betalade entrén till Inge som hälsade en välkommen. Ja nu är det dags för höstens danser att ta sin början. En premiär är ju alltid en premiär så man vet ju inte hur mycket folk det kommer. Efter att Tobbe stampat in till första låten började dansgolvet fyllas av dansare. Inte så mycket folk direkt från start men det skulle fyllas på allt efter som. Jag antar att många stod i kön för att betala sig in. Det var ju faktiskt lite kö när vi kom dit med. ”I just wanna dance with you, och Det regnar mot mitt fönster” fick inleda danskvällen.

Herr Nyman
Herr Nyman

Träffade på en del kända ansikten så det blev en del hälsande och lite snack om vad man hittat på sen sist. Det är ungefär samma publik som dansar i Molkom på sommaren som på hösten dansar i Forshaga Folkets Hus. Man har även ungefär samma typ av orkestrar. Några frågade oss varför dom bara var fyra. Vi förklarade att dom gått ner på fyra man sen Linus förre sångaren slutat och börjat som fastighetsmäklare.

En leende Tobbe
En leende Tobbe

Nu ska vi öka på farten spela lite snabbare sa Manus. Aldrig nånsin glömmer jag dig” och ”Vem vet” i nästa dans. Så var denna kväll igång på allvar. Även om det byttes danspartners på golvet var det samma grabbar som under hela kvällen stod på scenen. Att man Mats Bergmans gått ner på fyra man märktes inte. Det var samma goa musik. Magnus, Micke, Tobbe och Gullmar skötte sig exemplariskt. Precis som vi hört ryktas om.

Mycket folk i Forshaga
Mycket folk i Forshaga

Broder och jag satt och funderade på när vi såg Mats Bergmans för första gången egentligen och hur vi upptäckte dom. Vi minns inte årtalet exakt men vi snackar mitten på nittiotalet. Då satt vi hemma och kikade på Café Norrköping med Ragnar Dahlberg Och just denna kväll stod ett för oss ”nytt” band från Nyköping på scenen som vunnit dansbands-sm i Sunne.

Mats Bergmans från Café Norrköping
Mats Bergmans från Café Norrköping

Det visade sig att dom hette Mats Bergmans- Låten som dom framförde bland annat var Hasse Anderssons ”Mina allra bästa minnen”. Jag kan ju säga att det blivit en hel del minnen med Mats Bergmans orkester sen den stunden framför tv-rutan.

Mikael Eriksson på sång och gitarr
Mikael Eriksson på sång och gitarr

Åter till dansen där det blivit dags för lite paus. Men innan det blev kaffe bjöds det på lite gammaldans. Vi gick en trappa ner och fikade min broder och jag. Det smakade så gott som vanligt. Köttbullsmackorna går inte av för hackor precis. Tillsammans med en sprite sitter den som en fläskläpp,. Grabbarna i bandet fick som vanligt tacobuffé. Det är så tacksamt att komma till Forshaga som dansorkester och spela. För här värdesätter man verkligen orkestrarna.

Gullmar Bergmans tar sig ton
Gullmar Bergmans tar sig ton

Efter pausen var det full fart på dansen igen. Många var dom som rosade bandet och tyckte att dom var minst lika bra nu som dom var mär dom var en kvintett. Och jag kan bara instämma. En styrka är att dom har tre sångare i bandet nu. Gullmar Bergman har börjat tagit sig ton i orkestern och bjöd på två låtar under kvällen. Brorsan och jag har tidigare skojat lite om när han skulle börja sjunga. Det lät mycket bra. Så detta ser vi gärna en fortsättning på.

Danspublik
Danspublik

Som jag skrev tidigare så verkade både publik, och arrangörerna nöjda med premiärkvällen med Bermans kvartett. Kan tillägga att även vi ”Bröderna brothers” var mycket tillfredsställda med denna kväll. Bergmans på 4 man behöver absolut inte skämmas för sig. Det är bara att gasa på pojkar.

Så var då denna kväll nästan till ända. När sista tonen klingat ut stod publiken kvar och klappade fram ett extra nummer. Då kom den frågan som inge trodde skulle komma. Vill ni ha en till frågade Magnus publiken. Och kan ni tänka er att han fick ett rungande ja till svar
Efteråt stannade vi kvar och snackade lite med grabbarna. Sedan sade vi hej då och började rulla hemåt Kristinehamn. Det var minst sagt två lyckliga nöjda glada bröder den blåa faran på väg hem.

Vad mysigt vi har det i Forshaga
Vad mysigt vi har det i Forshaga

Här följer fler bilder från denna trevliga kväll.

Mats Bergmans idolkort
Mats Bergmans idolkort
Danspublik
Danspublik
Tobbe bakom trummorna
Tobbe bakom trummorna
Delar av Bergmans kvartett
Delar av Bergmans kvartett
Magnus och Gullmar
Magnus och Gullmar
Publicerad: 2014-11-12 00:10:28

admin