PRO-Danser. Ett stort nöje bland dom äldre

7 okt
Dans till Holens
Dans till Holens

Att dans är motion vet vi ju alla. Motion håller oss yngre säg det så varför ens fundera tanken på att sluta motionera. Dans är lika mycket social samvaro som friskvård och motion.

I Sverige har vi tur då det arrangeras dans i stort sett varje dag någonstans i Sverige om man jämför med t,ex övriga grannländer. Detta ger arbetstillfällen för så väl arrangörer som dansband.
En riktigt stol spelmarknad för dansbanden är PRO och SPF-Danser som arrangeras över hela Sverige.

PRO står är en partipolitiskt obunden organisation som står öppen för alla pensionärer även förtids- och avtalspensionärer, och som arbetar för att ta tillvara medlemmarnas intressen och rättigheter.
SPF Sveriges Pensionärsförbund, är en likande organisation och likt PRO en politiskt och religiöst obunden organisation för seniorer.

Varje förening arrangerar danserna på sitt sätt. På vissa ställen har man servering medans man på andra ställen låter dansfolket ta med sig sin kaffekorg. Något många tycker är mysigt. Då kan man helt själv bestämma vad man vill fika på. Perfekt för alla allergiker. På vissa håll där föreningen hyr in sig på dansstället erbjuder dom servering.

PRO Dans .Överst  t.v Sandviken  Th. Ullati och nederst PRO Teg
PRO Dans .Överst t.v Sandviken Th. Ullati och nederst PRO Teg

Danstider för PRO-danser varierar stort. Många har danserna på dagtid mellan 13.30 – 17.00 Andra arrangerar dom senare på eftermiddagen t,ex 16.00 – 20.00 eller 17.00 – 21.00 En del har kvällsdanser 18.00 – 22.00 eller 19.00 – 23.00

Oftast så brukar inte dansbanden skriva ut i sin spelplan att det är en PRO-Dans som man spelar på. Hur ska man då få reda på dem? Jo man besöker den utmärkta sidan www.pro.se där de flesta föreningar har hemsidor med sitt dansprogram utlagt. Hur enkelt som helst. På föreningarnas hemsidor finner man ofta bilder på de band som spelar. Många av dessa band har inga hemsidor men är likväl fullbokade runt om i hela landet på diverse danser.

Kikar man på vilka band som spelar på dessa danser är det ungefär samma band som åker runt och spelar beroende på vart i landet man befinner sig. De finns flera band i Sverige som i stort sett bara åker runt och spelar på PRO-danser. Hasse-Peters, Samzons, Holéns, Tång & Company, Stickan & Classe, Barrabazz, Erik Arnolds, Cedrix, Ola & Ja är exempel på band som ofta spelar på PRO-danser.

En annan rolig sak är att många PRO-föreningar genom sina dansarrangemang håller liv i dansplatser som annars skulle ha stått helt öde.

Diverse dansband
Diverse dansband
Publicerad: 2012-10-07 10:08:20

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.