Recension: Engdahls – Tid att gå vidare

11 mar

ENGDAHLS TID ATT GÅ VIDARE
Skivbolag: Melody Records
Antal spår: 14
Tid: 44 minuter
Betyg: 5

Nu har vi landat i Skåne där den mogna dansmusiken har stort fäste och en lång tradition. Det är här vi hittar bandet Engdahls. Ett band som består av Fredrik Engdahl på gitarr och sång, Lars-Göran ”Gas” Petersson på trummor och sång, Staffan Ekström på saxofon, bas och sång samt Ronny Palm som trakterar keyboard och dragspel.
Bandet är nu aktuella med sitt helt nya album ”Tid att gå vidare” som innehåller fjorton synnerligen dansanta spår. Det är friskt att i dessa tider gå lite mot strömmen och ge ut en skiva. Men jag tycker efter att ha lyssnat på albumet att de gjort helt rätt.

De har blandat friskt mellan nytt och lite äldre material signerat några av våra främsta låtkompositörer vi har i genre dansband. Här finner vi namn som Ulf Georgsson, Thomas Berglund, Åsa Karlström, Thomas G:son, Rose-Marie Stråhle för att bara nämna några.

På det stora hela är det ett gediget hantverk som grabbarna i Engdahls åstadkommit. Som bollplank har det haft Bosse Nilsson på Melody Records, oraklet Gunnar ”Ljud-Gunnar” Åkerlund samt Donald Laitila. Den sistnämnde gästspelar även på plattan.

Det finns många goda spår som jag gärna återkommer till. Titelspåret ”Tid att gå vidare” av Ulf Georgsson / Thomas Edström sätter ribban för plattan. Följs upp av lite svängigare ”Du och jag fann kärleken” av Thomas Berglund / Mikael Lövdalen / Annika Andersson. Från Kindbergs repa har man hämtar två fina alster ”Sommarvindar” av Kent Kindberg / Jan Broman och ”Jag vill följa dig av Rose-Marie Stråhle. Svängiga ”Kom stanna hos mig” av Thomas G:som. ”Kan vi börja om igen” av Anders Oscarsson / Henrik Strömberg.

När jag lyssnar på flera av låtarna och blundar ser jag en härlig dansloge fylld med massor av dansglada människor. Vi får hoppas att det inte kommer att förbli minnesbilder.

Ett extra plus för det trevliga omslaget som är en tavla som Malin Predikaka målat och som Joakim Ekelund snyggt vårdat till ett originellt med smakfullt omslag.

Plattan avslutas fint instrumentalt med ”Finns det nån annan nu” av Lars ”Lunkan” Lundgren från Perikles. Ett värdigt slut på en mycket fin platta med bra spår rakt igenom. Det finns ingenting negativt att anmärka på i protokollet. Mycket bra jobb grabbar. Detta gör att betyget landar på en stark 5:a Fräsch mogen dansmusik när den är som bäst.

Publicerad: 2021-03-11 00:06:05

admin