Recension: Sannex – Live 2020

2 dec

SANNEX – LIVE 2020
Antal spår: 20
Total speltid: 71:00
Betyg: 5

Sannex är ett av banden som försöker hålla sig flytande i denna pandemin genom lite olika livestreams. Att släppa en cd är ju inte helt gratis. Speciellt inte när en verksamhet står helt still och pengainflödet är nästan lika med noll. För att plattan skulle kunna bli still var man tvungen att ha 200 förbeställningar. Och när jag nu sitter med ett fysiskt exemplar i min hand så förstår man hur lojal och trogen publik Sannex har som stöttar i vått och tort.

Sannex live 2020 är en generöst tilltagen skiva som innehåller inte mindre än 20 låtar. Det är härlig blandning av låtar som bandet spelar ute på sina danskvällar och som publiken gillar. Gillar man Sannex kan man inte göra något annat än att gilla denna samling.

På plattan är det fart och fläkt varvat med sköna mysiga foxar. Mercedez Benz av Anders Wigelius öppnar skivan och det är full gas från start. Denna låt föjs upp av ”D>et falmmar till” av Anders Wigelius, Dejo och Ulf Georgsson. Här bar bandet dragit ner på tempot och gjort en fin ballad av låten som bandet släppte i buggversion 2014 på albumet ”Jag vill leva”. Sannex bildades som ett skolprojekt 1977 och blev med tiden ett av våra mest kända mogendansband innan man en bit in på 2000-talet sadlade om till att spela lite mer moderna tongångar. Som en kärlek till hela dansbandsbranchen har man spelat in en nästa fem minuter långt dansbandsmedley med flera av våra största dansbandshits.

Andreas och bandet har en förkärlek till conuntry. Något som bland annat läckert avspeglas i låtarna ”Getti´n you home” av Chris Young, ”Don’t Close Your Eyes” av Keith Whitley och Garth Fundis. ”Drinking problem” av Cameron Duddy, Jess Carson, Josh Osborne, Mark Wystrach och Shane McAnally, ”Buy me a rose” av Eric Hicken looper och James Funk, samt ”Young man´s town” av Vince Gill.

Andra låtar som är värda att nämnas är ”Islands in the stream” med Dolly Parton och Kenny Rogers, ”Meningen med allt” (But for the grace of God i orinal) med svensk text av Ulf Georgsson, Tonixklassikern ”Tajta jeans” av Gert Lengstrand och Göran Lindberg, ”Im ready” av Al Lewis, Sylvester Bradford och Fats Domino.

Man har även med en del odödliga Sannexklassiker som till exempel ”Vem slår ditt hjärta för” av Magnus Ekwall som blev bandets stora hit och som hamnade på svensktoppen 1993.

Det är inte enbart Andreas i Sannex som sjunger på plattan. ”Du kommer ångra det här” som Uno Svenningsson gjorde känd genom ”Så mycket bättre” har man plockat med. Här med Patrich Rundström på sång där han
visar vilken pipa han har.

Sannex har från början synonymt med Uppsala men numera kommer bandet från Skåne. Andreas Olsson är uppväxt i Kävlinge/Skurup och bor nu i Ystad. Så därför är det självklart att hylla sitt landskap trovärdigt i låtarna ”När en flicka talar Skånska” och ”Om himlen och Österlen” av Michael Saxell.

På det stora hela är detta ett mycket bra livealbum. 71 minuter fullmatad platta med Sannex som låter bättre än någonsin. I väntan på att vi åter får åka ut och slå en sula på parketten till tonerna av Sannex duger denna skiva gott. En 5 poängare rakt upp i krysset. Bra jobbat Sannex.

Publicerad: 2020-12-02 23:12:31

admin