Sandins svängde till det på Torskedslogen

25 jul

tsandinstorsked1501

tsandinstorsked1502

tsandinstorsked1503

Mellan Olsäter och Tidafors i dom djupa värmlandsskogarna hittar man den lilla kyrkbyn Älvsbacka. Orten ligger cirka 15 km norr om Molkom invid sjön Östra Örten. Från byn kommer flera dansbandsmusiker som bland annat musicerar i Tommy Bergs så helt främmande för dansbandsmusik är man inte. Här finns även en mycket fin hembygdsgård. Där finns den populära Torskedslogen där man dansat i många år.

Förr samarbetade man med Upperudslogen i Molkom och arrangerade dans varannan vecka. Då publiktillströmningen blev sämre med åren tvingades man till slut att dra ner på danserna för att till slut upphöra helt med danserna. Kvar fanns midsommardansen. De senaste åren har logen använts för privata dansfester. Men nu tyckte Johnny Sandin att det var dags att blåsa liv i logen. Sakt och gjort bokade han in sig själv med sitt band Sandins och stod som dansarrangör en kväll i början av juli. Broder och jag tyckte detta var ett fint initiativ och var så klart på plats för sommarens enda offentliga logdanskväll här på Torskedslogen.

tsandinstorsked1504

tsandinstorsked1505

tsandinstorsked1506

Vi landade nästan först av alla ungefär kvart över åtta vid logen. Dansen skulle ta sin början klockan nio så vi hade gott om tid på oss. Vi löste in oss och gick sedan runt och tog lite kort vid logen och hembygdsgården. Det vi märkte var att det vät upp en hel del buskar, sly och annat som gjorde att man knappt såg sjön. Lite trist var det allt.

Här har jag varit flera gånger på dans och upplevt orkestrar som Dannys, Mona Gs, Thor Görans. Bergman & Dom, Tommy Bergs samt Danslaget när det begav sig.

tsandinstorsked1507

tsandinstorsked1508

tsandinstorsked1509

Vi träffade på Börje Hedqvist som är en av dem som sköter om bokningarna av logen och hembygdsgården. Tillsammans med sin fru Märta har dom under flera års tid varit delaktiga i festligheterna vid Torskedslogen genom att bland annat arrangera danskvällar. Dom är även släktingar till en kompis till mig i Kristinehamn. Så det blev lite snack om dansbandsbranchen och lite annat smått och gott. Härligt att ses igen och språkas vid.

Vi kikade in på logen där grabbarna var i full färd med lite småfix inför kvällens gigg. En kvart senare kom Sandins ut på scenen redo att ta sig an kvällens jobb. Just denna kväll arrangerade man ingen dans på Upperudslogen. Men det var dans i Ransäter och Molkom så viss konkurrens fanns. Men det var en trogen skara som fanns sig på logen där bandet drog i gång. ”Vår egen bröllopsdag” och ”Please release me” fick inleda årets danskväll här på logen. Och efter första dansen strömmade det till ännu mera folk. Jag gissar på att en del kanske suttit hemma och haft grillfest eller liknande. Det blev skapligt med folk på logen denna kväll ändå, även om det fanns plats för fler Det är alltid svårt att dra folk till ett ställe som inte annars kör dans. Men med facit i hand tycker jag Johnny och hans band lyckades riktigt bra med dom förutsättningar som fanns. Det var ju lite konkurrens från en del andra ställen.

tsandinstorsked1510

tsandinstorsked1511

tsandinstorsked1512

Kessy som är sångerska i bandet inledde kvällen med låten ”Vår egen bröllopsdag” följt av Daniel som på sin sax spelade ”Please release me”. Så var dansen i gång på Torskedslogen. Lite snabbare efter detta. ”Om du vågar och vill” följd av ”Return to sender”. det blev många härliga danslåtar under kvällens gång. Simon Åhs satt bakom sina trummor och trummade. Johnny Sandin stod med sin bas och spelade medans Daniel Högå spelade på sina klaviaturer. Längst fram stod fina Kessy Iker och sjöng. Allt efter vad kvällen led kom det mer dansfolk till logen.

Sandins spelade så klart brorsan och min favoritlåt. Kris Kristofferssons låt som på Engelska heter ”Stranger”. På svenska blir det ju så klart Främling. Låten som i stort sett alla dansband spelar live ute. Orkestern spelade på och dansarna dansade. Precis den fördelning som passar bäst. Snart var tiden var inne för kvällens paus. Vi gick och köpte fika läsk, kaffe och smörgås som smakade mycket gott.

tsandinstorsked1513

tsandinstorsked1514

tsandinstorsked1515

Med facit i hand blev det en trevlig kväll där det kunde ha kommit lite mer dansfolk. Men vi som var här hade det trevligt med en orkester som gav allt från scenen. Jag snackade i efterhand med lite folk som varit på andra ställen och där hade det inte heller varit något rusning precis förutom i Ransäter. Det är kanske svårt att konkurrera med ett såpass stort och invant evenemang. Men jag hoppas så klart på en repris även nästa år.

Efter dansens slut tog vi lite gruppfoton på orkestern innan vi satte oss i bilen och styrde hemåt Kristinehamn i den ljumma natten.

Här följer fler bilder från kvällen:
tsandinstorsked1516

tsandinstorsked1517

tsandinstorsked1518

tsandinstorsked1519

tsandinstorsked1520

tsandinstorsked1521

tsandinstorsked1522

tsandinstorsked1523

Publicerad: 2015-07-25 22:38:16

admin