Sista dansen med Robins orkester

9 jul

Förra året meddelade Robins orkester att man lägger instrumenten på hyllan. Man sålde bussen och började så smått planera en nedläggning. Tre av bandets medlemmar startade vid årsskiftet upp dansbandet Thoniez tillsammans med Tony Persson som nyss upplöst dansbandet Extas. Robins sista spelning avverkade man i vackra Degerforsparken där man spelat varje sommar de senaste åren.

robinsdfs1601

Det var sommaren 1975 som man startade orkestern i Trollhättan. Medlemmarna då var Cerold Birgersson, Lennart Österman, Charlie Höög, Åke Andersson samt GunLeif Jonsson. Flera av dessa pojkar hade spelat ihop i andra orkestrar innan. Hur orkestern fick sitt namn Robins har bandet inga bra svar på.

Man spelade flitigt i början på restauranger, parker, folkets hus samt diverse privata tillställningar. 1984 lades bandet på is. En del av bandets medlemmar försvann till Olle Lindwalls orkester samt till Stig-Inges. Dock dröjde det inte länge innan man var på banan med ett ”nytt” Robins.

robinsdfs1602

2005 efter ett antal medlemsbyten beslutar sig Robins för att lägga ned. Dock har man några jobb kvar som Robins orkester som man tänkt att Lasse Linds orkester skulle ta. Som tur är kom man på andra tankar. Man åker upp till Linköping som Lasse Linds orkester, men efter en stunds diskuterande kommer man fram till att istället fortsätta som Robins orkester. I Linköping presenteras bandet alltså som Robins istället för Lasse Linds.

Den största publiken man har spela för är på hemmaplan i Trollhättans Folkets Park non-stop med Lasse Stefanz inför 1800 personer. Man har även spelat med Anders Engbergs orkester och Charlotte Perelli inför 1200 personer i Agnebergshallen, Uddevalla. En annan minnesvärd spelning som bandet har är då man själva drog 900 personer till Parkhallen i Tranås.

robinsdfs1603

2015 bestämmer man sig på nytt att lägga ner bandet Robins för gott? Sättningen som onsdagen den 29 juni spelade i Degerforsparken var Jarmo Björkman på trummor. Janne Lext trakterade saxofonen. Peder Karlsson spelade gitarr sjöng. Tangenterna och stämsången skötte Jacob Husberg om med den äran. Sist men inte minst så var Ralf Wennberg med på sång, gitarr och bas.

robinsdfs1604

robinsdfs1605

robinsdfs1606

robinsdfs1607

Bandet var enormt spelsuget och började innan klockan slagit sju. Det var många som kommit till Degerforsparken denna afton för att dansa till Robins en sista gång. För mig var det första och för den delen även sista gången jag skulle få uppleva detta band. Jag hade tidigare genom kompisar på facebook bara hört gott om detta band.

Det märkets lite på dom inledande låtarna att det var ett tag sedan man spelade. Men grabbarna blev snabbt varma i spelkläderna och det i dubbel bemärkelse tror jag. Vädret var verkligen på våran sidan detta kväll. Men så var det ju Degerforsparken. Arrangören Manne har ju hemlig kontakt med vädergudarna.

robinsdfs1608

robinsdfs1609

robinsdfs1610

robinsdfs1611

robinsdfs1612

Robins spelade låtar helt i min smak. Roligt att man spelade en del låtar som är lite bortglömda. Det var längesen jag var på dans och hörde Paul Sahlins ”Luffarpojken” och Lotta Engbergs ”Allt jag vill säga”. ”De é la gött” att vara på dans med Robins. En perfekt mix av gammalt och nytt. Ganmaldansen skötte dom också med den äran.

robinsdfs1613

robinsdfs1614

robinsdfs1615

robinsdfs1616

robinsdfs1617

Kvällen rullande på i allt raskare takt och det var så snart dags för paus. Efter fikan gästade jag bandet i logen och snackade lite med dom de mesta. Dom tyckte det var riktigt skoj att äntligen på träffa mig. Dom jämförde med att träffa Carola. Nåja jag vet inte om det var lika stort. Jag kanske är lite mer ödmjuk. Vi var i alla fall rörande överens om att Villa-Lidköping är Sveriges bästa bandylag. Sedan hoppades dom på att Färjestad tar SM-Guld nästa år. Eller var det så att Vänersborg är bandylaget som gäller och Frölunda i Hockey? Jag minns inte så bra på den punkten.

Dom såg i alla fall fram emot att satsa på Thoniez framöver. De gillade i alla fall loggan som jag gjort till bandet. Jag är också riktigt nöjd med den.

robinsdfs1618

robinsdfs1619

robinsdfs1620

robinsdfs1621

robinsdfs1622

Klockan drog sig mot nio och det var dags att dra i gång andra halvlek. Jarmo räknar in och likt en getingsvärm entrar dansparen dansgolvet. En och en halv timme återstår av kvällen, och den ena goa danslåten avlöser den andra.

Jacob berättar att Thoniez kommer spela ungefär stil som Robins bortser från de riktigt lugna låtarna.

robinsdfs1623

robinsdfs1624

robinsdfs1625

robinsdfs1626

robinsdfs1627

Robins var ett positiv överraskning och det är lite synd att dom lägger ner kan jag tycka. Men det är samtidigt spännande med Thoniez orkester. Roligt att man satsar på nya band när vissa så kallade experter menar att branschen blöder. Jag betvivlar inte att ni kommer att lyckas. Med sådana duktiga och kompetenta musiker så kommer det bli kanon.

Klockan börjar närma sig halv elva och det dags för bandet att spela upp till kvällens sista dans. Lugnt och kramvänligt som sig bör blev det. Det är en fröjd att stå och blicka ut över publiken som kryssar fram på dansgolvet till så ljuvliga danstoner. När de sista tonerna ebbat ut blev det massor av applåder. Robins hade således blivit historia. Tack grabbar för alla dessa år och stort lycka till med det nya.

robinsdfs1629

robinsdfs1630

robinsdfs1631

robinsdfs1632

Innan jag skildes med bandet ställde dom upp sig för en sista gruppbild. Jag tog även en hel del dansbilder som du kan se mer av på danslogen.se

Publicerad: 2016-07-09 01:38:21

admin