Skivrecension: Mona G – Då var himlen lite närmre

6 apr

2017 gav Mona Gustafsson ut albumet ”Den bästa tiden i mitt liv”. Ett album där countryvärldens förnämsta musikanter ”over there” i Nashville spelade på. Nu tre år senare är det dags igen för ett nytt ”Nashvillealbum”. Albumet släpptes lägligt då Mona i år firar imponerande 50 år som artist. Hon började som soloartist och gick sedan via sin pappas orkester Curt Jürgens vidare till Leif Bloms och sedemera Mona Gs som upplöstes 2009. Sedan nedläggningen har Mona hittat kärleken till countryn som hon gör med den äran.

På nya plattan som fått titeln ”Då var himlen lite närmre” finns tio spår av yttersta toppklass. Låtarna på plattan är en blandning av gamla godingar som Mona skrivit till andra band och som hon valt att göra själv och en del nyskrivet material blandat med några countryhits.

Bland de tidigare spåren kan ”Drömmarnas tid är förbi” och ”Det ska komma en morgon” som båda spelats in med Thorleifs, ”Kan du glömma” som Ann-Catrine Wiklander spelat in och ”Det bästa i mitt liv” som Kikki Danielsson spelat in nämnas. Trots att det är låtar man redan hört så har de fått nytt liv. Med ”Nashvillemusikerna” framstår som helt nya låtar. Otroligt snygga arrangemang.

Något som är signifikativt för Mona är innehållet i hennes texter eller ”livsnoveller” som hon själv kallar dem. Här på skivan blir budskapet extra tydligt. Det hörs att Mona verkligen menar det hon sjunger. Det låter riktigt bra och hon har en självsäkerhet i rösten. Oerhört starkt att ha kunnat vårdat rösten under dessa 50 år som hon varit verksam.

Två helt nya låtar finns också med. Det är titelspåret ”Då var himlen lite närmre” och ”Då jag tillhörde dig”.

Det är oerhört svårt att plocka ut plattans bästa låtar. Förutom tidigare nämnda låtar bör även ”Ensam med dig”, ”Travel on” och ”Jag ska inte räkna tårarna” uppmärksammas. Den sistnämnda blev ”Årets låt på ”Kalaslistan” i Sveriges Radio P4 2005 då den vann man med stor marginal, 500 poäng mer än tvåan.

Ett namn som man inte får missa att nämna är Monas ”hovproducent” Dennis Lagerkvist. Han har producerat Monas tidigare soloalbum. Under en tid var han även medlem i bandet Mona Gs. Han har känslan och vet precis hur Mona vill ha det. Han är en garanti för att det tillsammans med Mona inte kan gå fel.

När jag hörde föregående album var jag alldeles lyrisk. Och jag kan säga att detta albumet är minst lika bra som föregående En oerhört stark produktion rakt igenom.

Publicerad: 2020-04-06 19:37:03

admin