Sommarkryssning med Micke Ahlgrens

5 jul

Nu har broder och jag varit ute på böljan den blå igen. Liksom förra gången blev det med Birka Paradise som deras flaggskepp Birka Stockholm. Denna gång valde vi en sommarkryss. Vi har ju tidigare kryssat sent på hösten eller i februari. Det har ju haft sin tjusning det med. Men nu skulle det bli en sommarkryss och vädret var verkligen på våran sida. Varmt varmt och varmt. Det som är det tråkigaste med resan är bussaresan upp till stadsgårdskajen och resan hem. Men det gick bra det med. Med AC funkade det perfekt. Vi stannade vid Eurostop hotell i Örebro för lite mat på Timjan Restaurang & Café. Mycket bra lunch som kan rekommendera varmt.

Vi landade i Stockholm strax innan halv tre. Tänkte att nu har vi väldigt gott om tid eftersom båten inte avgår föräns klockan 18.00 Men då påminde brorsan mig om att de ändrat så att den avgår redan klockan 17.00 Och så var det ju. Vid dersas 21-timmars skärgårdskryssningar från Stockholm avgår fartyget klockan 17.00, incheckningen stänger 16.45. Vår ordinarie ankomsttid till Stockholm är klockan 14.00 dagen därpå Man lär sig alltid något nytt.

Vi klev ombord och gick direkt ner till våra hytter och lämnade bagaget innan vi vandrade upp till Club Maritim där några av Sveriges bästa dansband spelar upp till dans. Denna kryssning var det Micke Ahlgrens trevliga danskapell som spelade ombord. Ett har rysligt trevliga grabbar som broder och jag lärt känna. De blev superglada av att se oss ombord och tyckte vi var så stiliga. Vi hade vid ett tidigare tillfälle blivit förärade med några fina pikétröjor med Micke Ahlgrens. Och dessa hade vi så klart på oss nu. Efter lite snack gick vi ut på däck för att ta lite bilder och njuta av en sommarfagert Stockholm som fullkomligt badade i solsken denna dag.

Vi tog oss sedan upp på soldäck där trubadurerna Hofer och Bergman var i gång med med diverse covers som gjorde att man blev på gott partyhumör. Jonas Hofer och Christer Bergman dom. Och efter att ha kikat på facebook verkar de göra lite blandat var och en för sig och även tillsammans som partyduo. De bjöd på många fina sommarlåtar som passade perfekt medans vi i sakta mak tuffade ut ur Stockholm.

Stockholms skärgård är en av de finaste tycker jag. Med massor av små öar, kobbar och skär. Den räknas som Sveriges största skärgård och den näst största i Östersjön, efter Skärgårdshavet i sydvästra Finland. Området saknar formell avgränsning, men brukar anses sträcka sig från Arholma i norra delen av länet, cirka 150 kilometer (80 nautiska mil) utefter Upplands och Södermanlands kuster till Landsort i söder och i väst-östlig riktning från Stockholms fastland cirka 80 kilometer (43 nautiska mil) österut till i höjd med Svenska Högarna. Stockholms skärgård har mellan Björkö-Arholma och Öja-Landsort befunnits ha något över 24 000 öar.

Vi hade beställt en senare mattid för att kunna njuta av den fantastiska utsikten som skärgården bjuder på. Men till slut var det så dags att kila ner till hytten för att piffa till sig inför middagen som var bokad i Sjösalen som bjöd på ett magnifikt smörgåsbord med diverse läckerheter. Vi bara satt och nöjd av god mat och den underbara utsikten. Det är då man tänker att jäklar vad gott livet kan vara. Vi bestämde oss själva för att inte ha bråttom utan att de fick ta den tid det tar. Efter diverse desserter och andra godsaker var vi väldigt mätta och tog oss upp till däck 5 och club Maritim där Micke Ahlgrens skulle spela upp till dans under kvällen.

Det märktes på programutbudet att det är sommarlov. Massor med diverse aktiviteter för kidzen. Men det är ju trevligt det med. Dom skall ju ha sitt liksom vi vill ha vårat. Klockan slog så till slut nio och lika punktligt som dagens eko startar räknade Kent Ekman in till aftonens första dans. Så härligt att se alla dansare på golvet som liksom oss verkade njuta av den fina kryssningen. Vädret var underbart högsommarvärme. En del del dansade till och med ute på däck under bar himmel.Jag kan förstå det. Så underbart väder ackompanjerat av Micke Ahlgrens musik kvällsvyerna i Stockholms skärgård är oslagbart. Vad mer kan man begära undrar jag? Efter en stund var det så dags för grabbarna att ta sin första paus. Broder och jag slog oss ner på däck och nöjt med en cider och öl. Ja ni kan ju gissa vem som drack vad.

Inne i danssalongen var det sedan dags för kvällens nöjesvärdar att presentera sig.

De bestod av trion Anna-Karin, Emanuel och Patrik. Anna-KLara Folin är en duktig tjej som turnerat med både andra band och eget material. Emanuel Bagge är grabben som tog publiken med storm och golvade juryn i Talang 2017. Sist men inte minst Patrik Rasmusson som vi alla känner igen som sångare och musikalartist, känd bland annat genom Melodifestivalen, Fame Factory och som sångare i dansbandet Date. Otroligt duktiga var de när det bjöd på ett litet shownummer som heter duga.

Sedan var det dags för Micke Ahlgrens att bjuda på sin härliga dansmusik igen ända fram till midnatt. Normalt spelar banden till långt in på småtimmarna men nu på sommaren är det bara till midnatt eftersom de skall hållas discotek i lokalen då. Lite synd kan jag tycka eller väldigt synd för att säga det milt. Det är en sak som är lite trist med Birka att de inte har ett separat fast diskotek så som Viking Line har. Men det var en njutning till max att höra Ahlgrens underbara musik. Har du aldrig dansat till dem så kan jag rekommendera en kväll med dessa urtrevliga gossar.

I seglarbaren underhöll barpianisten Emil Landström. En duktig kille som gärna spelar pop, rock och så klart publikens favoriter. En otrolig kille. Tänk vad mycket låtar de kan dessa barpianister. Inte illa pinkat som man brukar säga.

Alla verkade trivas som fisken i vattnet ombord. De som inte dansade satt ute på däck och bara nöjt av pojkarnas vackra stämmor. De blandade friskt mellan välkända dansbandsklassiker till nyare dansbandsdängor. När de sista tonerna från Petters saxofon ebbat ut blev det lite häng på däck och snack med grabbarna innan det var dags att hitta på lite annat. Broder berättade att de sålde korv med bröd ombord men att inte sa det som att han ville ha en. Så därför tog jag och översandade honom med en korv som lite nattamat. Smakade gott med lite cider och korv. Sedan satt vi och småpratade lite innan vi tog oss ut på däck för lite fotograferande innan vi gick till sängs efter en mycket trevlig och givande dag.

Morgonen startade inte som vi planerat riktigt. Jag tänkte att broder och jag skulle ta ett joggingpass på joggingdäcket på morgonen. Men oturligr nog hade både jag och broder gkömt packat ner de rätta skorna och kläderna för ett joggingpass. Så det var bara att ligga kvar i sängen en liten stund innan det var dags att gå upp och fräscha till sig inför frukosten. Frukostbuffén i Sjösalen är lika bra som deras smörgåsbord är. Mycket att välja på. Även denna dag var vädret på vår sida om än lite molnigare nu än i går. Men värmen bestod.

Lite taxfree måste man ju unna sig när man är ombord. Broder köpte godis och öl medans jag bara höll mig till det förstämda. Tänkte först köpa ett flak med cider men kom på att det var onödigt att dra på. Och med den konsumtion som jag har kan jag lika väl gå ner på stan och köpa när jag behöver.

Efter taxfreen bestämde vi oss för att bara lata oss. Inga ansträngde fysiska aktiviteter här inte. Så vi förflyttade oss till danssalongen där det skulle hållas dans. Vi bara satt och nöjd av Ahlgrens musik samtidigt som vi kryssade genom Stockholms skärgård. Blev en del plåtade mellan varven innan det var dags att stiga av båten.

Vill ta tillfället i akt och tacka min bror för trevligt resesällskap. Stort tack till Micke Ahlgrens för trevlig musik. Hoppas vi ses snart igen. Tack även till alla andra som vi snackade med på båten. Detta får vi snart göra om igen. Efter detta var det bara att dra sig mot bussen med all packning. Det blev ett stopp på ”Truck Stop” i Örebro därvi tog oss en burgare. Strax efter halv åtta sa vi hej då till Birkabussen.

Publicerad: 2018-07-05 01:24:00

admin