Sweedz med lysande debut-cd

4 jan

Från Skånska Löberöd kommer bandet Sweedz. Orkestern består av tre unga medlemmar en tjej och två killar som verkligen brinner för dansbandsmusiken. Maria Hagström – Sång, trummor
Manfred Frid – Dragspel, komp, sång och Fredrik Andersson – Dragspel, klaviatur, sång
Man spelar mestadels mogen dansmusik, så som foxtrot, bugg med mycket inslag av gammaldansens flesta varianter.
Om önskemål finns från arrangörer kan man om så önskas spela upp till ren underhållningsmusik. Det behöver inte nödvändigtvis vara danskvällar.

Bandet har som målsättning att alltid spela live. Det innebär att man kan ta en refräng mer eller mindre beroende på vad man känner för.

Speltillfällena är allt från privata kalas, offentliga spelningar i folkparker och folkets hus. Då man spelar mycket gammaldans är man flitigt anlitade av gammaldansföreningar i södra Sverige där man är mycket populära. Sweedz medverkar även på en rad olika spelmans och dragspelsstämmor runt om i Sverige. Man har vid ett flertal gånger spelat upp till dans under ”Bälgspel vid landsvägskanten” som är är världens största dragspelsstämma och som går av stapeln i värmländska Ransäter vare år.

Nu har bandet släppt sin debut-cd. Ett album med sexton spår på. Låtvalet är blandat mogen och gammaldans i en härlig mix. Bandet vill på skiva spegla så som de låter live. Och jag tycker att de lyckas riktigt bra med både låtval och framförandet. Skivan är inspelad i Railway studio i Perstorp där de fått hjälp av Donald Lathila från Donnez.

Jag blir positiv överraskad när jag lyssnar på denna plattan. Allt från sång till arrangemang sitter där de ska. Maria har en varm och härlig röst som ger profil åt skivan. Redan från första spåret som är Kellys svensktoppshit ”Ett litet ljus” så vill jag höra mera. Blandningen mellan gammaldans och mogen dansmusik är riktigt trevlig och ger en fin variation på skivan.

Bland skivans sexton spår är två helt egna alster. Maria och Manfred har tillsammans skrivit bugglåten ”Jag måste” och Manfred har på egen hand komponerat ihop den lugna dragspelssmyckade ”Om jag säger det är kärlek”. Två mycket bra låtar som ger mersmak.

”Jag trodde änglarna fanns”, ”Älska glömma och förlåta”, ”Kjärringa min, kan inte spela dragspel” och ”Hjärtat bankar” är andra trevliga spår jag återvänder till. De gör även en fin instrumental version av ”Pokarekare Ana”. Bland gammaldansspåren kan ett trevligt ”Valsmedley” nämnas.

Samanfattningsvis är detta en mycket trevlig debut från Sweedz. Efter att lyssnat klart på alla låtarna vill jag bara höra mer.

Publicerad: 2020-01-04 01:10:10

admin