Tankar om läget i dansbandsbranchen – Band och arrangörer

7 apr

Coronaviruset slår hårt mot dansbanden i Sverige. Fler band säger sig inte veta hur länge de kommer klara krisen med uteblivna gager för inställda spelningar. Många dansband drivs som företag med heltidsanställda musiker och ibland chaufförer. Lån på bussen, skatter och försäkringar ska ju fortsätta betalas in även när alla jobb är inställda. Men det är inte bara heltidsbanden detta drabbar även om det märks tydligast där. Vi har även mängder av deltidsband som även de står utan jobb.

Flera arrangörer bokar av en månad i taget medans andra bokar av hela säsongen. En av de som bokat av hela sommarsäsongen är Degerfors Folkets Park.

Jag blev kontaktad via facebook av Anita Larsson som är bokningsansvarig av trivseldanser i Degerforsparken. Hon ville att jag skulle ringa upp. Jag hade tyvärr mina aningar vad det gällde. En slags tomhet infann sig när jag fick beskedet att samtliga danser under 2020 är avbokade pga covid-19. Då hon vet att jag har ett brett kontaktnät i branschen bad hon mig sprida denna trista nyhet. Flera som tog del av denna nyhet blev så klart ledsna samtidigt som de var förstående.

Degerfors onsdagsdanser är ett populärt inslag och brukar locka cirka 200 personer. Fler av dem kommer stadigt onsdag efter onsdag för att svänga sina lurviga i den fina parken.

Detta slår hårt mot banden som blir av med arbetstillfällen. I det här fallet med Degerforsparken berörs sjutton band då hela säsongen med arton danstillfällen blivit inställd. Degerforsparken är en mycket fin park. Den har anor från 1912 och det första året var det en enkel dansbana utan tak. Den nya parken uppfördes år 1923 och en ny stor dansbana med tak byggdes 1925. Men denna sommaren kommer den stå tom och öde.

Tyvärr är inte Degerforsparken dom enda att ställa in säsongen. Jag har sett fler arrangörer som bokat av och ställt in sommarens danser. Frågan är hur många de blir i slutändan?

Dansbandsexperten Thomas Deutgen, känd från SVT:s Dansbandskampen, beskriver läget i Expressen här om dagen. ”Det är som om någon dragit ur sladden, släckt lyset och gått hem.”


Holens – Ett av alla band som blivit avbokade i Degerforsparken

Några band har tillfälligt flyttat ut sin verksamhet på internet där de ”livestreamar” uppträdanden. Under framträdandena kan man om man vill swisha en ”frivillig entréavgift” eller handla något ur bandets shop för att visa sitt stöd för bandet.

Som dansbandsentusiast är jag djupt oroad för hur det kommer se ut i sommar och höst och hur banden och arrangörerna skall kunna överleva utan intäkter. Branchen står just nu helt stilla. När detta kommer i gång är frågan för vilka arrangörer som finns kvar och vilka band som finns kvar. Just nu känns det oerhört konstigt att inte kunna åka ut på dans med min kamera och dokumentera denna fina kulturform.
Detta med att gå ut och dansa till dansband i en folkpark eller på en loge är ju något alldeles unik och något mer svenskt än detta finns nog inte.

Publicerad: 2020-04-07 21:55:51

admin