Therese Sundahl har börjat blogga igen

26 apr


Idag tänkte jag göra reklam för en tjej som börjat blogga igen. Det är Therese Sundahl som vi känner igen som sångerska i dansbandet Excess som utgår från Jönköping.
Hon bloggar på adressen www.theresesundahl.se

Therese är en underbar sångfågel som jag mötte för första gången i början av 2000 talet. Då var hon sångerska i dansbandet Sunlights som utgick från Jönköping.

Therese började sjunga i tidig ålder. Hennes största idol var Lotta Engberg. Hon ville bli som henne. Få vara ute och sjunga och spela dansmusik. Det verkade ju så roligt.

Redan som ung tonåring fick Therese vara med i den lokala revyn. Järsnäsrevyn. Det var väl där hon tog klivet fram och sjöng solo på riktigt.

När Therese var 16 år ställde hon upp i sin första talangtävling. Det var en uttagning till ”Sångmicken” vars syfte på den tiden var att plocka fram blivande dansbandssångerskor och sångare
Sedan blev det diverse olika tävlingar runt om i landet.

I början av år 2000 kom Therese i kontakt med ett dansband som hette Sunlights. Då skulle hon fylla 18 år. Nu fick hon äntligen chansen att sjunga i dansband! Under 5 år sjöng hon i Sunlights. På veckorna var det gymnasiet som gällde och på helgerna var hon ute och sjöng.

Och det var här som jag kom i kontakt med Therese via internet. Vi började snacka om dansband och sånt. Jag tror det var dansbandstidningen Får Jag Lov som hade en chat på den tiden. På den tiden gick jag en utbildning inom web nätverksteknik. Där lärde jag mig att göra hemsidor. Så för att göra en lång historia kort så började jag göra Sunlights hemsida. Jag behövde ju öva på att bygga hemsidor. All kontakt sköttes via internet. Men drömmen var så klart att få träffa Therese och Sunlights live. Och så blev det.

Jag minns att jag varit ute med min familj på semester och kom hem på eftermiddagen. Trots att vi var lite trötta svidade vi snabbt om och for upp till Fryksdalsdansen i Sunne. På den tiden var det riktigt roligt där uppe. Arrangemanget kan inte jämföras med hur det är nu. Då var dansen och dansbanden i fokus. Och många mindre band fick visa upp sig.

Jag minns att jag var lite nervös inför mötet. När vi kom fram och hade betalat in oss så kikade vi upp på viken bana de skulle spela Det visade sig vara dansbanan ”Busken” nonstop med Excess. Ja du läste rätt. Excess då med utgångsort Nyköping. Tänk om hon visste då att hon tio år senare skulle sjunga i just Excess.

Hur gick mötet då? Det gick bra. Therese kom fram och frågade lite försiktigt om jag var Markus. Ja det stämmer sa jag. Sen pratades vi en liten stund. Jag minns att hon var så stolt för mina föräldrar tyckte att de tillsammans med Excess var kvällens bästa band. Andra band spelade upp i Sunne var bland andra Rhodos, Black Jack, Wizex, Arvingarna och Loffes.

Sedan dess blev det några danskvällar med Sunlights. Jag minns att jag och min bror fick följa med dem på turné till bland annat Selma Lagerlöf i Sunne. När vi kom dit skulle vi bli bjudna på kall sallad. Men en medlem i bandet (som tyvärr inte finns med oss längre) sa till kocken att de rest långt, och ville ha ”riktig” mat. Dessutom hade de med sig två roddare som också var hungriga. Så det blev en god köttbit med klyftpotatis.

Jag minns att från hotellets sida verkande gensvaret lite svalt. Vi fick hela tiden fråga om allt. Det var egentligen ingen som verkade ha direkt ansvar för dansen. Det var ungefär som att ”jo vi ska ha dans nånstans men vi vet inte vilka vi bokat in”. Ingen affisch i hotellets reception.

Jag har även två skivor med Sunlights som de spelat in. En demo samt en singel. Singeln minns jag att de fick väldigt gott betyg för i Aftonbladet. Nedan kan du lyssna på ett smakprov på hur denna lät

Therese gillar ju liksom jag även country. Vid sidan av dansbandet Sunlights började hon sjunga med ett country-band som hette Cosmos Cowboys. De spelade på allt från privat-fester till stora country-festivaler runt om i Sverige.

2006 och 2007 deltog de i Country-SM. Jag vet att Therese tyckte det var lite ovant, helt plötsligt så sjöng hon för stående/sittande publik. Sunlights lade sedan ner sin verksamhet.

Men längtan efter att sjunga i dansband igen fanns där hela tiden. 2008 sökte Excess en ny frontfigur efter att Roger Zetterkvist slutat. Therese tyckte det lät spännande och sökte jobbet. Hon han knappt hem från audition i Nyköping förrän telefonen ringde och de sa att jobbet var hennes.
Premiären med Excess var på Skultuna Lagårn non-stop med Shake.

Sedan dess har det bara rullat på för Therese och Excess. De har vid ett flertal tillfällen besökt min hemstad Kristinehamn där de spelat på dåvarande Folkets Hus. Mycket trivsamma spelningar.

2011 vann bandet ”Härnösands Grand Prix” som var en tävling för nya band på väg upp. Vad jag kan minnas blev tävlingen inte långvarig. Tror det bara blev två tävlingar totalt.

Våren 2013 hade Bingolotto en dansbandstävling där åtta band var uttagna att medverka. Excess var ett av dem. Det gick bra för dem. De fick möjlighet att visa upp sig två gånger i TV eftersom de tog sig till semi-final. Nedan kan du se hur det såg ut när de spelade i Bingolotto

På skivfronten har Excess med Therese Sundahl spelat in en singel och en ny är på väg. Therese har nyligen varit hos Henric Sethsson och sjungit in några låtar som kommer släppas på singel framöver. Och när Henrik varit involverad i det hela så förstår vi ju alla hur bra detta kommer att bli. Allt han rör vid blir ju till hit och jag är övertygad om att detta inte kommer vara något undantag. Nyligen kunde du se Hasse och Therese i en livestream tillsammans med medlemmar från Highligts och X-plays. En mycket uppskattad livestream. Siå i väntan att nya singeln med Excess släpps så tycker jag att ni skall ta en sväng förbi www.theresesundahl.se

Publicerad: 2020-04-26 00:33:45

admin