Tommys levererade fin musik i Forshaga

7 jan

Årets sista dans och den första för mig och broder i Forshaga. Vi har varit på väg hit flera gånger i höst men andra evenemang har satt käppar i julet. Vårt fotbollslag gick överväntan så det en tur till Stockholm och en fotbollsgala i stället. Hade inte det varit så hade vi så klart varit på plats i Forshaga Folkets Hus när bland annat Lövgrens och Donnez spelade. Men nu var det finlandssvenska bandet Tommys som skulle svara för dansmusiken. En kväll som vi längtat till då det var på tok för längesen vi såg dem live. Det var till och med på Hasses tid. Då förstår ni nog själva hur längesen det var.

Tommys har på senare tid börjat spela mer och mer i Sverige. Detta är nödvändigt om man skall överleva som dansband i Finland. Där finns det vintertid väldigt ont om dansställen bar ett fåtal. Inte alls många som i Sverige vilket gör det oerhört tufft att överleva som dansband där om du skall hålla det på en någorlunda nivå.

Idag är Tommys omåttligt populära med som Tom en gång uttryckte det vi spelat ”Dyngmogen dansmusik” Nu var det så dags för oss här i Värmland att få njuta av denna fina dansorkester och platsen var Forshaga folkets hus det vankades säsongsavslutning och årets sista danskväll i Forshaga.

Mot Karlstad rullade vi som vanligt. Sedan upp på Stockfallet och vidare mot Forshaga trodde vi. Men i Karlstad hände något lustigt. Vi har kört vägen till Forshaga så många gånger men denna kväll lyckas jag och broder med konststycket att köra fel så vi fick ta ett extra varv. Men fram kom vi tills slut ungefär tuo minuter efter avspark. I entrén satt Inge som alltid lika vänlig och hälsade alla välkomna. Hans bror Johnny satt bredvid och hälsade glatt han med.

Tommsys har verkligen en egen stil med Tom Käldström i spetsen som har en personlig röst som gör att man direkt hör att det är Tommys man lyssnar på. Förutom sång trakterar han även saxofon och gitarr. Övriga medlemmar i bandet är Kent Vikstrand på bas och sång, Markus Stara på klaviatur, dragspel och sång och sist men inte minst Affe Tuomela som spelar trummor och sjunger.

Rejäla applåder fick han och Tommys efter varje låt och dans de spelade. Det märktes att detta var något som publiken gillade. De bjöd på en mycket härlig mix av gamla dansbandsklassiker varvat med egna hits. Det märks att det vill visa att de står på egna men utan Hans Martin. Inget ont om Hasses låtar och man ska inte på något sätt föringa hans medverkan och vad han har gjort i bandet. Men det är kul att se att de förvaltar stilen som Tommys alltid haft. Dags så för en klassiker igen Inga blommor växer på en sjömans grav” varsågod kära publik sade Tom och dansgolvet fylldes igen.

Flera gånger under kvällen uttryckte de sin kärlek för att spela här i Forshaga. Vilken fantastisk fin publik ni är att spela för uttryckte Tom och fick en rejäl applåd som svar av publiken. VI ska åka lite båt med Affe i ”Sea cruise” sedan ska Markus bakom klaviaturen sjunga ”Jukeboxen”. Att ha tre sångare i bandet är en styrka och ger variation under kvällen. Lägg där till underbara instrumentala låtar som Tom framför så vackert på sin saxofon. Det kan inte bli så mycket bättre.

Denna kväll var det förutom en massa goa värmlänningar plats lite långväga gäster också förutom bandet på scenen. Våra goa vänner Jessica och Märt som vi lärt känna genom dansbandsdax.se var på plats. Underbart trevligt sällskap. Tack Jessica för dansen. Men jag tror jag måste öva lite mera. Det blev lite gammaldans innan det var dags att fika ta kvällens fikapaus.Det blev lite dricka en lussekatt och en god köttbullesmörgås. Det satt riktigt fint måste jag säga.

Efter pausen blev det lite dans igen. Vi ska börja med fantastisk musik sade Tom signerad Ted och Kenneth Gärdestad. ”Jag vill ha en egen måne”. Detta är musik som jag fullkomligt älskar så mycket att lyssna till. Tom sjöng den så vackert. Publiken stannade upp på dansgolvet och de stod och klappade taktfast i händerna efter deras framförande. Sen blev det en skojig låt på begäran som för början är norsk med som Tommys gjort på svenska. ”Kärringen min kan inte spela dragspel” fölkjt av ”Tindrande ögon”. Full fart igen ute på golvet igen.

Så var vi till slut framme vid slutet. Bandet tyckte att de var en helt fantastisk publik att spela för och en enormt trelig kvöll. De tacjade för att de fick komma hit och spela. Sista dansen ut i afton blev en fin låt som heter ”Vem” därefter ”Dags att ta farväl”. Tommys fick en rejäl lång applåd tillbaka från publiken. Det blev även ett litet extranummer på som grand finale.

Jag vill härmed rikta ett stort extra tack till Tommys orkester, Inge och publiken. Vi stannade kvar och snackade lite med bandet. Kramade våra vänner från Uddevalla innan vi i sakta mak kryssade hemåt.

Bjuder er som vanligt en drös bilder från kvällen. Fler dansbilder finner du på danslogen.se

Publicerad: 2019-01-07 23:03:25

admin