Traditionsenligt nartionaldagsfirande i Filipstad

15 jun

Filipstad är nog Sverigebäst på att fira nationaldagen. Dom är en av få städer som tagit detta med nationaldagsfirande på allvar och firar rejält. Det firades från tidigt på morgonen till långt in på natten.

Man startade redan klockan åtta på morgonen med högtidlig flagghissning på Monitorholmen.

Under dagen blev det så klart den traditionsenliga nationaldagsparaden med fanbärare, mängder av blå och gula ballonger, flaggor, nationalsången, ballonguppsläpp, somlig musik, glass till barnen.. Paraden går från Bussterminalen till Stora Torget. Medverkade gjorde även duktiga kulturskolan i Filipstad.

Ett Gundeprogram vid Gundestatyn i stadsparken blev det också inplanerat innan det var dags för Sofia Källgren på torget. I var det med Ingela och Ingemar Bäckström.
Paret Bäckström är en visduo som i 25 år har presenterat den svenska visskatten. Ingmar var nära vän med Gunde Johansson vilket återspeglades i dagens fina visprogram.

När klockan slog tre var det dags för det stora kafferepet. Värmlands största kafferep utan tvekan man lugnt säga att det är. Det är Lottakåren och Filipstads kommunpolitiker som bjuder på gott nationaldagskaffe, kaka och bakelse. Som underhållning till detta så hade man år valt att boka in Sofia Källgren. En otroligt ödmjuk och duktig artist.
Sofia är en av våra mest mångsidiga och folkliga artister. I över 20 år har hon turnerat och gjort 100-tals konserter både i Sverige och utomlands. Hon har också medverkat i mängder av TV-program. Hennes röst lämnar ingen oberörd. Det blev en riktigt varierat program där hon visar att hon behärskar olika genrer.

Efter Sofias framträdande var det dags för svenska flaggans högtidsstund. Slottsbrons musikkår med drillflickor paraderade från Folkets hus till Stora Torget. Som det gjort många gånger tidigare.

Sedan blev det Nationalsången och mer härlig musik från musikkåren. Flera olika frivilligorganisationer deltog även i paraden.

Högtidstalet höll Calle Stjernlöf. Han är uppvuxen på Storhöjden i Filipstad. Här finns både barndomshemmet och caféet som han och hans far Arne drev tillsammans. Nu har han tagit över driften av det.

Årets Filip och Filippa tog emot sina utmärkelser, ”Acke-priset” delades ut för 13:e gången. Filipstads Rotarys stipendium och Filipstads Fruntimmersförenings stipendier delades även de ut. Dagen avslutades med att Filipstads kommun uppmärksammade nya svenska medborgare med utdelning av gåva.

admin