Trevlig Hindesmässa i Örebro

3 feb

Örebro, en stad rik på historia och traditioner,arranfgerar varje år Hindersmässan, en marknad som bär på anor från 1300-talet. Sista veckan i januari förvandlas staden till en livlig plats där det fortfarande doftar nöjen och trevliga inköp väntar runt varje hörn.

Att ta bussen till Hindersmässan visade sig vara ett bekvämt och miljövänligt sätt att ta sig till evenemanget. Stämningen var hög bland de andra resenärerna, alla på väg mot samma mål – uppleva en del av Örebros rika kulturarv.

Historiskt sett var Hindersmässan ett tillfälle för bergsmännen från Bergslagen att sälja sina järnvaror. Idag är järnhandeln ett minne blott, men marknaden lever vidare och hyllar fortfarande sina historiska rötter. Namnet ”Hinder” kommer från biskop Henrik i Gamla Uppsala, eller Sankt Henrik, och marknaden hölls traditionellt sett i samband med helgonets dag, den så kallade ”Hindersmässa”.

Stortorget fungerar som epicentrum för marknadsaktiviteterna, och jag kunde inte motstå att utforska de färgglada och livliga stånden som sträcker sig längs Drottninggatan, Storgatan och Järntorget. Det blev även ett stopp hos Bananamoon, en butik på Klostergatan som specialiserar sig på musik. Här fanns ett imponerande utbud av vinyl, CD-skivor, dvd och blu-ray. Jag lämnade butiken med ett leende på läpparna och några nya cd-skivor i påsen.

Efter musikshoppingen var det dags kika lite mer på marknaden, och jag följde doften av grillad korv till Hissas basturöker. Deras läckra korvar, tillverkade av det familjeägda företaget i Filipstad, Värmland, var verkligen ett måste på marknaden.

Ett annat spännande stopp var Kennedies, en butik som specialiserar sig på streetwear. Här fanns ett varierat utbud av både kända varumärken och mindre etablerade, vilket gjorde shoppingupplevelsen extra intressant. Personalen var vänlig och hjälpsam, och jag lämnade butiken med en hoodie och två par snygga thishor.

Lunchen avnjöts på Björnes Pub, där jag njöt av en välsmakande plankstek. Atmosfären var avslappnad och vänlig, vilket gjorde det till en trevlig plats att koppla av och ladda upp inför nästa äventyr på marknaden.

Sammanfattningsvis var Hindersmässan i Örebro en fantastisk dag full av shopping. Att promenera genom stadens gator och uppleva den unika atmosfären var som att ta en resa genom tidens gång. Örebros Hindersmässa är och förblir en av stadens mest omfattande och älskade evenemang, och jag ser redan fram emot nästa års upplaga. En härlig dag i ett vintrigt Örebro som definitivt kommer att stanna i mitt minne.


Publicerad: 2024-02-03 15:31:22