Veckans dansband 13: Samzons

24 mar
Samzons
Samzons

Kimstad är en liten ort belägen två mil sydväst om Norrköping. Hit har vi begett oss för att hälsa på hos veckans dansbands om är Samzons orkester. Samzons bildades i januari 1977 och bestod då av Janne Johansson, Göte Ljungdahl (f.d. Gustavsson), Thomas Johanson, Lennart Samuelsson och Gunnar Bertilsson.

Hur kom man då på att döpa sig till Samzons? Man kom ju på att alla i orkestern hade namn som slutar på. Och eftersom alla hade ”SAMMA SON” i efternamnet så föddes också idén till namnet SAMZONS som nu hängt med i 36 år.

Orkestern blir snabbt populära och spelar in sig hos danspubliken och får åka runt i hela Sverige i en tid med mycket publik på nästan alla dansbanor.

Diverse Samzons kort
Diverse Samzons kort

1980 släpper man sin debut-lp som får titeln ”Hamsens Ljus”. Skivan kom att innehålla en rad klassiker som Hjärtats röst, Hay Paula, Klockorna i gamla sta’n, Last Date, Sjömannen och stjärnan, Seeman och Trolleboshottis. Året efter kom LP nummer två som fick den passande titlen ”Samzons igen”. Även den fick innehålla en massa goa låtar som Tack för alla åren, Köp ringar, Det känns så skönt, Rosen och vinden, Anne-Marie. Man har även medverkar på en rad samlingsskivor genom åren.

Fyra år sedan närmare bestämt 1985 tar man beslutet för att, av olika anledningar, sluta spela som orkester. Alla var dock inte riktigt säkra att man ville sluta så några medlemmar fortsatte att spela under namnet Jannes, som än gång var Janne Johanssons orkester innan Samzons bildades. Men publik och arrangörer efterfrågade Samzons på dansbanorna. Detta gjorde att man byte namn på Jannes till Samzons.

På scenen
På scenen

I början av 90-talet består av fyra medlemmar. En del medlemsbyten präglar orkestern men man behåller sin stil och fortsätter flitigt turnera i hela norden.

1993 var första gången som jag kom i kontakt med Samzons orkester. Det skedde i en värmländsk folkpark. Vart annars? Det var dansbandsforum och 10-talet lite mindre kända dansband från hela mellansverige visade upp sig. Jag fastnade direkt för bandets enorma musikalitet och spelglädje.

Samzons live.  Foto lånat från dansglad.se
Samzons live. Foto lånat från dansglad.se

2002 firar Samzons 25 år som orkester. Gruppens sättning nu är Janne Johansson (kapellmästare, trummor), Krister Karlsson (saxofon, klarinett flöjt och sång, Conny Adamsson (bas och sång) och Kenneth Johansson (klaviatur, gitarr, saxofon och sång). Återigen har alla namn som slutar på SON.

År 2009 slutar Janne Johansson i Samzons . Janne kan nästan betecknas som en inventarie i bandet då han varit med från starten 1977 och varit trumslagare och kapellmästare i 32 år. Efter detta avhopp föryngrar man sig rejält då blott 20-årige Martino Borén tar plats bakom trummorna. I samma veva blir Conny som varit med i Samzons sedan 1992 ny kapellmästare.
Martino spelar med i bandet i tre år innan an slutar p,g,a av att han fick sitt drömjobb att köra lastbil.

En ny trummis började i bandet. Och nu skall man ha något riktigt bra hade man tänkt sig. Valet blev då Anders ”Jensa” Jensen som blev vald till Norrköpings bästa trummis i en tävling i Norrköping 2006.

Samzons
Samzons

Spelstilen är genin mogendans med inslag av gammaldans när så önskas. Man spelar mycket på pro och trivseldanser runt om i hela Sverige och även i Norge. Man gör ungefär 160 jobb med år. Man har även hunnit med att släppa två full-cd med titlarna ”När du säger du ska gå” och ”En sommar att minnas”. Två plattor som blivit väl mottagna av radiostationer och dansare.

2013 består bandet av:
Conny Adamsson: Sång, bas, gitarr, Kapellmästare
Kenneth Johansson: Klaviatur, gitarr, sax, sång
Christer Karlsson: Saxofon, klarinett, flöjt, sång
Anders ”Jensa” Jensen: Trummor, sång

Publicerad: 2013-03-24 23:31:35

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.