Veckans dansband 20: Icaros

13 maj
Icaros på ängen
Icaros på ängen

Vår sverigeresa efter veckans dansband går vidare. Idag har vi landat i Ljungsbro utanför Linköping. Linköping är Sveriges sjunde största stad med ungefär 149 000 invånare. Man är kända för sitt Universitet grundat 1975. Kända personer från staden är bland andra, Magnus Bäcklund och Louise Hoffsten musiker, Tage Danielsson, författare, Lennart Ekdal, TV-personlighet samt Cecilia Frode, skådespelare för att nämna några. Sist men absolut minst hittar vi här Icaros dansorkester.

Året var 1977 då några rockgrabbar från Ljungsbro beslutade sig att starta ett band. Efter några mindre spelningar på fritidsgårdar mm började bandet ta form. Genom en namntävling bland ”fansen” antogs namnet Icaros. En god kompisanda och spelglädje är en av anledningarna till att omsättningen på medlemmar i bandet varit låg. De flesta medlemmar i dag har varit med i över 20 år i Icaros.

Gamla kort på Icaros
Gamla kort på Icaros

1980 spelade Icaros in sin första skiva, resultatet blev singeln ”Words enough to tell you” med självaste Towe Widerberg som tekniker. Andra spåret på skivan var Eagleslåten “Peaceful easy feeling”som bandet själva skrev svensk text till. Låten blev godkänd av självaste Eagles.. Låten heter på svenska ”Jag har en önskan”. Samma år gjorde man en turné till Norge för att spela. Detta skulle visa sig vara ett riktigt äventyr. Danshaket var nämligen en kombinerad dansrestaurang och strippklubb.

Under mitten och senare delen av 80-talet gnetade man på med spelandet. 1988 bestämde Icaros sig för att skaffa sångerska. Det var inte så vanligt på den tiden att man hade kvinnliga sångerskor. I i bandet klev nuvarande sångerskan Annelie Åkerlund. Förutom att sjunga är Annelie en fena på trumpet och dragspel. Detta är inte så vanligt.

Icaros spelar en blandad bred dansmusik med countryinfluenser. Bandets styrka är dansbarheten och den breda repertoaren samt att det man hör är det man spelar. Icaros spelar med andra ord 100% live. Eventuella spelfel bjuder man publiken på.

Icaros Live
Icaros Live

På skivfronten har det blivit förutom tidigare nämnda singel ett antal kassetter. 2002 gav man ut sin första cd som fick titeln ”Ännu en gång”. 2009 gav man ut en cd med titlen ”En gång till” och nu senast 2012 ”…rullar vidare”: Plattor som samtliga fått fina recensioner i tidningar och radio

Idag består Icaros av de sex medlemmarna: Tord Arnell (bas), Jan Andersson (gitarr och sång), Stefan”Bamse” Billgren Keyboard och sång, Annelie Åkerlund (Sång, trumpet och dragspel), Hans Rosén (sologitarr) och Stefan ”Stisse” Svensson (trummor och sång).

Icaros framför en gammal bil
Icaros framför en gammal bil

Bjuder er nedan på lite smakprov på hur Icaros låter

Publicerad: 2013-05-13 23:33:00

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.