Veckans dansband 29: Canders

15 jul
Canders
Canders

I dag har vi gjort en djupdykning i Småländska Ingatorp. En tätort i Eksjö kommun i Jönköpings län. Denna lilla pärla ligger ca 3 mil öster om Eksjö och genomkorsas av järnvägen Nässjö-Oskarshamn. Genom staden slingrar sig Bruzaån.
Här finner vi dansbandet Canders orkester. Allt började i en källarlokal i slutet av november 1967. Två tjejer och tre killar bildade ett band som sedan skulle få namnet Canders.
Inspirerade av några välkända ”västkustband” så började man lite smått, förstärkarna var primitiva ”hemmabyggen”, men viljan var stark att stå på scen och spela.

Att komma till spelningarna var inte så lätt när man är 14-15 år och saknar både körkort och bil.Föräldrarna blev räddningen, i fullproppade bilar bar det i väg till olika festligheter runt om i norra Småland och Östergötland.

Blandade gruppfoton på Canders
Blandade gruppfoton på Canders

Namnet Canders är påhittat och enligt orkesterns vetskap saknar det helt ”betydelse”.
I tider när de flesta band hade dubbelnamn tyckte man att det var lite tuffare med något annat.
I början var det nog en och annan arrangör som var lite orolig över vad
dom hade bokat då bandet hade ett ”lite” ovanligt namn.

År 1971 kom första skivan ”Du är söt Anita”, vilket resulterade i att antalet spelningar blev fler. Sedan dess har det blivit ytterligare 17 skivor. Sommaren 1973 investerade bandet i den första bussen. Sen 1998 kör man runt med en Mercedes O303.

Äldre livebild på Canders
Äldre livebild på Canders

Skulle man berätta om allt bandet medverkat i och allt som hänt under 1000-tals spelkvällar runt om Sverige skulle man få hålla på i evigheter.

Spelstilen betecknar man som spelar en bred ”publikanpassad dansmusik” där låtvalet, spelglädjen och danstempot är viktiga ingredienser för bra dansmusik, glad publik
och ett välfyllt dansgolv. Fräsch mogen dansmusik Bandet tycker att ett proffsigt och profilerat framträdande är lika självklart som att hela tiden anpassa sig till musiken och publikens trender samt att alltid vara öppen för nya idéer. Helheten är viktig – en verklig ”livekänsla”, är en annan självklarhet som man bjuder publiken på.

Spelställena som man spelar på är allt från logar, folkparker, folkets hus dansrestauranger, privata fester m,m.

Jag hittade ingen aktuell inspelning med Canders så jag bjuder er på en låt dom spelade in på en full-cd 1996 som heter
Lite av din tid, lite av din kärlek som är skriven av Mona Gustafson

Publicerad: 2013-07-15 00:05:07

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.