Högtryck för högtryck (Veckans dansband 30)

10 jun
Medlemmarna i Högtryck med Ramona
Medlemmarna i Högtryck med Ramona

Eftersom det var Ålands självsyrande dag i går återpublicerar jag ett inlägg om ett av Ålands populäraste dansband. Nämligen Högtryck med Ramona.

Denna veckan har vi tagit oss utanför Sveriges gränser för att hitta veckans dansband. Vi har nämligen tagit båt till Mariehamn. Staden är med sina ca 11 000 invånare den befolkningsmässigt största kommunen och den enda staden, tillika huvudstaden, i det autonoma finska öriket Åland. Här på ön finner vi tre killar och en tjej som utgör bandet Högtryck.

Högtryck bildades under sena kvällar på en musiklinje i Karis hösten 1992 där Marcus och Johan började fundera och skissa på ett nytt dansband. Båda hade tidigare medverkat och vikarierat i olika band och fått smak för det hela. Efter avslutade studier kontaktades Annika Eriksson som verkade som bandets sångerska under de första trevande åren. Trummorna sköttes under den tiden av Bengt Hellström.

Då engagemanget i orkestern krävde allt mer tid och medförde många upptagna helger valde både Annica och Bengt att stiga av för att satsa mer på familjeliv och ordinarie arbete. Ramona Nordberg kom in som ny solist år 1998 och 2001 anslöt Kai Spoof som ny trummis.

Medlemmarna i Högtryck med Ramona
Medlemmarna i Högtryck med Ramona

Denna konstellation har sedan dess hållit ihop och har blivit ett av de flitigaste banden på Åland med att åka runt och spela. Största delen av spelandet sker ännu på ”hemmaplan”, men musiken har också fört gänget mot svenskfinland samt till Sverige. De hittills längsta uppdraget har tagit gänget till Kanarieöarna där de spelat några år för semestrande skandinaver.

Ända sedan starten har inriktningen varit att spela glad och dansant musik för en blandad publik. Lite mer slimmad har musiken blivit med tiden då bandet mer och mer spelar på offentliga dansplatser, där publiken har lite andra förväntningar. Ena benet har man ändå försökt hålla kvar i traditionen med blandad musik av alla de slag. Evergreens och gammeldans finns fortfarande kvar på repertoaren, trots att det har svängt mot nyare dansbandslåtar och förstås låtar från egna skivan. Den modernare svenska dansmusiken liknande pop och disco har man ännu inte satsat på, utan försöker istället hitta nya låtar men av klassiskt snitt. Det är sällan repertoaren är bestämd från början utan låtarna väljs utifrån publik och humör.

Högtryck med Ramona
Högtryck med Ramona

Utanför Åland har bandet uppmärksammats för sitt medverkande i den finlandssvenska dansbandstävlingen ”Stjärnbandet”, där bandet för första gången presenterade sig för den finlandssvenska danspubliken och radiolyssnarna. Ramona har själv sedan tidigare hörts i radion som resultat av en tävling hon vann för många år sen: ”Guldmicken”, samt även via sin solistmedverkan i kompositörtävlingen ”Melodirazzian 2005”.

Under år 2006 inköptes en mindre något rostig ”turnébuss” vilket givit bättre möjligheter att kunna ta spelningar utanför Åland. Samma år släpptes första skivan ”Här och nu” den 17 november. Året efter i Melodirazzian 2007 deltog vi med eget material i form av låten ”Brevet”. Mot slutet av samma år inköptes en ny buss och en större ljudanläggning för att klara även större spelningar på och utanför Åland. För att hantera orkestern och allt runtomkring mer professionellt så startades bolaget ”Nöjesfixarna”. Under hösten 2008 tas en paus från spelandet i.o.m att Ramona skall få en liten i familjen.

Medlemmarna i Högtryck med Ramona
Medlemmarna i Högtryck med Ramona

År 2009 gick till historien som ett år med något färre spelningar av privata skäl, men ack så aktivt ändå. Planeringen av ny skiva tar fart och låten ”Brevet” ligger närmare 50 veckor på Radio Vegas topplista. Ramona medverkar i FST-TV i programmet ”Fångad av en sång”. Under höstens spelning i Molpe sänds live i Radio Vega samt bandas för ett sommardansprogram i FST som sänds 21 november. År 2010 har hittills varit lugnt, och vi har fått fira semester under sommaren som andra…

Det tog till 2013 innan skivan ”Min stund på jorden” blev klar. Och vi passade då på att ha releasefest på Viking Line i samband med en danskryssning på Rosella.

Högtryck är ännu ett band som har dansmusiken som en hobby eftersom alla i bandet har andra arbeten. Ett mål är att rent allmänt se hur långt musiken kan föra oss, på vår egen nivå. Förstås vore ett framtida skivkontrakt något extra, och skulle få mer fart på tempot i skivutgivningen.

Högtryck på scenen
Högtryck på scenen

Repertoaren består av nyare dansbandslåtar, en stor del egna, men av ganska klassiskt snitt. Även några sk. evergreens och lite gammeldans av olika slag kan rymmas med en vanlig danskväll. Vi försöker anpassa oss till publiken och har mycket sällan en färdig repertoar vi följer, även om vissa låtar förstås återkommer oftare än andra. Så önska gärna låtar Du vill höra!

Bjuder er här på ett smakprov på bandets senaste cd.

Publicerad: 2014-06-10 10:46:44

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.