Veckans dansband 41: Fredahlz

7 okt
Fredahlz
Fredahlz

Idag har vi plcerat oss i Ödeshög där vi hittar en trevlig liten duo vid namn Fredahlz

1999 i slutet av augusti grundades efter åratal av prat, bandet ännu utan namn av bröderna Fredrik och Henrik. Henriks tidigare spel- och klasskompis Richard tillfrågades om han ville vara med vilket han gärna ville. Han spelade då trummor i band med tyngre musikinriktningar och ville således lira gitarr och sjunga i detta band som en kontrast till det andra. Richard tog det i början mest som en kul grej.

Henke hade spelat bas i olika grupper, bl.a ett lokalt dansband 1993-94. I samma band fanns Fredrik på klaviatur för att 1995 gå över till ett dansband från Dalsland. Där blev det bl.a besök på dansbandsveckan i Sunne liksom 3 veckors spelande på Teneriffa innan även han lade speleriet på hyllan nyårsafton 1995.

Fredahlz live
Fredahlz live

FREDAHLZ som blev en sammansättning av FREDrik och Richard AHL samt ett zäta på slutet, började således repa i Richards lägenhet i Ödeshög i primitiv skala både på vardagar och helger pga krock med arbetstider och annat. Henrik flyttade senare ca 10 mil bort och Fredrik var utflyttad sen tidigare ca 6 mil bort. Om man bortser från åren 1999-2001 då bandet höll på med att repa in sig på sin repertoar, så har det gått raskt framåt med spelningar i Östergötland, Västra Götaland, Småland och till och med en spelning på anrika Van der Nootska palatset i Stockholm 2004.

2003 inför man lite sex i bandet i form av en tenorsax. Det lyfter bandet med riktigt blås och uppskattas bland publiken. Fredrik hade testat att spela sax redan 1993-1994 men lagt ner det igen pga att ett uppehåll i spelandet gjordes av honom på hösten 1994. När han sen började spela 1995 i nytt band så var det enbart klaviatur som gällde igen.

Fredahlz Live
Fredahlz Live

Med tiden inser man att repertoaren bör breddas då förfrågningar om coverlåtar och gammeldans dyker upp. Ett dragspel kommer till och en altsax införskaffas också samma år.

Under 2007 bestämmer sig Henrik för att lämna bandet pga tidsbrist. Richard och Fredrik spelar vidare på 2 medlemmar som en grund vid en del spelningar men lånar in musikerkompisar vid de flesta spelningar. Oftast en gammal barndomskompis vid namn Johan som även trubaderar en hel del på egen hand. Johan var med redan 2003 och vickade.

Fredahlz utökas ibland till en trio
Fredahlz utökas ibland till en trio

Ett år efter Henriks avhopp så är han med vid en del spelningar och då främst för den mogna danspubliken där hans sångröst passar väldigt bra.

Från och med 2009 en kille vid namn Viktor är med o stöttar vid en del spelningar utöver Johan o Henrik och i augusti detta år firar man att bandet existerat i tio år.

Fredahlz
Fredahlz
Publicerad: 2013-10-07 00:02:56

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.