Veckans dansband 48: Gotlänningarna

25 nov
Gotlänningarna
Gotlänningarna

Denna veckan har vi tagit Gotlandsfärjan för att hitta veckans dansband. Denna fantastiska ö med så många fantastiska människor. På kändislistan hittar vi bland andra: Göran Ringbom i Di sma undar jårdi (som blev kända med låten Snabbköpskassörskan), Josefin NIlsson från Ainbusk, Komikern och föreläsaren Babben Larsson, Maj Bylock författare, musikern Pugh Rogefeldt. jazzlegenden Lars Gullin, modedesignern Carin Rodebjer. Listan kan göras hur lång som helst egentligen.

Veckans band lyssnar till det fyndiga namnet Gotlänningarna. Orkestern bildades 1979 av fem unga killar som ville hitta nya vägar med sitt musicerande. Bandmedlemmarna var redan etablerade i olika dansband på Gotland sedan några år.
Idén var att erbjuda danspubliken en blandning av de bästa danslåtarna. Efter att ha studerat olika dansband och noterat vilken musik som bäst gick hem hos danspubliken satte man ihop den breda dansrepertoar som är karaktäristisk för bandet än idag.

Blandade bilder på Gotlänningarna
Blandade bilder på Gotlänningarna

Bandet antog det lokalt klingande namnet ”Gotlänningarna”.
Orkestern fick ett succéartat mottagande och medlemmarna fick en bekräftelse att man satsat rätt. Bokningspärmen fylldes fort och namnet Gotlänningarna kom att synas i många sammanhang. I början av 80-talet inleddes ett samarbete med Åke Hansson vid Svenska musikerförbundets förmedling i Nybro. Detta resulterade i att orkestern flyttade en del av sin spelverksamhet till fastlandet de närmaste åren. Stockholmsregionen med Småland och Öland blev ett viktigt område för fastlandskontakterna. Under 90-talet har EMA Telstar varit samarbetspartner vid bokningar.

Gotlänningarna live
Gotlänningarna live

Gotlänningarna har medverkat i radioprogrammet ”I Afton Dans” vid tre tillfällen samt i ett antal olika regionala program runt om i landet. Bandet har även vid några tillfällen deltagit i Fryksdalsdansen i Sunne.

Många duktiga musiker har spelat i Gotlänningarna genom åren och samtliga har medverkat till att skapa det goda renommé som Gotlänningarna har idag.

Gotlänningarna har tre sångsolister, var och en med personlig touche, vilket gör att bandet kan presentera en mycket bred repertoar. Idag arbetar Gotlänningarna i huvudsak på Gotland med företagsjobb, dansgalor och fester. Sedan ett par år samarbetar Gotlänningarna även med Birka Cruises, vilket rönt stor uppskattning bland publik från hela landet. Bandet har därför som målsättning att utöka engagemangen utanför Gotland och få komma ut i landet och presentera sin musik.

Medlemmarna i Gotlänningarna
Medlemmarna i Gotlänningarna

Rune Melin – Gitarr & Sång
Fredrik Melin – Trummor
Tommy Schüberg – Gitarr & Sång
Lasse Olsson – Keybord & Sång
Mikael Åstrand – Bas & Sång

Publicerad: 2013-11-25 00:27:36

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.