Veckans dansband 49: Excess

3 dec
Excess anno 1993
Excess anno 1993

Excess är ett band som startades 1992 i Nyköping, Medlemmar från start var Roger Zetterqvist, Mårten Nordström, Magnus Andersson, Mats Klarholm och Mattias Berghorn.

Till en början stod man för genuin mogen dansmusik. Till en början spelade man mest hemmavid men ganska snabbt fick man åka längre och längre då speltillfällena ökade. Under 90-talet spelade man t,ex veckovis på den populära dansrestaurangen Monte Cristo i Norska Trondheim.

I takt med att spelningarna ökade införskaffade man sig så småningom en stor orkesterbuss som varit orkestern trogen i flera år.

På skivfronten har man spelat in en full cd live, ett antal singlar samt deltagit på diverse samlingsplattor. 1999 släppte bandet en platta med titleln ”Linda kom hem”. Den innehåller enbart eget material med låtar av bandets dåvarande gitarrist Andreas Sjöö. En ny cd är under inspelning.

Nedan bjuder jag er på en låt som bandet spelade in 1993- Fyll mitt segel heter låter som skriven John Ballard och Ingela ”Pling” Forsman

Åren med Excess tuffar och man gör några enstaka medlemsbyten. 2008 är det så dags för en milstolpe i orkesterns historia. Då bestämmer sig sångaren Roger Zetterqvist att spluta i orkestern för att satsa på familjen och nytt jobb. En ny frontfigur söks och man hittar snart ett riktigt fynd.

Sunlights orkester
Sunlights orkester

In i bandet kliver ett riktigt stjärnskott i då 26 åriga Therese Sundahl från Jönköping. Hon har tidigare medverkat i dansbandet Sunlights från Jönköping samt countrybandet Cosmos Cowboys. En go tjej som genast sätter profil på bandet Excess.

Therese Sundahl
Therese Sundahl

Man byter även delvis inriktning och går lite mer åt det modernare hållet men håller fast vid att det skall som tidigare alltid vara dansant musik.

Excess live. Foto lånat från Excess hemsida
Excess live. Foto lånat från Excess hemsida

Man får nya spelställen och fler och fler dansare och arrangörer upptäcker bandets existens. Man gör en hel del nonstopspelningar med band som Bob Stevens, Shake, Elisas och Rolandz. Man deltar på en rad forum som ger mersmak för dansare och arrangörer.

2011 får bandet chansen att visa upp sig på den årliga dansbandsveckan i Malung. Inför ens tor publik gör man ett bejublat framträdande i Grönlandsparken. Gör man bra i från sig i Grönlandsparken har man chansen att året där på få komma in och spela med dom ”stora elefanterna” i Orrskogen.

Glada vinnare av Härnösand Grand Prix 2011 Foto: Kent Jonsson / FJL
Glada vinnare av Härnösand Grand Prix 2011 Foto: Kent Jonsson / FJL

2011 går man även och vinner den prestige fyllda tävlingen Härnösands Grand Prix som är en tävling för nya hungriga band på väg upp. Medverkande band förutom Excess var. Fålingz, Strixz och Callinaz. Det blev en kamp in i det sista, där det stod oavgjort mellan Excess och Callinaz. Spänningen var olidlig och till slut fick publikrösterna avgöra. Där hade Excess fler röster än Callinaz. Vinsten resulterade i en nonstopspelning med Voyage på Parken i Härnösand.

Excess
Excess

Nu står vi här 2012 och kan konstaera att bandet spelar på som aldrig förr. Flera nya spelställen finns på repertoaren, några till följ av segern i Härnösand. Uppvisningen på Malungs dansbandsvecka ifjol resulterade i år med en spelninf i Orrskogen på bana 4 tillsammans med Pure Divine.

Bjuder er nedan på smakprov på hur Excess låter idag.

Publicerad: 2012-12-03 00:56:19

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.