Veckans dansband 50: Thoréns

10 dec
Thoréns 2012
Thoréns 2012

Denna veckan har vi styrt kosan ner till Kalmar och Ljungbyholm där vi hittar Thoréns orkester. Bloggen har fått ett litet snack med grundaren och kapellmästaren Thore Nylander.

Han var med och startade Thoréns Orkester årsskiftet 1992-1993 tillsammans med ett par andra killar som heter Lasse och Magnus. Först var det meningen att bandet skulle heta Lasse-Thoréns orkester efter medlemmarnas förnamn Lasse och Thore och efter första bokstaven i hans efternamn Nylander.

Thoréns 1993
Thoréns 1993

Lasse lade av efter c:a 1 år och man kortade ner namnet till Thoréns. Bandet plockade sedan med några andra killar som man tidigare spelat med bl.a Kenneth Sandberg på sång och sax som Thore tidigare spelat med i Dansbandet Spectrum och Bengt Olsson på trummor från tidigare bandet Claes-Freddys där han också varit med. Senare bestämde man sig för att ta med Börje Håkansson på sax o klaviatur.

Denna sättning stod sig fram till år 2000. Bandet har vid ett flertal tillfällen varit med i dansbands-sm. Bandet har flera gånger medverkat på diverse dansbandsforum och varit veckans live-band flera gånger på radion. Thoréns är ett band som satsat på mogendans på deltid. Under de år orkestern existerat har man spelat på dom flesta dansställen i södra delen av Sverige från Malmö i söder
till Linköping i norr.

Thoréns 2000
Thoréns 2000

Dansställen man spelar på idag ligger till större delen södra delarna av Sverige. Sandra Kalmar, Eringsboda Brunn, Stallet Vassmolösa, Danshallen Belganet, Tingvala Åstorp är några av de ställen som bandet har en stor publik på och återvänder säsong efter säsong.

År 2000 tog man med en sjätte medlem som heter Kenneth Köhlin på klaviatur för att bandet ska kunna spela mer till en bättre kvalité utan andra hjälpmedel.

I början av året 2005 ville bandet dåvarande sångare Kenneth sluta. Dags att leta efter en ny sångare. Efter letande fick man tag i en ersättare som heter Donald Hummel som kommer från bl-a Kitts orkester ett rutinerat och etablerat gäng. Det var ett lyckat drag och man fick mer jobb berättar Thore.

Hösten 2007 gick bandet med i bokningsbolaget Nöjesskällan där bandet Black-Jack och Thorbjörn Håkansson från Sandra i Kalmar står för ledningen. Där finns i dag flera av landets mest populära modern och mogendansband. Där bokas man idag av Mikael Wängqvist som har ett förflutet som dansbandsmusiker i bland annat Loffes orkester.

Thoréns live
Thoréns live

Under de år som orkestern extisterat har man spelat på dom flesta dansställen i södra delen av Sverige från Malmö i södertill Linköping i norr.

Sommaren 2011 slutade Börje Håkansson på sax o klaviatur. Bandet ficken ny blåsare och gitarrist som
heter Anders Widerberg som tidigare spelat i Bennrix orkester. Ett till avhopp i orkestern kom samma år då basisten Magnus som Thore startade bandet med slutade. Senaste tillskottet i bandet står den eminente basisten och sångare Torbjörn Jonasson för. Han är lite yngre än oss andra, men å andra sidan har han desto mer nya idéer säger Thore.

Thoréns 2010
Thoréns 2010

På skivfronten har bandet två full-cd på sitt samvete om man uttrycker sig så.

2006 kom fösta skivan ”Something Stupid” innehållande låtar som t,ex Beautiful Sunday, Ett Cafe I Bordeaux, Harbour Lights, Jag Vill Se Dig Lycklig, Spår Av Dig, Stuck On You, Tack För Att Du Finns, Tid och Torka Tåren. Skivan blev väl mottagen som musikrecensenter och gav bandet en sjuds framåt då man spelades på flera radiostationer.

Fyra år senare var det dags för studiojobb igen och skivsläpp. På denna platta har man med En orignallåt av Ulf Segerblad. ”Om slutet blir bra” heter denna dansanta pärla som även blir titelmelodin på skivan. If I Said You Have A Beautiful Body, Save The Last Dance For Me, I Love Europe, Sånt rår inte åren på, Mexican Girl, Under stjärnorna och From A Jack To A Kingrä andra goda låtar på skivan. Får Jag lovs skivrecensent Lars Gurell skriver om skivan ”Överraskande bra är det. Tilltalande framtoning både vad gäller repertoar och framförande. Rejält dansant genomgående och många bra spår” och ger skivan en stark trea. Thoréns är nu i startgroparna för en kommande CD.

Thoréns live
Thoréns live

Idag består bandet av:
Thore Nylander som spelar gitarr och dragspel och bor i Ljungbyholm söder om Kalmar. Han har spelat i dansband sen 1974. Då i dansbandet Spectrum och senare i Claes-Freddys.

Kenneth Köhlin sång o klaviatur och bor i Lomma (Malmö) som spelat i band som Kennys, Profilerna och Markus orkester.

Anders Widerberg gitarr, altsax, tenorsax o sång och bor i Asarum. Har spelat med Bennrix orkester.

Torbjörn Jonasson bas o sång och bor också i Asarum

Donald Hummel: leadsångare och bor i Emmaboda. Han har över över 30 års erfarenhet av dansmusik ock kommer från orkestrar som Donalds, Kitts och Lennes.

Bengt Olsson på trummor och bor i Rödeby. Han har spelat i orkestrar som Amigos, Claes-Freddys och
Markus orkester.

Publicerad: 2012-12-10 02:06:55

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.