Veckans dansband 6: Hedins

3 feb
Hedins trio
Hedins trio

Denna vecka har vi tagit oss ner till Skåneland och idylliska Ängelholm. Staden är känd för bland andra Kenny och Jörgen Jönsson ishockeyspelare, sångerskorna Jill Jonsson, Marie Fredriksson och Jenny Silver (tidigare Öhlund), dansbandet Candela och politikern Gun Hellsvik.

Från staden kommer även veckans dansband som har anor ända sen 60-talet. Det var nämligen 1963 som Bengt Hedins Orkester startade upp sin orkesterbana i Hjärnarp som ligger i Ängelholms Kommun. Det som man då inte visste var att man skulle bli en av södra landets mest bokade orkestrar. Innan man tog namnet Bengt Hedins så hette man Bengt Olvars Heltid har man spelat på sen 1973.

När bandet som mest allra mest aktivt spelade man upp mot 230 kvällar per år vilket får ses som ett synnerligen svårslaget rekord i dansbandsvärlden.

Diverse bilder på bandet
Diverse bilder på bandet

Vi rullar fram tidsklockan till 2004 då man bestämmer sig för att lägga ner orkestern. Men helt nedlagt blir det ju inte. För ur denna orkester föds två nya band. Bengt Hedin och Lars Runnvik startade då upp dansbandsduon Bengt Hedin & Company medans Conny Hedins tog in nya medlemmar och spelade vidare samtidigt som namnet kortades ner till Hedins. Tillsammans med bland andra frontfiguren Arne Bakken tog turnerandet ny fart och man fick spelningar i hela norden. Det blev bland annat medverkan på flera av landets största dansgalor och festivaler.

Sommaren 2013 väljer man att omstrukturera orkestern till en trio då bandets gitarrist Lars Ingestad väljer att lämna bandet. Sista spelningen med Hedins som kvartett var på Malungs dansbandsvecka.

Efter lite funderingar väljer även Arne Bakken att kliva åt sidan. Conny Hedin och Robin Rignell tar då in en ny medlem inför startaren av Hedins trio. Som sångare och frontfigur kliver Ola Nordén in i bandet. Han är känd från bland annat som sångare i Mats Elmes och Dannys Orkester.

Hedins trio
Hedins trio

Premiären för trion gick av stapeln på Näsbergs loge i Färila. Succén var ett faktum och det dröjde inte länge innan telefonerna gick varma hos orkestern med bokningsförfrågningar.

Trion har ungefär 160 bokade jobb för 2014 vilket är en fantastisk siffra. Man gör fortfarande några enstaka jobb på fyra man som tidigare. Men merparten av jobbet görs som trio.

Vad är då skillnaden mellan Hedins som kvartett och som trio? Inte så mycket faktiskt. Man spelar på precis som tidigare. Den stora skillnaden är att man spelar lite mer på vardagar, oftast på pro och trivseldanser. Fördelen med detta är att man då kan vara lite mer ledig på helgerna.

På skivfronten har flertalet lp och cd spelats in. Under namnet Bengt Hedins gav man ut skivor i serien ”Lättblandat”. Totalt blev det hela 14 stycken ”Lättblandat” skivor. Med Hedins blev det tre skivor som alla fått idel bra kritik av skivrecensenter och danspubliken. Nu är man på gång med en ny full-cd och debutskiva för Hedins trio. Denna spelas i tidigare medlemmen Arne Bakkens studio.

hedinstrio01

Bandet består 2013 av:
Ola Nordén: Gitarr, bas och sång
Conny Hedin: Trumpet, gitarr och klaviatur
Robin Rignell: Trummor och sång

Publicerad: 2014-02-03 01:20:53

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.