Veckans dansband 18: Xplays

28 apr
X-plays
X-plays

Mot Vättern och Motala beger vi oss denna vecka. Motala är den vackra staden som ligger vid Göta kanal och Motala ström mellan sjöarna Vättern och Boren, och är Östergötlands tredje största stad. Kända personer från Motala är bland andra; Baltzar von Platen, grundare av Göta Kanal och Motala. Anders, Per och Ulf Holmerz, Axel Holstensson, grundare av Luxor AB och Fredrik Virtanen, journalist och TV-programledare för att nämna några personligheter. Här finns även ett rikligt musikliv Och det är även här som vi hittar veckans dansband Xplays.

Xplays är ett traditionellt modernt mogendansband med Motala som utgångsort. Ett band som låter väldigt bra och tight och som jag är övertygad om att vi får höra mycket mer om i framtiden.
Bandet har funnits sedan 2010 i nuvarande uppsättning. Spelställena är allt från Folkets hus och parker till dansrestauranger och privata fester.

Samtliga medlemmar har spelat i diverse andra band både rockband och dansband. I början spelade man mycket nonstop med andra lite mer kända band som Casanovas, Scotts med flera.

X-plays live på scenen
X-plays live på scenen

X-plays ambition är att leverera en bra ljud & ljusbild tillsammans med en bred repertoar, allt för att tillfredsställa en bred publik. Det tillsammans med rätt tempo & ”sväng” kryddat med sann spelglädje är vad som behövs för en lyckad danskväll.

Extra kul tycker jag är att man i dessa tider går lite mot strömmen. Då många av banden lägger ner och dansställen minskar satsar man rejält med ny cd och nya låtar. Man har som mål att vara ett deltidsband och siktar på att ha 30-35 spelningar per år. På sin repertoar har man på din repa ungefär 40-50 låtar på en kväll.

På skivfronten har man släppt en live-cd och en maxi-singel med fyra låtar på. Maxi-singeln släpptes i höstas och fick titeln ”Kristina”. Plattan innehåller fyra låtar, två snabba och två lite lugnare. Den är arrangerad och producerad av Tobbe Nyström, fd keyboardist i Wahlströms. Tobbe är inblandad som kompositör/textförfattare för tre av spåren. Man har även varit och spelat in i hans studio. I övrigt kan nämnas Leif ”Mulle” Melander, Thomas Berglund och Mats Larsson, idel ädel låtskrivarelit. Detta är en riktigt bra singel som profilerar bandet på ett positivt sätt.

X-plays
X-plays

Titelspåret ”Kristina” sätter sig direkt efter några få lyssningar. I ”Ge mig all din kärlek” är det full fart och det doftar faktiskt lite Wahlströms om låten. Det skulle mycket väl kunna varit Daniel Wahlström som sjunger. Men nu är det en mycket bra originallåt.

Tanken med skivan var att man från början skulle göra en singel med två låtar endast i reklamsyfte för att dela ut till arrangörer. Men då man hade så många bra låtar valde man att göra en maxi-cd med fyra låtar på. Man har dock flera låtar kvar för en eventuell kommande full-cd. Om och när den kommer får framtiden utvisa. Först och främst ska maixi-singeln få ”jobba”. Och än så länge har det gått riktigt bra. Låtar har testats på flera olika dansbandslistor där man nått höga placeringar.

De övriga två spåren går inte av för hackor heller. Som helhet en otroligt stark debutsingel som lämnar stort avtryck hos mig.

Aktuellt för bandet är att man nu är klara för dansbandsveckan i Malung. Fredag 19 juli äntrar man så bana 4 tillsammans med Excess

X-plays
X-plays

Bandet består av:
Patrick Fagerlöf – Klaviatur, sång
Esbjörn Samuelsson – Gitarr, sång
Thomas Schön – Trummor, sång
Kenth Tergeland – Bas, sång

Publicerad: 2013-04-28 23:59:01

admin

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.