Express överraskar med På oppfordring

30 dec
Express - På oppfordring
Express – På oppfordring

EXPRESS – PÅ OPPFORDRING
Betyg: 4/5
Antal låtar: 12
Längd: 41:59

Dansbandet Express är en härlig trio som kommer från Norge. Det jag visste om orkestern innan var inte så mycket. Kände i stort sett till dess existens och att dom har en svenska sångerska. Orkestern startades i Kirkenær i Hedmark 1989. Bandet har varit med på många stora dansgalor och festivaler runt om i Norge och Sverige. Man har spelat på bland ”Fryksdalsdansen” i Sunne i Sverige. 1992 hade orkestern över 100 spelningar. Orkestern har varit kompband åt den kända artisten Håkon Banken. Orkestern upplöstes hösten 2005. Efter det blev man en duo och man kallade man sig då för Mini Express. Nu har man utökat till en trio. Efter att ha provat en rad olika vokaliste valde man att gå över gränsen för att hitta den rätta. Valet föll på Jessica Andersson som kommer från Karlsta/Vålberg. Hon har tidigare jobbat med storheter som LaGaylia Fraizer, Triple and Touch, Daniel Lindström, Roger Pontare och Frank Åhdal.

Express orkester
Express orkester

Bandet är fortfarande aktuella med sitt album ”På oppfordring” som släpptes för drygt ett år sedan. Det som direkt slår mig vid en första lyssning är vilken begåvad sångerska Jessica är. Det var längesen jag fick en sådan här överraskning i min hand med ett norskt band. Om man nu får kalla dom norska. Kanske svorska är bättre? Sist jag hörde något sånt här bra var när jag fick hör Kolbus med Anne Nørdsti för första gången.

Martin Klaman har ett finger med i produktion och teknik. Och då förstår ni att det inte är något hastverk som vi pratar om. Det märks att man lagt ner hela sin skäl varenda låt på plattan. Flertalet av låtarna på skivan är covers som man hört förut. Men i Express arrangemang känns dom inte på något sätt uttjatade trots att flera band spelat in en del av låtarna. Bland favoriterna på plattan återfinns ”When ayou lie next to me”, ”På en gata utan namn”, ”Games people play”. Linda och Peter Dahl bidrar med låten ”Ärligt talat” och Arnie Nilsson och Annika Andersson med den starka låten ”När alla sinnen väcks till liv”.

På det stora hela är detta en utmärkt debut av bandet Express. En platta som fungerar lika bra i bilen som på dansfesten. Där samtliga briljerar både sångmässigt och instrumentalistiskt. Detta är ett band som jag gärna hör med av. Till nästa platta hoppas vi på lite mer eget material som profilerar bandet ännu mera. Lycka till framöver med speljobb!

Publicerad: 2014-12-30 23:02:36

admin