Efter 25 år så startade man förra året upp Tommy Bergs orkester igen. Bandet bildades 1968, och första spelningen gjordes på Graninge Värdshus i Molkom. Gaget var då 400 kronor.
Bandet har flertalet vinylskivor, framträdande i diverse radioprogram m,m på sin meritlista.
Under förra året spelade man in två cd-skivor varav en blev rejält uppmärksammad. Skivan Filipstad 400 år gavs ut till stadens jubileum och sångaren Ulf Gullbrand skrev låten med samma titel.
Nu har bandet utökat med en keybordist. Ronny Boström heter han, och är en Molkomspôjk. Bandet är efter att ha tränat hela vintern och våren, redo för att ge sig ut och spela i parker och logar. Gamla godingar från förr och en del nytt står på bandets repertoar.
Spelningar kommer in med jämna mellanrum och det verkar onekligen som att arrangörerna kommer ihåg ”gubbarna från förr”. Den 19 maj visar man upp sig på Molkoms marknad igen där man förra året gjorde ett bejublat framträdande. På midsommarafton spelar man upp till dans på vackra Torskedslogen i Älvsbacka för att bara nämna några av bandets kommande spelningar.
Bandet består 2012 av:
Ulf Gulbrant: Sång, gitarr och saxofon
Janne Carlsson: Trummor och sång
Ronny Boström: Klaviatur
Kalle Örtlund: Gitarr
Lars-Erik Karlsson: Dragspel
Tommy Nord: Bas
Så här coola var man 1977. Bilden är lånad från baksidan av lp-skivan ”Sommarens vänner är vi” man gav ut på Tyfon.
Kungsudden i Kungsör har gamla anor. Kungsuddens kungsgård grundades av Gustav Vasa på 1500-talet. Han vistades på kungsgården med sitt hov under långa perioder. Under sin tid byggde han ut gården med flera byggnader. Den blev sedan en populär tillflyktsort för flera svenska kungar. Av dem var Karl XI den kung som vistades mest i Kungsör. Numera är det här en hembygdsgård med en bedårande utsikt över Arboga ån och Mälaren.
Den 3 augusti då jag besökte stället var det premiär för ”Allsång på Kungsudden”. Det var inget artistuppbåd som helst som man samlat ihop. På kvällens meny fanns 50 års jubilerande Sten & Stanley, Mona Gustafsson, Peter Lundblad och Claes-Göran Hederström. Allsångsledare var det rutinerade paret Towe och Charlotta Widerberg.
Kl 19.00 drog så Allsången i gång. Första artisten ut var Peter Lundblad som egentligen bara har en hitlåt. ”Ta mig till havet”. Denna blev det förstått allsång på. I bagaget hade han sin nya cd ”En obotlig romantiker”. Personligen tycker jag att han blev lite långrandig till slut. Han framförde alla sina låtar på en gång och åkte sedan ifrån allsången. I det övriga sällskapet kändes han lite udda. Det hade kanske räckt med 2 egna låtar och sen några mer kända låtar som folk kan ta till sig. Det var ju trots allt allsång. Han har ju vara en låt som han lever på.
Efter denna något sega inledning började allsång ta mer fart. Riktig fart blev det när Mona kom in på scen och lyfte allsången men sina härliga dansband och countrylåtar. Publiken ryktes med i spontana handklappar och jag såg många som sjöng med i hennes låtar.
Det strålade om Mona som verkligen sken i kapp ned solen. Kanske inte så märkligt eftersom hon dagen till ära hade fått sin alldeles nya platta countrypärlor 2.
Towe och Charlotta blandade många fina låtar från sina karriärer med andra vläkända örhngen som publiken kunde sjunga med i. Towe har ju under många år drivit dansband under eget namn och även varit sångare i legendariska Streaplers. Charlotta har liksom Towe haft dansband med eget namn och även varit sångerska ibland andra Stefan Berghs och Kenth Erics.
Som riktigt stort dragplåster och affischnamn hade man halva styrkan från 50-års jubilerande Sten & Stanley. Det var så klart Sten och Ebbe Nilsson och Ebbes son Alexander som fanns på plats för att bjuda publiken på många av deras odödliga hits. Det märks att grabbarna har rutin. Trion bjöd på några låtar från albumet ”Nu kommer minnena” som släpptes förra året.
Det blev givetvis allsång i den odödliga klassikern ”Jag vill vara din Margareta”.
Som jag skrev förut så var ju Peter Lundblad med och att han bara har en låt. Det fanns dock en kille till med som har klarat sig rätt hyfsat på en låt, nämligen Claes-Göran Hederström. Vi minns väl nästan alla året 1968. Då vann han Melodifestivalen med ”Det börjar verka kärlek banne mig”. Låten låg etta på både Svensktoppen och Kvällstoppen.
Denna låt blev det så klart allsång på. Han bjöd även på en del härliga låtar från sin platta Suspicion. Snacka om att ”Classe” är ”Still going strong”.
På denna allsång som varade i nästan 2½ timma hade man även en paus. Då kunde man köpa fika i form av korv, läsk, kaffe m,m Priserna var väl tilltagna Skulle först ha fått betalat 45 kronor för en korv och en festis. Men tjejen som tog betalt räknade tydligen fel så jag behövde ”bara” betala 35 vilket var full tillräckligt ur min synvinkel.
Efter pausen fick vi ett kärt återseende av artisterna igen. Mona kom tillbaka med många härliga låtar och gjorde flera allsånger. Denna sångfågel från Halmstad/Växjö som har över 30 år i branschen är lika populär nu som då när hon sjöng i Leif Bloms och Mona Gs. Det var riktigt kul att se hur väl publiken tog emot de medverkande artisterna med applåder och jubelrop. Det märktes också att publiken gillade 60-talsllåtar varvat med klassiska allsångslåtar, schlager och dansband.
På slutet verkade det som applåderna och musiken på Kungsudden aldrig ville tystna. Det blev snabbt lång kö till signeringsbordet där artisterna sålde och signerade sina plattor. En del ville köpa en skiva, andra villa en autograf, en kram eller bara växla några ord. Efter att ha tackat av artisterna styrde vi kosan hemåt Värmland igen. Något lite trötta efter en hel dag kunde vi ses tillbaka på en mycket trevlig allsång. Hoppas på en repris även 2013.
Publicerad:
Tack för at du besöker min hemsida. Undrar du över något är du välkommen att kontakta mig