Skivrecension: Wretaz – Allt jag inte gjorde

14 mar

wretazcd15

Wretaz – Allt jag inte gjorde
Betyg: 4
Antal spår: 14
Speltid: 43:00

Wretaz kommer från trakterna kring Linköping och har existerat i 34 år som orkester. Wretaz, eller Wreta Spelmän som orkestern hette, var en gammaldansorkester från början. Men bytte i början av 1990-talet namn till Wretaz orkester och sadlade samtidigt om till att enbart vara en modern dansorkester. Man spelar så klart en och annan gammaldans om så önskas av publiken 2012 blev Wretaz ”årets mogenband” i den prestigefyllda tävlingen guldsladden som är ett pris där danspubliken röstar fram sina bästa favoriter.

Nu har man släppt ett helt nytt studioalbum med titeln ”Allt jag inte gjorde”. Ett album som jag varmt kan rekommendera om ni gillar mogen dansmusik. Wretz musik man kan lite jämföra med Mats Bladhs, Claes Lövgrens och Mats Bergmans.Plattan är en oerhört snygg produktion där bandet gjort allt jobb själv tillsammans med Gunnar Åkerlund. Redan på titelspåret ”Allt jag inte gjorde” sätter man ribban för plattan. Oerhört starkt titelspår följs av många andra starka låtar. Man har som vanligt blandat nyskrivna originallåtar med covers. Covers som inte är sönderspelade av andra band. Vilket skall ses som ett stort plus.

På plattan figurerar några av landets mest framstående kompositörer som bidragit med starkt låtmaterial. ”Du och jag” av Jonas Lindau och Marita Johansson är en stark upptempolåt liksom lugna ”Som en blixt från ovan” av Markus Persson och Thomas Berglund, fartiga Rose-Marie av Mats Larsson och ”Vår kärlek rår ingen på” av Agneta Mårtensson.
Lägg där till ”Slöseri med kärlek” av Ulf Georgsson och Stefan Brunzell, ”Du har gjort min gråa värld till guld igen, Alf Robertssons ”I min skor” och Gösta Linderholms ”Rulla in en boll och låt en rulla” så förstår ni vilken varierad platta detta är.
Sist man bytte en medlem i bandet var 2014 då Henrik Uhlin känd från Streaplers började som gitarrist i bandet. Han gör ett mycket gediget arbete på plattan tillsammans med sina medmusikanter. Han får själv glänsa Mark Knopflers underbara ”Going home” där Lasse Johansson kompletterar fint på saxofon. Ett fint avbrott till skivan övriga sånglåtar.
Sammanfattningsvis är detta en mycket bra platta som står sig väl i genren mogen dansmusik. Goda sånginsatser och välproducerade arrangemang. Har ni möjlighet så upplev detta bandet live. Dom är minst lika bra live som på plattan.

wretazcdbild2

Skivrecension: Carisma – Vänd inte om

14 mar

crismacd

Carisma – Vänd inte om
Betyg: 4
Antal spår: 14
Speltid: 43:00

Det är inte ofta som man får en sådan stark debutplatta i sin hand. Men man blir lika glad när det händer. Dansbandet Carisma är en orkester som kommer från Österbotten i Finland, med utgångsort Nykarleby. Carisma startades under vintern 2011 och består av fem trevliga musiker som spelat med i flera olika dansband/coverband under många år. Så tillsammans har man erfarenhet så det räcker och blir över. Man har legat på flera olika danslistor i både Sverige och Norge.

Hösten 2015 ägnade man sig åt att (förutom att spela upp till dans) spela in sin debutplatta med titeln ”Vänd inte om”. Trycket från danspubliken på en skivinspelning blev för stort så vi tog tag i saken och här är slutresultatet säger bandet själva.

Titelspåret ”Vänd inte om” är skriven av de kända låtmakarna Mats Larsson och Åsa Karlström. Plattan innehåller många starka spår. ”Bara vi två” av Thomas Berglund och Henrik Sethsson, Vikingarnas gamla klassiker ” Ala vägar bär till dig” av Torgny Söderberg, ”Jag drömmer”, och buggvänliga ”Jag har väntat hela natten” av Mats Larsson och Peter Nord och ”Skrattar bäst skrattar sist” av Leif Mulle Melander. En favoritlåt på plattan är även Thomas Fants vackra ”Liljekonvalj i din hand”. En fin dragspelssmyckad låt som han själv tävlade med i Melodirazzian 2008.

Skivan är producerad och inspelad i KRS-Music studio av Tom Käldström (sångare i Tommys) bara det borgar för kvalité. Det är snygga arrangemang och det låter mycket bra om Carisma. Ett band som jag gärna skulle vilja se på dansbanorna i Sverige. Med denna plattan i bagaget är jag övertygad om att om inte kan misslyckas. En platta som jag kort sagt kan rekommendera! 44

carismabild

Skivrecension: Trond Aaages – Trenger deg

14 mar

trondaages

Trond Aaages – Trenger deg
Betyg: 3
Antal melodier: 12
Speltid: 37:00

Trond Aaages är en duo från Norge som består av Trond Aarstad på dragspel, klaviatur och sång samt
Aage Fløitmoen på gitarr, saxofon och sång. Duon åker runt på små dansfester, danspubar och kort sagt där man vill ha dans.

Nu är man ute med sin första sitt första album med titeln ”Trenger deg”. Är du den som känner dig trygg med gamla kända låtar är detta plattan för dig. Av plattans tolv låtar är elva låtar covers som andra band spelat in många gånger förr och varit flitigt spelade på radio. Man har en originallåt ”Kan noen gi et svar” av Aage Fløitmoen som han skrivit till Tor Rønningen. Om det kan man tycka mycket. Personligen hade jag gärna sett att man fått med några nya låtar för att profilerat sig lite mer. För jag är övertygad om att det finns duktiga låtskrivare i Norge som kunnat bidra med låtar.

Jag har dock inte hört Trond Aages live med antar att skivan speglar så som man låter en hel danskväll. Det är varierande dansrytmer.

Bland låtarna på skivan märks ”Kristina Från Vilhelmina” som vi alla vet skrevs av Rune Wallebom, ”Lys og varme” av Åge Alexandersen, ”De ensammas promenad” av Mikael Wendt och Christer Lund samt ”Trøndebura” av Olav Indal.

På det stora hela är det dock en trivsam platta med härlig sång av Aage Fløitmoen. En enkel produktion som man spelat in i Bjørn Waalers studio i Maura. Man skall kanske inte jämföra dem med produktioner från t,ex Tylden. Men som sagt. Lite mer egna låtar så hade man hamnat lite högre upp på betygsskalan. En helt okej platta ändå. En stark 3:a i betyg. Och fortsätt gör det ni är bra på Trond Aages. Åk ut och glädja folk på dansgolvet.

Sten & Stanley ställer in hela vårturnén.

14 mar

stenochstanley16

Sten & Stanley ställer in hela vårturnén. Så här skriver bandet i ett pressmeddelande

Några dagar innan bandet skulle ha turnépremiär i förra veckan drabbas en av bandets frontfigurer – Ebbe Nilsson – av en halkolycka.
Ett svårt benbrott gjorde att operation skedde i helgen och det beslut vi inväntade från läkarna kom idag – ingen turné.
-Självklart är vi jättebesvikna att inte få möta våran publik som vi hade sett så mycket framemot, säger bandets sångare Sten Nilsson.

-Jag känner oerhört mycket för Ebbe då jag vet hur mycket de uppskattar att få göra sina fina konserter, säger turnéproducenten Thomas Engström på European Concerts.
Just nu pågår ett arbete med att styra om turnén till hösten.

Till de flesta av konserterna kan man använda sina biljetter till höstturnén om man önskar.
I de fall detta inte är möjligt kommer det under närmaste dagarna gå ut information till biljettköparna hur återlösen sker.
Det flesta får återbetalning med automatik.

-Vi hoppas kunna presentera en ny komplett turnéplan under nästa vecka, avslutar Sten Nilsson.

Claes Lövgrens fira 20 år med nytt album

14 mar

cl16

De startade en gång i tiden som Lajbans med Claes Lövgren och bytte sedan namn till Claes Lövgrens. Från att ha spelat i södra Sverige blev det sedan ett riksband och tillhör eliten med över 150 spelningar per år.

Claes Lövgrens är fullbokade 2016 och har redan bokat in sin kalender fram till sommaren 2017. Med andra ord så går det oerhört bra för bandet ute på dansbanorna. De har hittat sin nisch där de är bland de allra mest populära banden på den mogna scenen där bandet vågar stanna och ta till vara på den enormt stora publik som finns och som gillar dem.

Det kanske låter klyschigt men Claes Lövgrens nya platta är utan tvekan deras starkaste i karriären både låt- produktion och sångmässigt och i år har bandet 20-årsjubileum så vad passar då bättre än att släppa sitt starkaste album i karriären! Hittills bör väl tilläggas :-)